Άρτα: Συνάντηση Αντιπροσωπείας Των Οριζόντων Ηπείρου Με Την Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτα: Συνάντηση Αντιπροσωπείας Των Οριζόντων Ηπείρου Με Την Εφορία Αρχαιοτήτων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Συνάντηση Αντιπροσωπείας Των Οριζόντων Ηπείρου Με Την Εφορία Αρχαιοτήτων

Η ενημέρωση για το Μεσαιωνικό Κάστρο της Άρτας, στο επίκεντρο της συζήτησης.

Συνάντηση με σκοπό την ενημέρωσή για το έργο και τις δράσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη συμβολή της στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Άρτας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Περιφερειακού Συμβούλου των Οριζόντων Ηπείρου, Ευστάθιου Νάνου, και του μέλους της Πολιτικής επιτροπής Άρτας των Οριζόντων Ηπείρου, Δημήτρη Βασιλάκη, με τη Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Όπως σημειώνεται σε σχετικά ανακοίνωση, αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι το πλήθος έργων και παρεμβάσεων που υλοποιεί η Εφορεία τόσο μέσω του ΕΣΠΑ όσο και μέσω διακρατικών προγραμμάτων σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, γεγονός που την καθιστούν ως μία από τις πλέον δραστήριες Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, παρά την υποστελέχωσή της σε προσωπικό.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για το Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 καθιστώντας το από το 2015 και μετά επισκέψιμο για τους πολίτες, έστω και για οχτώ μήνες το χρόνο, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού φύλαξης. 

Όπως εξήγησε η κ. Παπαδόπουλου, παρά τα συνεχή αιτήματα της Υπηρεσίας, ουδέποτε έχει διατεθεί μόνιμο προσωπικό για τη φύλαξη του Κάστρου, ώστε να είναι επισκέψιμο όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η ίδια αποσαφήνισε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει αρμοδιότητα μόνον ως προς τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου και όχι ως προς το κτήριο του παλαιού ξενοδοχείου ‘’ΞΕΝΙΑ’’, όπως ορισμένοι παρουσιάζουν κατά καιρούς.

Τη συνάντηση απασχόλησε το πλημμυρικό φαινόμενο στη Δυτική Νεκρόπολη της αρχαίας Αμβρακίας, , η πορεία του έργου ‘’Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας’’, το Οθωμανικό τέμενος του Ιμαρέτ του, τις συνεχείς εργασίες της Υπηρεσίας για τις συντηρήσεις των τοιχογραφιών, τέμπλων και εικόνων, αλλά και τη συνολική ανάδειξη των σημαντικών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Π.Ε. Άρτας.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου πιστεύουν ότι η πόλη και οι φορείς της Άρτας, θα πρέπει να συνδράμουν το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με κοινό στόχο την τουριστική ανάδειξη της περιοχής καθώς και την σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων με την κοινωνική και οικονομική ζωή της.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Συνάντηση Αντιπροσωπείας Των Οριζόντων Ηπείρου Με Την Εφορία Αρχαιοτήτων
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7366784423191568333
Σχόλια
item