Κορωνοϊός και εμβόλια: Πλατφόρμα για ραντεβού και online ενημέρωση

Σε λειτουργία τίθεται από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα http://emvolio.gov.gr προκειμένου να κλείσουν τα ραντεβού τους οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών και το υγειονομικό προσωπικό των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον «Ε.Τ.», σε αυτή τη φάση δεν θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα οι υπόλοιποι πολίτες, καθώς με βάση την προτεραιοποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμών, σειρά παίρνουν οι δύο αυτές κατηγορίες, τα στοιχεία των οποίων έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας.

Στο emvolio.gov.gr θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μπαίνουν εισάγοντας τους κωδικούς TAXISnet και στη συνέχεια θα επιλέγουν το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θέλουν να εμβολιαστούν και να κλείσουν δύο ραντεβού, ένα για την πρώτη δόση κι ένα για την επαναληπτική. 

Τότε θα λαμβάνουν αυτόματα ένα γραπτό μήνυμα (SMS) με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, την ημέρα και την ώρα. Σημειώνεται ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα για μία και μόνο φορά να αλλάξουν τις ημερομηνίες των ραντεβού τους.

Οσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους σε κάποιο φαρμακείο ή ΚΕΠ, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία.

Οι πολίτες θα μπορούν να ελέγξουν αν ανήκουν σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

– Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

– Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Παράλληλα, όπως δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το υπουργείο θα δημιουργήσει και εξερχόμενα τηλεφωνικά κέντρα, για να παίρνει το κράτος τηλέφωνα τους πολίτες προκειμένου να τους εντάξει στη διαδικασία του εμβολιασμού. 

«Ο αριθμός που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ο αριθμός 13034. Από αυτό θα λαμβάνει ο κόσμος κλήσεις ή μηνύματα, αλλά θα μπορεί και να στείλει μήνυμα με τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμο για να δει αν είναι στις επιλέξιμες κατηγορίες για να κάνει το εμβόλιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμιση

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο υποψήφιος για το εμβόλιο θα λαμβάνει e-mail και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί, εν προκειμένω με της Pfizer-Biontech.

Κατά την προσέλευσή του στο εμβολιαστικό κέντρο, ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.

Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Ακολούθως, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις όσο και συγκεκριμένες, ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. 

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. 

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρίζει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Μάλιστα, έχει προβλεφθεί οι πολίτες να λαμβάνουν κι ένα αποδεικτικό ότι εμβολιάστηκαν.

Στοιχεία για την πορεία

Στο μεταξύ, στον «αέρα» βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης η πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker, η οποία παρέχει καθημερινά ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Σε αυτήν, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στη χώρα, πόσοι πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, αλλά και τα δεδομένα ανά Περιφερειακή Ενότητα, δηλαδή πόσοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ανά περιοχή της χώρας μας.

Ενδεικτικά, από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου έχουν εμβολιαστεί 20.466 άτομα, εκ των οποίων οι 4.136 έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου χθες. 

Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν γίνει στον κεντρικό τομέα της Αθήνας (7.019), στη Θεσσαλονίκη (3.224), στον βόρειο τομέα της Αθήνας (1.754), στην Αχαΐα (1.256) και στα Ιωάννινα (1.063).

epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός και εμβόλια: Πλατφόρμα για ραντεβού και online ενημέρωση
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6883658212655870203
item