Τρεις υποψήφιοι, δύο κατευθύνσεις: Ποιοι είναι οι «μνηστήρες του θρόνου» της Άνγκελα Μέρκελ στο CDU Τρεις υποψήφιοι, δύο κατευθύνσεις: Ποιοι είναι οι «μνηστήρες του θρόνου» της Άνγκελα Μέρκελ στο CDU | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τρεις υποψήφιοι, δύο κατευθύνσεις: Ποιοι είναι οι «μνηστήρες του θρόνου» της Άνγκελα Μέρκελ στο CDU

Στις 8 Ιανουαρίου 2021, τη μέρα που η Γερμανία κατέγραφε αριθμό ρεκόρ νέων θανάτων από την νόσο Covid-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε την προμήθεια επιπλέον 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNtech. 

Την ίδια στιγμή στο Βερολίνο, τρεις μεσήλικες άνδρες με σκούρα κοστούμια εμφανίζονταν σε εθνικό δίκτυο για να παρουσιάσουν το όραμά τους για τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Και οι τρεις τους νομικοί. Με καταγωγή από το ίδιο, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία οι οποίοι εξελέγησαν για πρώτη φορά στη γερμανική κάτω βουλή (Buntestag) την ίδια χρονιά, το 1994.

Ο Άρμιν Λάσετ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, o Φρίντριχ Μερτς πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στη γερμανική κάτω βουλή και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Bundestag, βρέθηκαν μαζί στην τελευταία τους τηλεμαχία πριν τις εσωκομματικές εκλογές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της 16ης και 17ης Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων χίλιοι και ένας σύνεδροι θα εκλέξουν, όχι απλώς τον επόμενο πρόεδρο του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος της χώρας, αλλά, ενδεχομένως, τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας που επανήλθε στους κόλπους του CDU έπειτα από μία ολόκληρη δεκαετία, υποστήριξε ότι θα τολμήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να ανανεώσει τη Γερμανία. 

Ο Άρμιν Λάσετ, ο πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της χώρας, δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει τη Γερμανία για να επουλώσει ταχύτερα τις πληγές της πανδημίας, ενώ ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επανέλαβε την πρόθεσή του να συνεχίσει την κληρονομιά της Άνγκελα Μέρκελ, ως εκφραστής του πολιτικού κέντρου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας οι τρεις ανθυποψήφιοι για την προεδρία του CDU κρατούσαν χαμηλούς τόνους και απαντούσαν με ηρεμία και ευγένεια στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αποφεύγοντας τεχνηέντως τις οξείες αντιπαραθέσεις. 

Από τον ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ, την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης, μέχρι την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, Λάσετ, Μερτς και Ρέτγκεν έμοιαζαν να συμφωνούν στα πάντα. 

Ωστόσο κάτω από την φαινομενική ταύτιση των απόψεων μαίνεται μια σκληρή μάχη για το ίδιο το μέλλον των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς οι 1001 σύνεδροι του CDU δεν αναμένεται να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων, αλλά μεταξύ δύο εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών κατευθύνσεων.

Οι εσωκομματικές εκλογές του CDU έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.

Σε επτά περίπου μήνες, στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες πολιτικούς στη χώρα, θα αποχωρήσει από την Καγκελαρία μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, φτάνοντας το ρεκόρ του πολιτικού της μέντορα, Χέλμουτ Κολ.

Η μακρά πορεία προς την αλλαγή ηγεσίας στο CDU ξεκίνησε το 2018, καθώς μια σειρά από εκλογικές ήττες, κυρίως σε κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, η άνοδος του λαϊκιστικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και οι αυξανόμενες αντιπαραθέσεις σχετικά με τη μελλοντική πολιτική πορεία του κόμματος, οδήγησαν στην παραίτηση της Άνγκελα Μέρκελ από την προεδρία του CDU, στην οποία έχει εκλεγεί τον Απρίλιο του 2000. 

Την διαδέχθηκε η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ, η οποία έπειτα από μια σειρά πολιτικών και επικοινωνιακών σφαλμάτων, ανακοίνωσε την παραίτησή της τον Φεβρουάριο του 2020. 

Το CDU αποφάσισε τη διεξαγωγή συνεδρίου για να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρό του, όμως η πανδημία της Covid-19 άλλαξε τα πάντα και χρειάστηκαν περισσότεροι από 10 μήνες ώστε να διοργανωθεί ένα διαδικτυακό συνέδριο για τις αρχές του 2021. 

Χρονικό περιθώριο κατά το οποίο και οι τρεις ανθυποψήφιοι είχαν άπλετο χρόνο, όχι μόνο για να προετοιμάσουν την προεκλογική τους καμπάνια, αλλά, κυρίως, για να κάνουν λάθη.

Καθώς στη Γερμανία δεν επιτρέπεται νομικά η εκλογή του προέδρου ενός κόμματος σε διαδικτυακό συνέδριο, θα ακολουθήσει μια «ταχυδρομική ψηφοφορία», και ο υποψήφιος που θα έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους των 1001 συνέδρων, θα πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου με σταυρό σε ψηφοδέλτιο μέχρι την 21η Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. ώρα Γερμανίας και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μία μέρα αργότερα από τα κεντρικά γραφεία του CDU στο Βερολίνο. 

Ωστόσο ακόμα και μέχρι τότε γνωρίζουμε τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο ίδιος θα διεκδικήσει και την ηγεσία της χώρας στις ερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. 

Παρόλο που είθισται ο ηγέτης του κόμματος να διεκδικεί και την Καγκελαρία, υπάρχουν δύο ακόμα πολιτικοί στη χώρα που σκοπεύουν να σπάσουν την παράδοση και να λάβουν τη σκυτάλη της Καγκελαρίας από την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Ζέντερ και τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, η δημοφιλία του οποίου, μεσούσης της πανδημίας, καταγράφει τεράστια αύξηση. 

«Στην κούρσα για την Καγκελαρία διαγωνίζονται πέντε υποψήφιοι αν και μόνο τρεις εξ αυτών ζητούν και την προεδρία του CDU» αναφέρει ανώτατο στέλεχος του κόμματος.
epirusblog.gr
5 of 5
Τρεις υποψήφιοι, δύο κατευθύνσεις: Ποιοι είναι οι «μνηστήρες του θρόνου» της Άνγκελα Μέρκελ στο CDU
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2126136892458728300
Σχόλια
item