ΣΥΡΙΖΑ: Μαραθώνιος συσκέψεων από τις «φυλές» των «προεδρικών» - Tι προτείνουν «Κίνηση Μελών» και «ΡΕΝΕ»

Εσωκομματικές ζυμώσεις και διεργασίες βάσης που υπερέβησαν ακόμη και τις έξι, συνεχόμενες ώρες εξελίχθηκαν μεταξύ των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεδρίασαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες το απόγευμα οι δύο βασικές ομάδες των «πραιτωριανών» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή τα μέλη της «Κίνησης Μελών» και της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας», αμφότερες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom.

Προηγήθηκε χρονικά η τηλεδιάσκεψη της «Κίνησης Μελών», στη συζήτηση της οποίας συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία προσκλήθηκαν με πρωτοβουλία των διοργανωτών.

«Μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση»

Πηγές προσκείμενες στην «Κίνηση Μελών» επισήμαναν αναφορικά με τη χθεσινή διαδικασία πως «υπήρξε γενική διαπίστωση ότι το κόμμα δεν έχει ανάγκη από ακόμα ένα κείμενο τάσεων αλλά από την εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του κόμματος, σε ένα σύγχρονο κόμμα της αριστερής και προοδευτικής παράταξης που στρατεύει ανθρώπους από το προοδευτικό κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά. 

Ανάγκη δηλαδή να πραγματωθεί ο αναντικατάστατος ρόλος του και η διαλεκτική του σχέση με την κοινωνία».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στη διάρκεια της συζήτησης «τονίστηκε ότι το πρόγραμμα που εκπονείται πρέπει να αποτυπώσει το σχέδιο αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης σε συνθήκες εκτός μνημονίων». 

Επιπλέον, «υπογραμμίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Της συσπείρωσης που θα εγγυηθεί μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση
», βλέποντας και προς όμορους, δηλαδή προοδευτικούς χώρους.

Εκτός από το κάλεσμα που απηύθυνε η «Κίνηση Μελών» στα μέλη της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας πολλά εξ’ αυτών με τη σειρά τους στο εγχείρημα, παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν περίπου τα μισά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αλλά και οι Τομεάρχες:

Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Τσίπρας, Παύλος Πολάκης, Θάνος Μωραΐτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Τρύφων Αλεξιάδης, Γιάννης Σαρακιώτης, Χαρά Καφαντάρη, Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανος, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Χρήστος Γιαννούλης και η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν από πλευράς «πασοκογενών» στελεχών οι Τάκης Κορμάς, Νίκος Μαδεμλής, Άγης Τάτσης, αλλά και εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού χώρου, όπως ο Νίκος Φωτόπουλος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και ο Γιώργος Αδαμίδης, Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

«Διείσδυση στην κοινωνική βάση»

Περισσότερα από τα 450 άτομα συμμετείχαν και στην τηλεδιάσκεψη της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας» (ΡΕΝΕ), δηλαδή του ρεύματος ιδεών που συγκροτήθηκε επίσημα στις αρχές του μήνα, με πυρήνα μια ομάδα πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Πάνος Ρήγας, Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης κά), αλλά και στελέχη της νεότερης γενιάς (Διονύσης Τεμπονέρας, Δημήτρης Σακελλάρης, Αντώνης Ελευθεριάδης), τα οποία αποστασιοποιήθηκαν από τους υπόλοιπους «προεδρικούς». 

Την τηλεδιάσκεψη της ΡΕΝΕ χαρακτήρισε έντονα το στίγμα της επαρχίας, καθώς στη διαδικασία συμμετείχαν –πέραν των στελεχών των μεγάλων αστικών κέντρων- Γραμματείς Νομαρχιακών Οργανώσεων, Γραμματείς ΟΜ, κομματικά στελέχη της γενιάς των 40αρηδων, μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας από τους περισσότερους νομούς της χώρας, πρώην και νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και μέλη των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα.

Περιγράφοντας το κλίμα, κύκλοι της ΡΕΝΕ σημείωναν πως «απελευθερώθηκαν μέσα από αυτή τη διαδικασία και αναδείχθηκαν δημιουργικές δυνάμεις του κόμματος που είχαν οδηγηθεί σε ακινησία από τη λογική των τάσεων», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα» δεν συνιστά τάση, άλλα ρεύμα ιδεών σε διαρκή αλληλεπίδραση με την κοινωνία. 

Αδιαπραγμάτευτη είναι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «η στήριξη και η ενίσχυση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του προοδευτικού λόγου του κόμματος, αλλά και των αποφάσεων της ΚΕΑ».

Για το λόγο αυτό, η ΡΕΝΕ «θα συμβάλει την επόμενη περίοδο στη δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα σέβεται μεν τις ιστορικές καταβολές του κόμματος», αλλά την ίδια ώρα θα ενσωματώνει «τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας». 

Δεδομένης και της παρουσίας πολλών στελεχών της «βάσης του κόμματος» στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, το νέο ρεύμα ιδεών θα «συμβάλει, ώστε αυτές οι δημιουργικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν, να λειτουργήσουν άμεσα και σε τοπικό επίπεδο» απέναντι «στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» της ΝΔ και απομακρυσμένες από προσωπικές στοχεύσεις, καταλήγουν οι κύκλοι της ΡΕΝΕ.
epirusblog.gr
5 of 5
ΣΥΡΙΖΑ: Μαραθώνιος συσκέψεων από τις «φυλές» των «προεδρικών» - Tι προτείνουν «Κίνηση Μελών» και «ΡΕΝΕ»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8309487923424530468
item