Άρτα: Παρέδωσαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους περίπου 120 επιχειρηματίες εστίασης στην Άρτα!

Σε μια πράξη διαμαρτυρίας, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, προχώρησαν την Τετάρτη οι επιχειρηματίες της εστίασης στην Άρτα, συμμετέχοντας έτσι στην κοινή δράση διαμαρτυρίας που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ελλάδα και αφορά την παράδοση των κλειδιών των καταστημάτων τους, με στόχο να συγκεντρωθούν αυτά και να παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Αφορμή για την πρωτότυπη και πρωτόγνωρη αυτή κίνηση αποτέλεσε η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη “Όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ!”. 

Από το πρωί άρχισαν να συρρέουν στο Επιμελητήριο Άρτας επιχειρηματίες της εστίασης της Άρτας, με σκοπό να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους, ώστε αυτά να συγκεντρωθούν και να μεταφερθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι επιχειρηματίες αφήνουν ένα φάκελο, ο οποίος περιέχει μια υπεύθυνη δήλωση και τα κλειδιά του καταστήματός τους. 

Με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, αλλά και με μια έκφραση θυμού και απογοήτευσης, περίπου 120 επιχειρηματίες της εστίασης στην Άρτα παρέδωσαν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους. 

Τη συμπαράστασή του στο Σύλλογο Εστίασης Άρτας για τα δίκαια αιτήματά του δηλώνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, για το λόγο αυτό το παρών στο Επιμελητήριο Άρτας έδωσε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης διαμαρτύρονται για την έλλειψη στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση και την “Επιστρεπτέα Κοροϊδία”, όπως χαρακτηρίζουν την επιστρεπτέα προκαταβολή. 

Ήδη με την αρχή της πανδημίας, το μέλλον φάνταζε δυσοίωνο για τους επιχειρηματίες εστίασης, όμως ήλπιζαν σε μέτρα και κρατική βοήθεια που θα τους επέτρεπε να ανταπεξέλθουν στις βαριές υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, ωστόσο η χείρα βοηθείας από πλευράς κυβέρνησης που περίμεναν δεν ήλθε ποτέ…

Αποτέλεσμα; Πολλά καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα να έχουν ήδη βάλει οριστικά “λουκέτο”, αφού τα συσσωρευμένα έξοδα έχουν “πνίξει” τους επιχειρηματίες. 

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες εστίασης της Άρτας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας, Γιώργος Γκανιάτσας.

Ο κ. Γκανιάτσας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής “Είναι μια δράση που πραγματοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο, εμείς ως Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης συμμετέχουμε στο μέτρο του δυνατού, αφού οι μετακινήσεις μεταξύ δήμων δεν είναι εύκολες τώρα για να έρθουν και από τις τριγύρω περιοχές επιχειρηματίες να παραδώσουν τα κλειδιά τους. 

Ορίσαμε ένα μοναδικό σημείο στο κέντρο της Άρτας για να αποφύγουμε το συνωστισμό. 

Συγκεντρώσαμε περίπου 120 κλειδιά, είναι ένας σημαντικός αριθμός αν σκεφτείτε την απογοήτευση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, διότι πολλοί συνάδελφοί μας θέλουν να διαμαρτυρηθούν αλλά δεν έχουν καν το κουράγιο και την αντοχή να αντιδράσουν… Σε πανελλαδικό επίπεδο ευελπιστούμε να συγκεντρώσουμε περίπου τριάντα χιλιάδες (30.000) κλειδιά.

Στόχος μας είναι η επιβίωση των καταστημάτων μας την επόμενη ημέρα και δυναμικό παρών θα δώσουμε ως προεδρείο και στην παράδοση των κλειδιών στο Μέγαρο Μαξίμου”. 

Όσον αφορά τα καταστήματα που αναμένεται να κλείσουν, αν εξαιρέσουμε τα “λουκέτα” που ήδη έχουν μπει σε κάποια καταστήματα, ο κ. Γκανιάτσας δήλωσε τα εξής “Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.

Περίπου το 50% των καταστημάτων αναμένεται να κλείσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο από τη λειτουργία τους, όμως στην Άρτα τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και το ποσοστό αναμένεται να είναι γύρω στο 30%. 

Και πάλι όμως, αν υπολογίσει κανείς ότι είμαστε γύρω στις τεσσεράμισι χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούμαστε με την εστίαση στο νομό, τότε καταλαβαίνετε ότι περίπου 1.300 από εμάς θα βρεθούμε άνεργοι το πρώτο δίμηνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων.”.

Τέλος, όσον αφορά τα αιτήματα του κλάδου, ο κ. Γκανιάτσας επεσήμανε “Οι επιχειρηματίες εστίασης ζητούν ουσιαστική βοήθεια και στήριξη, αφού τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων τρέχουν αν και είναι κλειστά τα μαγαζιά. 

Οι εργοδοτικές εισφορές δεν σταμάτησαν να τρέχουν, αφού εκτός από τους εργαζόμενους οι ιδιοκτήτες έχουν και προσωπικά ΕΦΚΑ να πληρώσουν. Η ύδρευση και το ρεύμα δεν σταμάτησαν να τρέχουν, τα έξοδα δεν σταμάτησαν να τρέχουν, το μόνο να σταμάτησε να έρχεται είναι τα έσοδα. 

Τα 534 ευρώ που παίρνουν οι εργαζόμενοι δεν είναι μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις, τα λεφτά αυτά αφαιρούνται από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που θα έπαιρνε μια επιχείρηση. Τα ενοίκιά μας τα πληρώνουμε κατά 60% με κλειστά μαγαζιά. 

Τα μέτρα στήριξης τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν αυτά που περιμέναμε ούτε αυτά που θέσαμε στους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο παραμένουμε αισιόδοξοι κι ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. 

Δεν θα μαυρίσω κι άλλο την ήδη βεβαρημένη ψυχολογία των συναδέλφων μου, δεν θα πω ότι οι ελπίδες έχουν σβήσει, θα πω μόνο ότι ως Σωματείο είμαστε εδώ για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε!”.

Πηγή: maxitisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Παρέδωσαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους περίπου 120 επιχειρηματίες εστίασης στην Άρτα!
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 1367954658178690764
item