Άρτα: Διαβεβαίωση Πρύτανη και Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών θα μείνει στην Άρτα!

Μηνάς Πασχόπουλος “Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περνάει μέσα και από την Άρτα, η Σύγκλητος θα ενισχύσει την Άρτα, δεν θα την υποβαθμίσει!”

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το ενδεχόμενο μεταφοράς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Άρτα στα Ιωάννινα. 

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος πολλοί φορείς εκτός της Δημοτικής Αρχής και της Αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, οι Δήμαρχοι κύριοι Μίγδος και Χασιάκος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευριπίδης Γλαβάς, η Κοσμήτορας του Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρία Ζουμπούλη, η Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθηνά Τζώρα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννης Γκολομάζος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Φώτης Φώτιος, Ράνια Γκίζα, Δημήτριος Τρομπούκης, και αρκετοί ακόμη φορείς της περιοχής μας.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ξεκίνησε τη συζήτηση δηλώνοντας ότι υπάρχουν κάποιες ασάφειες στην εισήγηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό και συγκεκριμένα ότι κάνα δυο φράσεις επιδέχονται την ερμηνεία ότι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών μπορεί να μεταφερθεί στα Ιωάννινα. 

Ωστόσο, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μηνάς Πασχόπουλος - εκπροσωπώντας τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου- διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία, μα καμία περίπτωση να μεταφερθεί η έδρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στα Ιωάννινα. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περνάει μέσα και από την Άρτα, η Σύγκλητος θα ενισχύσει την Άρτα, δεν θα την υποβαθμίσει! 

Η συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πήρε γρήγορα άλλη τροπή, με το Δήμαρχο να παίρνει ως αφορμή την εισήγηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και να κάνει τις δικές του προτάσεις για την εξέλιξη της εισήγησης στα σημεία που αφορούν τα Τμήματα της Άρτας, και τους Βουλευτές του νομού να επιτίθενται εναντίον της κυβέρνησης για τα νέα νομοσχέδια που υποβαθμίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Όλοι πάντως οι φορείς επεσήμαναν ότι επ’ ουδενί πρέπει να φύγει από την Άρτα οποιοδήποτε Τμήμα και να μεταφερθεί στα Ιωάννινα, ούτε στο άμεσο ούτε στο απώτερο μέλλον.

“Πρώτα πρέπει να κατοχυρώσουμε αυτά που έχουμε και μετά να ασχοληθούμε με υπόνοιες και ανησυχίες που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν…”, με αυτά τα λόγια ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μηνάς Πασχόπουλος, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύουν στην Άρτα, επισημαίνοντας ότι “το θέμα της μείωσης των εισακτέων που πρόκειται να γίνει από την επόμενη χρονιά αποτελεί φανερό κίνδυνο για τη Γεωπονική Σχολή της Άρτας, αυτό είναι ένα πρόβλημα πραγματικό και ουσιαστικής σημασίας που πρέπει να συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, αλλά το να υποθέτουμε πράγματα που δεν έχουν αποφασιστεί από τη Σύγκλητο μόνο και μόνο έχοντας διαβάσει κάποιες φράσεις σε ένα κείμενο κι ερμηνεύοντάς τες όπως θέλουμε, και μάλιστα σε μια εισήγηση που ακόμη δεν έχει συζητηθεί επί της ουσίας, δεν είναι ένας πραγματικός κίνδυνος αλλά σαν να βλέπουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και να λαμβάνουμε και αποφάσεις γι’ αυτά…” Και συνέχισε, δηλώνοντας ότι “ένα είναι το Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ηπείρου - κι ας ονομάζεται Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- και στόχος είναι να διαπρέψει σε όλες τις πόλεις. 

Αυτή τη στιγμή καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας να αποφασίσει για θέματα που δεν έχει αποφασίσει καν η Σύγκλητος!”, δηλώνοντας το ανορθόδοξο του πράγματος. “Δεν υφίσταται θέμα μετακίνησης κανενός τμήματος από την Άρτα!

Καλείται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να απολογηθεί σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο για υπόνοιες και κουβέντες που έχουν πάρει τη μορφή παραφιλολογίας; Στόχος μας δεν είναι να μεταφερθεί κανένα Τμήμα από την Άρτα, απλά στο κείμενο που έφτασε στα χέρια σας αναγράφονται δύο σημεία που δεν είναι στρατηγική επιλογή του Πρυτανικού Συμβουλίου και μάλιστα δεν πιστεύω ότι θα υπερισχύσει η άποψη αυτή ούτε στη Σύγκλητο… 

Το να ενσωματωθεί το Τμήμα Μουσικών Σπουδών με το Καλών Τεχνών, ναι, είναι στο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου ώστε να γίνουν πιο ισχυρές οι σχολές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών από την Άρτα στα Ιωάννινα. 

Κρίνουμε ως Πρυτανικό Συμβούλιο ότι η ανησυχία ήταν πρόωρη, δημιουργήθηκε εσφαλμένα από μια πρόταση στην εισήγηση ότι θα γίνει συνένωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Καλών Τεχνών και υπάρχει ως ενδεχόμενο η δημιουργία μιας εστίας για αυτό στα Ιωάννινα…

Το να γίνει μια εστία στα Ιωάννινα μετά την ενσωμάτωση των δύο Τμημάτων δεν σημαίνει ότι θα μεταφερθεί το Τμήμα Μουσικών Σπουδών από την Άρτα στα Ιωάννινα!!! Αντίθετα, η Σύγκλητος στοχεύει να ενισχύσει την Άρτα!”

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι “Το θέμα της μείωσης των εισακτέων που πρόκειται να γίνει από την επόμενη χρονιά αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Άρτα, αφού σχολές της περιφέρειας θα οδηγηθούν σε κλείσιμο! 

Τίποτε δεν πρέπει να παρθεί πίσω απ’όσα κερδήθηκαν μέχρι σήμερα! Πρέπει να γίνουν βήματα για την αναβάθμιση των σχολών της περιοχής μας. Δεν είναι μόνο η έδρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υποβαθμιστεί μια σχολή και μια περιοχή”.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η μείζονος σημασίας παρέμβαση της κοσμήτορος της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρίας Ζουμπούλη, η οποία εξέφρασε έντονα παράπονα κατά της πολιτείας αλλά και του Δήμου Αρταίων, που τόσα χρόνια δεν είναι, όπως η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πλευρό της Σχολής, αποκαλύπτοντας αλήθειες άγνωστες στην τοπική κοινωνία, όπως τη σημαντική έλλειψη εξοπλισμού. 

Βάσει των λεγομένων της κυρίας Ζουμπούλη, η Σχολή Μουσικών Σπουδών λειτουργεί χωρίς καν τα απαραίτητα μουσικά όργανα! “Ουδέποτε στα δυόμισι χρόνια που είμαι Επικεφαλής του Τμήματος έχω προσκληθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ή το Δήμαρχο Αρταίων να συζητήσουμε διά ζώσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα μας, αυτό το Τμήμα που εσείς προσπαθείτε σήμερα να κρατήσετε στην Άρτα, χωρίς όμως να έχετε φροντίσει πρώτα να καλύψετε τις βασικές ανάγκες του και να αντιμετωπίσετε τα βασικά προβλήματά του! 

Αν το τμήμα μας δεν αποκτήσει σταθερές υποδομές, τότε θα είναι ευάλωτο για μετακίνηση, αφού οι σταθερές υποδομές εξασφαλίζουν και τη σταθερή χωροθέτησή του. 

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Κτίριο Μουσικών Σπουδών, δεν υπάρχει καν οικόπεδο Μουσικών Σπουδών, είναι ένα τμήμα χωρίς σταθερές υποδομές, όλες οι υποδομές μας εκτός από μία, είναι διασκορπισμένες σε πέντε έξι κτίρια. 

Ζητάμε όλες οι υποδομές μας να είναι οργανωμένες σε ένα ενιαίο κτίριο! Επίσης έχουμε έλλειψη εξοπλισμού, ενώ το Δημοτικό Ωδείο έχει περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό… Βλέπετε λοιπόν το παράδοξο της υπόθεσης, είμαστε Πανεπιστημιακό Τμήμα χωρίς εξοπλισμό!”.

Η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αρταίων, Τζένη Ταπραντζή -Κοίλια, τόνισε “Πήραμε μια πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρώντας ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος μεταφοράς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στα Ιωάννινα, στην αποψινή συνεδρίαση όμως βλέπουμε ότι η συζήτηση έχει πάρει άλλη τροπή, κι ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιος κίνδυνος. 

Μάλιστα, πριν ακόμη τη συνεδρίαση παρακολουθήσαμε συνέντευξη του Πρύτανη κυρίου Αλμπάνη, αλλά και του κυρίου Τσίνα, που και οι δύο διαβεβαίωναν ότι ενημέρωσαν το Δήμαρχο ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιος κίνδυνος και δεν είναι στα σχέδια της Συγκλήτου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Σήμερα ακούμε τον Αντιπρύτανη να επαναλαμβάνει τα λόγια του Πρύτανη, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση μεταφοράς του Τμήματος. Είναι καλό να γίνονται συζητήσεις τέτοιες που αφορούν όσα ζητάμε ως πόλη, ως τοπική κοινωνία, τις διεκδικήσεις μας… 

Όμως δεν είναι σωστό να γίνονται με τρόπο που πολλές φορές φαντάζει δημαγωγικός, όταν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι των αποφάσεων μας διαβεβαιώνουν για κάτι κι εμείς όχι μόνο δεν το δεχόμαστε, αλλά δημιουργούμε ένα ολόκληρο κλίμα υποθέσεων και υπονοιών, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις. 

Φυσικά και θέλουμε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών να παραμείνει στην Άρτα, είναι αυτονόητο αυτό. Όμως, ας αναλογιστεί ο Δήμος Αρταίων και τις ευθύνες του απέναντι στο Τμήμα κι όχι να προσπαθεί, με αφορμή μια πρόταση στην εισήγηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, να δημιουργήσει εντυπώσεις για να πει στο τέλος ότι σήκωσε το θέμα και το επίλυσε κιόλας, την ώρα που έχει ήδη επιλυθεί από τους αρμόδιους και γι’ αυτό μας διαβεβαιώνουν ο Πρύτανης, ο Αντιπρύτανης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων! Και ρωτώ το Δήμο Αρταίων: το Τμήμα αυτό έχει δράσεις με πανελλαδική εμβέλεια, ο Δήμος το εκμεταλλεύτηκε ποτέ αυτό θετικά; 

Πότε έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις του Δήμου Αρταίων με τη συμβολή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών;;; Τί σημαίνει για το Δήμο Αρταίων το να φιλοξενεί ένα Πανεπιστήμιο στην πόλη του; 

Τί ευκαιρίες έχει προσφέρει αυτός ο Δήμος στους φοιτητές όταν πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθαν οι φοιτητές για πολλοστή φορά ζητώντας την αρωγή μας για να μειωθεί το εισιτήριο να πηγαίνουν στη σχολή τους, κι ο Δήμος Αρταίων δεν κατάφερε να τους δώσει την ευκαιρία να πηγαίνουν δωρεάν όπως έχουν κάνει άλλες πόλεις όπως η Ορεστιάδα και η Κομοτηνή που έχουν δημιουργήσει φιλόξενες καταστάσεις για τους φοιτητές τους; 

Το μείζον πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το νέο νομοσχέδιο της Κεραμέως με αποτέλεσμα δύο στα τρία τμήματα δεν θα έχουν καν φοιτητές στα τμήματά τους! 

Εκεί πρέπει να εστιάσουμε τώρα επειγόντως! Και με το Αγροδιατροφικό Πάρκο τί γίνεται παρά τις αποφάσεις που λάβαμε;;; Το θέμα δεν είναι να συμφωνήσουμε με τον κ. Δήμαρχο ότι ζητάμε σχολές, αυτό είναι αυτονόητο, το θέμα είναι τί μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Δήμος Αρταίων για να έρθουν οι σχολές στην Άρτα, τί μπορούμε να προσφέρουμε και να υλοποιήσουμε ως τοπική κοινωνία για να έρθουν οι σχολές εδώ και να παραμείνουν εδώ! 

Κι όχι απλά να λέμε γενικά κι αόριστα ότι θέλουμε σχολές, αλλά χωρίς να έχουμε ως Δήμος τον προγραμματισμό για αυτές…!”

Η συζήτηση έκλεισε με τις τοποθετήσεις κι άλλων φορέων, οι οποίοι φυσικά επανέλαβαν ότι δεν επιθυμούν η Άρτα να χάσει κανένα Τμήμα της, ούτε από μετακίνηση στα Ιωάννινα αλλά ούτε λόγω του νέου νομοσχεδίου της κυρίας Κεραμέως. 

Πάντως, αυτό που έχει αξία να επισημάνουμε, μετά την παραφιλολογία σχετικά με τη μετακίνηση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στα Ιωάννινα, είναι ότι, βάσει διαβεβαιώσεων του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα δεν θα μετακινηθεί ούτε στο άμεσο ούτε στο απώτερο μέλλον!!!

Πηγή: maxitisartas.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Μηνάς Πασχόπουλος “Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περνάει μέσα και από την Άρτα, η Σύγκλητος θα ενισχύσει την Άρτα, δεν θα την υποβα...
Άρτα: Διαβεβαίωση Πρύτανη και Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών θα μείνει στην Άρτα!
epirusblog.gr
5 of 5
Μηνάς Πασχόπουλος “Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περνάει μέσα και από την Άρτα, η Σύγκλητος θα ενισχύσει την Άρτα, δεν θα την υποβα...
Αρτα 2060455323640981159
item