Σκυλακάκης: Προβληματίζει ένα νέο lockdown – Το σχέδιο για τεκμήρια, αποδείξεις και ΕΝΦΙΑ

Το τίμημα για την οικονομία θα είναι βαρύ εάν πάμε σε ένα νέο lockdown, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Βαρύ θα είναι το τίμημα για την οικονομία εάν πάμε σε ένα νέο lockdown σύμφωνα με όσα είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγωνιούν. Στο βαθμό που έχουμε τη δυνατότητα, θα ανταποκριθούμε. Όσο περνά ο καιρός αυτό όμως δυσκολεύει». Και προειδοποίησε πως «οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι κρίσιμοι. Αν πάμε σε νέο lockdown, είναι πολύ κοστοβόρο», ενώ αναγνώρισε την κούραση της κοινωνίας.

Είναι «σαφές ότι κομμάτι του πληθυσμού έχει υποστεί δυσανάλογο πλήγμα», απάντησε ερωτηθείς αν θα υπάρξει προσαρμογή των τεκμηρίων, τονίζοντας πως «δεν είναι της παρούσης», αλλά συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση λειτουργεί με δικαιοσύνη και λογική.

Και όταν υπάρχουν θέματα, προσαρμόζεται στη λογική». Ως παράδειγμα αυτής της προσαρμογής έδωσε τη ρύθμιση για υποχρεωτική δαπάνη του 30% του εισοδήματος, που δεν θα ισχύσει για τις δηλώσεις του 2020.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως «έχουν δίκιο οι ιδιοκτήτες» για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων». Ανακοίνωσε μάλιστα πως τα ενοίκια του Νοεμβρίου θα καταβληθούν τώρα, τα ενοίκια του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα καταβληθούν τα ενοίκια του Ιανουαρίου.

«Λύθηκαν οι αδυναμίες που υπήρχαν στο σύστημα, το μόνο που μας χρειάζεται είναι ένα 15νθημερο να γίνουν οι αιτήσεις – διορθώσεις». Χαρακτήρισε μάλιστα «πλασματικό» το ποσοστό 80% της καταβολής, αφού το 60% είναι αφορολόγητο «και στην ουσία καλύπτεται η χασούρα».

Για τις επιχειρήσεις που δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, είπε ότι «περιλαμβάνονται και αυτές του λιανεμπορίου» και προανήγγειλε ότι θα βγει σχετική λίστα με ΚΑΔ.

«Η απόφαση για παράταση αναστολών θα ληφθεί όταν δούμε περίπου πότε τελειώνει η πανδημία», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αναγνώρισε πως «προφανώς πρέπει να ρυθμιστεί, έχουμε όμως πολύ μεγάλη ανασφάλεια δημοσιονομική γιατί δεν ξέρουμε πόσο ανοιχτή θα έχουμε την αγορά».

Σε ερώτημα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως "πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί η αναθεώρηση των τιμών ζώνης και ό,τι όφελος υπάρξει θα φέρει μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. 

Αυτά, όμως, θα τα δούμε μετά την πανδημία, αν δηλαδή όλα πάνε καλά, ίσως τον Απρίλιο ή Μάιο να υπάρξουν αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ".

epirusblog.gr
5 of 5
Σκυλακάκης: Προβληματίζει ένα νέο lockdown – Το σχέδιο για τεκμήρια, αποδείξεις και ΕΝΦΙΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7228494476780231485
item