Επιστροφή στο… 2011 για τα «κόκκινα» δάνεια – Κάτω από 50 δισ. ευρώ με δείκτη στο 35%

Το ψυχολογικό όριο των 50 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τελευταία φορά το 2011 αναμένεται να σπάσουν το δ’ τρίμηνο του 2020 τα «κόκκινα» δάνεια, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κάτω του 35%.

Σύμφωνα με τον Chief Risk Officer του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη, η χώρα είχε το 2007 τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (5,2%, στα 11,1 δισ. ευρώ).

«Δυστυχώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αυτό το ποσοστό σκαρφάλωσε το 2016 σχεδόν στο 50% και στα 106 δισ. ευρώ. 

Πιθανότατα το δ’ τρίμηνο του 2020, εξαιτίας των moratorium και των διάφορων συναλλαγών στα ‘κόκκινα’ δάνεια, θα δούμε αυτά να σπάνε το ψυχολογικό όριο των 50 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τελευταία το 2011, με τον δείκτη να διαμορφώνεται κάτω του 35%», ανέφερε χαρακτηριστικά στο διαδικτυακό συνέδριο της IMN, με τίτλο «Virtual Investors’ Conference on Greek NPLs», για να προσθέσει: «Το 1/3 αυτών πρόκειται για στεγαστικά, το 15% εταιρικά, το 23% δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γύρω στο 25% καταναλωτικά και λοιπά μικρά επιχειρηματικά».

Όσον αφορά στον «Ηρακλή», ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα με τον «Ηρακλή ΙΙ», ενώ αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν, καθώς έχουν «παγώσει» για αρκετούς μήνες. 

«Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων, αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε», κατέληξε.

«Εάν με ρωτούσατε πριν από έναν χρόνο θα έλεγα ότι το τέλος της 10ετούς κρίσης που είχαμε στην Ελλάδα ήταν ορατό. 

Οι τράπεζες επιτάχυναν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους μέσω σχημάτων, όπως ο «Ηρακλής», πωλήσεων χαρτοφυλακίων ή καλύτερων και πιο γενναιόδωρων πλάνων αναδιάρθρωσης. Και τότε ήρθε η πανδημία και όλα ‘πάγωσαν’

Περάσαμε τους τελευταίους εννέα μήνες προσπαθώντας αρχικά να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις αυτής της νέας κρίσης και πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Σε αντίθεση, ωστόσο, με την προηγούμενη, αυτή η κρίση είναι παγκόσμια. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα». 

Αυτό τόνισε από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Φωτεινή Ιωάννου, υπενθυμίζοντας τη σημαντική ρευστότητα που δόθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη. 

«Μόνο στην Ελλάδα πάνω από έξι δισ. ευρώ δάνεια χορηγήθηκαν σε όσους επλήγησαν από την πανδημία μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), ενώ και το τραπεζικό σύστημα επέκτεινε την χρηματοδότηση σε 18 με 20 δισ. ευρώ και έχουν αντίστοιχα σχέδια και για το 2021», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον νέο Πτωχευτικό Νόμο, η κυρία Ιωάννου σημείωσε πως αυτός θα είναι η νέα πραγματικότητα από τον Μάρτιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα, κάνοντας λόγο για ένα φιλόδοξο πλαίσιο που αποτελεί μία γενική αναμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας. 

«Πολλές υποδομές πρέπει να γίνουν, 54 ΚΥΑ πρέπει να δημοσιευθούν, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να εξειδικεύσουν ζητήματα, όπως τον μηχανισμό αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων κ.ο.κ», τόνισε.

Ως προς τα moratoria, σύμφωνα με την κυρία Ιωάννου, πέρα από τις λύσεις «Γέφυρα Ι & ΙΙ», όλες οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει τα δικά τους προγράμματα, για να βοηθήσουν τους οφειλέτες που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία, να επιστρέψουν στη σταδιακή αποπληρωμή

«Μολονότι διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα τα επίμαχα προγράμματα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι βραχυπρόθεσμα, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες που προκύπτουν λόγω Covid-19 και δεν είναι δωρεάν για όλους», εξήγησε, για να καταλήξει: «Από τα προγράμματα αναστολής καταβολής δόσεων που έληξαν τον Σεπτέμβριο του 2020, το 80% – 85% από το κομμάτι του retail επανήλθε σε ομαλή αποπληρωμή και οι ενδείξεις τον Ιανουάριο του 2021 για τα moratoria που έληξαν τον Δεκέμβριο κινούνται στο ίδιο θετικό μοτίβο».

«Οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν ‘καθαρίσει’ μέσα από τις τιτλοποιήσεις του ‘Ηρακλή’, τα δάνεια, ωστόσο, παραμένουν στην οικονομία», υπογράμμισε με την σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, εξηγώντας πως μπορεί να έχουμε ένα υγιή τραπεζικό σύστημα, αλλά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει. 

«Στην Ελλάδα ακολουθούμε αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, εστιάζοντας στην διαχείρισή τους. 

Η δουλειά των servicers προσομοιάζει, αλλά διαφέρει σημαντικά, από αυτή των τραπεζών

Οι πολιτικές τους δεν είναι ομοιόμορφες και εξαρτώνται από τον επενδυτή, τον τύπο του δανείου και την συναλλαγή», σημείωσε.

Όσον αφορά στο νέο Πτωχευτικό πλαίσιο, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε πως αυτό μας οδηγεί σε μία νέα εποχή. «Υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν. 

Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο από το προηγούμενο, πρέπει, ωστόσο, να δούμε στην πράξη πως θα λειτουργήσει», κατέληξε.

«O ‘Ηρακλής’ έχει αποδειχθεί ένα επιτυχημένο σχήμα, όπως φαίνεται και από την συμμετοχή τριών από τις τέσσερις τράπεζες μέχρι στιγμής, ελπίζουμε να ακολουθήσει σύντομα και η συναλλαγή του Frontier. 

Ο κίνδυνος να καταπέσει η εγγύηση του Δημοσίου είναι απομακρυσμένος», τόνισε ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής του Corporate & Shipping Recovery της Intrum Hellas, κ. Θεόδωρος Τζούρος και συνέχισε: «Οι περισσότερες από τις συναλλαγές αναφέρονται σε καταγγελμένα δάνεια, επομένως ένα μεγάλο μέρος των ανακτήσεων θα έρθει μέσω ρευστοποιήσεων και πλειστηριασμών. 

Σε ποιο βαθμό το σύστημα είναι έτοιμο να εφαρμόσει πλειστηριασμούς αξίας δύο δισ. ευρώ, μέχρι το 2024; Είναι σαφές πως εάν οι servicers δεν καταφέρουν να εκτελέσουν τα business plans υπάρχουν συγκεκριμένα πέναλτι, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους επενδυτές».

epirusblog.gr
5 of 5
Επιστροφή στο… 2011 για τα «κόκκινα» δάνεια – Κάτω από 50 δισ. ευρώ με δείκτη στο 35%
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3923953134141613333
item