«Κατακεραυνώνει» την ΕΕ ο γερμανικός Τύπος για τα εμβόλια - «Η μεγαλύτερη αποτυχία για την φον ντερ Λάιεν»

Με έντονη διάθεση κριτικής τόσο προς την Ευρπωαϊκή Ένωση όσο και προς την AstraZeneca, ο γερμανικός Τύπος αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα για τα εμβόλια.

Υπόθεση ζωής ή θανάτου

«Η ρητορική κλιμάκωση της διένεξης με το εμβόλιο της AstraZeneca προδίδει ποιο ακριβώς είναι το διακύβευμα» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Πρόκειται στην κυριολεξία για ζωή ή θάνατο, για εμπιστοσύνη σε κρατικούς και Ευρωπαίους παίκτες, που τώρα προφανώς χωρίς να έχουν γνώση κάνουν δηλώσεις με σκληρές κατηγορίες ή κάνουν λόγο με κάθε σοβαρότητα για πόλεμο εμβολίων. 

Όσοι στο Λονδίνο αγανακτούν για έναν δήθεν ευρωπαϊκό εθνικισμό σε σχέση με τα εμβόλια, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στα δικά τους συμβόλαια με την AstraZeneca. 

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε, εάν συνήφθησαν συμφωνίες για παράδοση του εμβολίου κατά προτεραιότητα. Εάν υπάρχει ηθική, τότε είναι μόνο μία: Όλοι πρέπει να έχουν δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια, είτε μένουν στην Αγγλία, στην Έση, ή όπου αλλού στον κόσμο».

Ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung τα βάζει με τον μάνατζερ της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό. «Μας είπε ότι το συμβόλαιο δεν εγγυάται τις προς παράδοση ποσότητες και ότι η εταιρεία δεν επιτρέπεται να ανακατευθύνει εμβόλια από βρετανικά εργοστάσια στην ΕΕ. 

Και τα δύο διαβάζονται εντελώς διαφορετικά στο κείμενο του συμβολαίου, που δημοσίευσε η Κομισιόν. Αλλά πριν το κάνει η AstraZeneca μαύρισε ορισμένα σημεία. Οι πολίτες περιμένουν εξηγήσεις, αλλά η εταιρεία καταφεύγει σε μυστικοπάθεια. Ένα σοβαρό λάθος, αλλά και θράσος».

«Το φάντασμα των Βρυξελλών»

Το περιοδικό Spiegel δείχνει μια σιωπηλή πρόεδρο της Κομισιόν, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσα σε ασανσέρ με τη μάσκα στο στόμα και τη μύτη. 

Σιωπηλή. «Αυτή που τέλος Νοέμβρη», όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, «δήλωνε κατενθουσιασμένη επειδή χάρη στην Κομισιόν, χάρη στα συμβόλαια με τους παραγωγούς, όλοι οι Ευρωπαίοι θα είχαν πρόσβαση στα πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Όταν τον Δεκέμβριο διαπιστώθηκε ότι μετά τα Χριστούγεννα θα εμβολιάζονταν οι πρώτοι στην ΕΕ, υπερακόντισε σε πάθος γράφοντας στο twitter ότι είναι η στιγμή της Ευρώπης. Και όταν τα Χριστούγεννα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, έκανε λόγο για μια συγκινητική στιγμή ενότητας, για μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. 

Στο μεταξύ η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν έγινε εμφανώς πιο σιωπηρή, ίσως να οφείλεται στο ότι η υποτιθέμενη ιστορία επιτυχίας απειλεί να γίνει η μεγαλύτερη αποτυχία στην καριέρα της».

Ο αρθρογράφος του περιοδικού την αποκαλεί «Φάντασμα των Βρυξελλών». «Αιτήματα για συνεντεύξεις μπλοκάρονται συστηματικά από το τμήμα επικοινωνίας της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει εξαφανιστεί. 

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν μπόρεσε ωστόσο να παρακάμψει το θέμα. Τώρα οι εταιρίες θα πρέπει να παραδώσουν, είπε. Το μήνυμα; Το φταίξιμο το έχουν οι εταιρείες, όχι εμείς, όχι εγώ».

Με πληροφορίες από dw.com
epirusblog.gr
5 of 5
«Κατακεραυνώνει» την ΕΕ ο γερμανικός Τύπος για τα εμβόλια - «Η μεγαλύτερη αποτυχία για την φον ντερ Λάιεν»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5941776997608313642
item