Εξελίξεις στα εξοπλιστικά: Ευρωπαϊκή Κορβέτα μέσω Pesco στην Ελλάδα

Σημαντικές εξελίξεις

ΗΤουρκία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά άλματα στον τομέα της πολεμικής της βιομηχανίας, σε αντίθεση με τη χώρα μας η οποία έχει μείνει στάσιμη για πολλά χρόνια και μόλις την τελευταία διετία επιχειρεί την έναρξη δημιουργίας αυτόχθονων αμυντικών συστημάτων.

Ευτυχώς η χώρα μας ανήκει στην ΕΕ και είναι μέλος της PESCO, γεγονός που αναμένεται σε βάθος χρόνου να κλείσει την ψαλίδα με την Τουρκία.

Στο άρθρο με τίτλο "Μέσω της PESCO η Ελλάδα απαντά στη ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας" είχαμε επισημάνει την πολλαπλή ωφέλεια που έχει η χώρα μας λόγω της δυνατότητας συμμετοχής της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασίας PESCO (Permanent Structured Cooperation) στον τομέα της ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής, η οποία εισήχθη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και προβλέπει τη δυνατότητα περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Σημειωτέον ότι στο εν λόγω πρόγραμμα μετέχουν Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.Στο πλαίσιο λοιπόν της PESCO o  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας ενέκρινε την έναρξη του προγράμματος κατασκευής της Ευρωπαϊκής Κορβέτας πολλαπλών ρόλων, με χρονικό ορίζοντα τη ναυπήγηση του πρώτου πλοίου να είναι το 2026-2027, σε ιταλικά ναυπηγεία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα δοθεί έμφαση στην μεγάλη ακτίνα δράσης της Κορβέτας, στην ενισχυμένη  δυνατότητα  αντιαεροπορικής της άμυνας στα ηλεκτρονικά συστήματα της, αλλά και στη δυνατότητα να φιλοξενεί ελικόπτερα  προδιαγραφών ΝΗ-90.

Ο οπλισμός τους είναι πιθανόν να αποτελείται από ένα (1) κύριο πυροβόλο διαμετρήματος 76 χιλιοστών, κάθετο εκτοξευτή 16 θέσεων για ισάριθμα βλήματα Aster-30, δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων Marmin με πυροβόλο των 30 χιλιοστών, οκτώ (8) βλήματα κατά πλοίων MM-40 Block.3 Exocet και σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας RAM με 21 βλήματα. Θα διαθέτουν δε τακτικό σύστημα μάχης  αλλά και ολοκληρωμένο σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου και αυτοπροστασίας της.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Ελλάδα στην παρούσα φάση θα περιορίσει την ψαλίδα στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς με την Τουρκία αποκλειστικά μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων της.

Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου και με την απόδοση στην ΕΕ προηγμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων λόγω PESCO, η Ελλάδα θα αυξήσει κατακόρυφα τις αμυντικές της ικανότητες, αφού θα γίνεται αποδέκτης αυτών των προϊόντων, με λιγότερο κόστος από ότι σήμερα.

Επίσης επειδή αναφορικά με την προμήθεια φρεγατών από τη χώρα μας υπάρχει μια "αμερικανογαλλική ναυμαχία" για το ποιά εκ των δύο χωρών  θα πλειοδοτήσει, θα πρέπει τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία, να δούν το όλο θέμα και με την οπτική των μελλοντικών  αμυντικών προϊόντων τα οποία θα παραχθούν μέσω PESCO, ούτως ώστε να οι νέες μας φρεγάτες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συμβατές με αυτά.

Στο παραπάνω πλαίσιο και για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού ναυτικού μας, ο ΥΠΑΜ, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε και στον στόχο κατασκευής του "Εθνικού πολεμικού πλοίου" για το οποίο υπάρχει ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αξιολογείται συνεχώς, προκειμένου να είναι σε συνάρτηση με τις τρέχουσες εξελίξεις, την κείμενη νομοθεσία και τις υφιστάμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις

Βέβαια λοιπές λεπτομέρειες εύλογα δεν δόθηκαν για το υπόψιν πρόγραμμα.

Πηγή: pentapostagma.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Εξελίξεις στα εξοπλιστικά: Ευρωπαϊκή Κορβέτα μέσω Pesco στην Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3099389479625432243
item