Μέχρι 2,7 δισ. ευρώ το κόστος αν λήξει στην ώρα του το lockdown Μέχρι 2,7 δισ. ευρώ το κόστος αν λήξει στην ώρα του το lockdown | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μέχρι 2,7 δισ. ευρώ το κόστος αν λήξει στην ώρα του το lockdown

 

Στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ ανεβαίνει ο «λογαριασμός» των περιοριστικών μέτρων του α΄τριμήνου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη και πριν τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανοίξει μια μεγάλη «βεντάλια» μέτρων στήριξη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, που καλύπτει με Επιστρεπτέα 6 και 7 και μείωση έως 100% των ενοικίων μέχρι και τον Μάρτιο.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται 1,5 δισ ευρώ Επιστρεπτέες Προκαταβολές για Μάρτιο και Απρίλιο, τουλάχιστον 500-700 εκατ. ευρώ για την επιδότηση παγίων δαπανών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων, επιπλέον 450 εκατ εγγυημένα δάνεια σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάλυψη ενοικίων  κλπ.

Το επόμενο στοίχημα όμως που βάζουν τώρα στο οικονομικό επιτελείο, είναι εάν το lockdown θα τελειώσει τον Φεβρουάριο ή 7 Μαρτίου το αργότερο, ή η χώρα θα ανακαστεί να μπει σε ένα ατέρμονο «άνοιξε – κλείσε», που θα ανεβάσει σε απαγορευτικά ύψη το κόστος των μέτρων στήριξης.

«Μηδέν από μηδέν, μηδέν»…

Προς το τέλος του α΄διμήνου και ως τις αρχές Μαρτίου, συμπληρώνεται ήδη 1 χρόνος πανδημίας, lockdown και μέτρων στήριξης, Και το κόστος θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 2,7 ή και τα 3 δισ. ευρώ, εάν τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονταν καθολικά και πανελλαδικά.

Στοιχεύουν όμως την Αττική όπου παράγεται το 48% του ΑΕΠ της χώρας. Και κλάδοι όπως τα σούπερ μάρκετ κλπ μένουν συνεχώς ανοικτά.

Αν το μέγεθος της καταστροφής ελεγχθεί και δεν επεκταθεί πέραν Φεβρουαρίου –όπως θέλουν  να πιστεύουν στα υπουργεία Οικοομικών και Ανάπτυξης- τότε η οικονομία της χώρας θα επανεμφανίσει σημεία ζωής, μετά το Πάσχα και … αναλόγως της πορείας των εμβολίων.

Αν όμως οι γενικοί και σκληροί περιορισμοί εξακολουθήσουν Μάρτιο ή και Απρίλιο, τότε η χώρα θα ζήσει σε επανάληψη το έργο του 2020.

Τότε είχαν παγώσει τα πάντα, οπότε η σύγκριση με τον πιο καταστροφικό δίμηνο μεταπολεμικά (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) θα έπρεπε να δείχνει αυτομάτως κάτι καλύτερο στο ΑΕΠ για το ίδιο δίμηνο εφέτος.

Σε στατιστικούς όρους, αυτό μεταφράζεται ως επιστροφή στην Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη το 2021. 

Αν όμως η αγορά χάσει ξανά ένα  ολόκληρο Μάρτιο ή και Απρίλιο (και την πασχαλινή αγορά μαζί ενδεχομένως) αυτό θα σημάνει μηδενική ανάπτυξη στο α΄ εξάμηνο του 2021

Ύφεση είναι μαθηματικώς αδύνατον να προκύψει στο ίδιο δίμηνο, παρ’εκτός και μόνον αν τυχόν έκλειναν μαζί κατ σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ, πέραν όσων έχουν ήδη κλείσει. 

Τότε όμως, το κόστος στην πραγματική οικονομία, αλλά και οι ανάγκες απλών ανθρώπων, θα είναι πλέον δυσχερές ή σχεδόν αδύνατον να καλυφθούν από τον  κρατικό προϋπολογισμό, έστω και με τον θηριώδη δανεισμό που έχει  προσελκύσει.

epirusblog.gr
5 of 5
 
Μέχρι 2,7 δισ. ευρώ το κόστος αν λήξει στην ώρα του το lockdown
epirusblog.gr
5 of 5
 
πολιτική 8717797541032496045
Σχόλια
item