Η απαγόρευση των αμβλώσεων έβαλε φωτιά για άλλη μια νύχτα στη Βαρσοβία

Κρατούσαν πανό που έγραφαν «Αρκετά» ή «Αυτό σημαίνει πόλεμο» και φορούσαν μάσκες ζωγραφισμένες με κόκκινη μπογιά.

ψηφώντας τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω κορονοϊού και «οπλισμένοι» με κόκκινη μπογιά, πλήθος Πολωνών βγήκε και την περασμένη νύχτα στους δρόμους της Βαρσοβίας, διαδηλώνοντας στο αμφιλεγόμενο διάταγμα το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας για δεύτερη συνεχή νύχτα μετά τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τετάρτη.

Το διάταγμα απαγορεύει οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της κύησης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, ή εφόσον κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Συγκεντρωνόμαστε εδώ διότι αυτό το κράτος πιστεύει ότι μπορεί να καταπατήσει την ελευθερία μας» κατήγγειλε η Μάρτα Λέμπαρτ, μία από τις επικεφαλής της «Απεργίας των Γυναικών», του βασικού κινήματος που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις, απευθυνόμενη στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη Βαρσοβία.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Αρκετά» ή «Αυτό σημαίνει πόλεμο» και φορούσαν μάσκες ζωγραφισμένες με κόκκινη μπογιά, σύμβολο των ακτιβιστών υπέρ της άμβλωσης.

Κάποιοι έριξαν κόκκινη μπογιά μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η αστυνομία συνέλαβε πολλούς διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο ότι η άμβλωση σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου «αντίκειται» στο Σύνταγμα της Πολωνίας.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου είχαν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναβάλει τη δημοσίευση του διατάγματος.

Η Πολωνία, μια κυρίως καθολική χώρα, έχει μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες στην Ευρώπη στο θέμα της άμβλωσης.

Σήμερα γίνονται ετησίως λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν όμως σε περίπου 200.000 τις αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο παράνομα ή στο εξωτερικό.


epirusblog.gr
5 of 5
Η απαγόρευση των αμβλώσεων έβαλε φωτιά για άλλη μια νύχτα στη Βαρσοβία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1230560741134764728
item