Ήπειρος: «Βομβαρδισμένο» το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ήπειρος: «Βομβαρδισμένο» το επαρχιακό οδικό δίκτυο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: «Βομβαρδισμένο» το επαρχιακό οδικό δίκτυο

Κατολισθήσεις και καθιζήσεις σε δρόμους προς χωριά του Ζαγορίου, προβλήματα στην επαρχιακή οδό που οδηγεί στο Ματσούκι και μεγάλες ζημιές σε τουλάχιστον 25 σπίτια σε Μελισσουργούς και Θεοδώριανα από ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή των Κεντρικών Τζουμέρκων τη Δευτέρα. 

Τεράστια προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο σε Ζαγόρι και Τζουμέρκα, προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και κυρίως της Δευτέρας.


Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Ανατολικό Ζαγόρι, ορμητικοί χείμαρροι, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους, προκαλώντας ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και στο εσωτερικό δίκτυο σε κάποιες κοινότητες.


Μία από αυτές που επλήγη περισσότερο ήταν η Τοπική Κοινότητα Ιτέας όπου στον συνοικισμό «Λιάπη» οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τριών οικογενειών, με τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και του δήμου Ζαγορίου, να δίνουν τελικά πρόσβαση από άλλο σημείο αργά το μεσημέρι.


Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί ακόμη στα οδικά δίκτυα Ηλιοχωρίου – Βρυσοχωρίου και Ελατοχωρίου – Φλαμπουραρίου.


Στη Λάιστα επίσης κατέρρευσαν σε δύο τουλάχιστον σημεία τμήματα των τεχνικών (σαρζανέτ) που είχαν κατασκευαστεί πρόσφατα.


Στη Βωβούσα, ένας ορμητικός χείμαρρος πέρασε μέσα από την κεντρική πλατεία του χωριού, για να καταλήξει στον Αώο, προκαλώντας νωρίτερα καταστροφές στην πλατεία αλλά και στο κοινοτικό κατάστημα. 


Μεγάλες ζημιές λόγω καθιζήσεων έχουν προκληθεί ακόμη στο οδικό δίκτυο από το Φλαμπουράρι προς τη Βωβούσα.


Ζημιές τέλος, καταγράφονται σε δεξαμενές ύδρευσης οικισμών,

αλλά ο έλεγχος και η καταμέτρηση των ζημιών για να ξεκινήσει η αποκατάστασή τους, συνεχιζόταν στη διάρκεια όλης της ημέρας.


Στα Τζουμέρκα

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, τεράστιοι βράχοι και χώματα που αποκολλήθηκαν από το βουνό, απέκλεισαν χθες την επαρχιακή οδό που οδηγεί στο Ματσούκι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ιδιωτικά που έχουν μισθωθεί, να επιχειρούν από νωρίς το πρωί να απομακρύνουν το υλικό αυτό και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, κάτι που τελικά έγινε αργά το μεσημέρι.


Ο Άραχθος «κατέβασε» τεράστιες ποσότητες νερού, με το ενδιαφέρον να πέφτει στη γέφυρα της Πλάκας, που άντεξε όμως την ισχυρή πίεση του υδάτινου στοιχείου, με τις εικόνες ωστόσο να είναι εντυπωσιακές αφού το ύψος της στάθμης του ποταμού έφτασε σε πολύ ψηλό σημείο του φέροντος οργανισμού της γέφυρας.


Στον Βαπτιστή κατέρρευσε η στέγη του παραδοσιακού νερόμυλου, ενώ επιμέρους προβλήματα με πλημμυρισμένα υπόγεια σπιτιών καταγράφονται στις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.


Στους Μελισσουργούς και τα Θεοδώριανα

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τουλάχιστον 25 σπίτια σε Μελισσουργούς και Θεοδώριανα αντίστοιχα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή των Κεντρικών Τζουμέρκων τη Δευτέρα, ξηλώνοντας τις στέγες σπιτιών και σταβλικών εγκαταστάσεων.


Η νύχτα της Δευτέρας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους των δύο κοινοτήτων, αφού οι ριπές του ανέμου ήταν συνεχείς και με μεγάλη ένταση, ενώ και οι ίδιοι φοβόταν να ξαναμπούν στα σπίτια τους. Τα φαινόμενα εκτονώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και από νωρίς το πρωί άρχισε η καταγραφή των ζημιών από συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου.


Στους Μελισσουργούς επίσης ένα μεγάλο κλαδί του αιωνόβιου πλατάνου στην πλατεία του χωριού αποκολλήθηκε και παρέσυρε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να προκληθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης που επίσης αποκαταστάθηκε προς το μεσημέρι της Τρίτης, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς.


Η μεγάλη ανησυχία πάντως στην Άρτα σχετίζεται με τις τεράστιες ποσότητες των υδάτων που «κατεβάζει» ο Άραχθος, με το φράγμα της ΔΕΗ στο Πουρνάρι, να εκτονώνει ποσότητες που φτάνουν τα 500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. 


Οι μνήμες άλλωστε από τις πλημμύρες του 2015 στον κάμπο της Άρτας είναι ακόμη νωπές και πολλές πληγές ακόμη δεν έχουν κλείσει. 


Έτσι, κανείς δε θέλει να σκέφτεται καν το ενδεχόμενο επανάληψης του ίδιου φαινομένου, αν και από τότε μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου της Άρτας.


Πηγή: anex.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: «Βομβαρδισμένο» το επαρχιακό οδικό δίκτυο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2881493704178946625
Σχόλια
item