Ξεκινά η φύλαξη των ΑΕΙ από την Ομάδα Προστασίας

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης θα είναι τα πρώτα ιδρύματα που θα αποκτήσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) ενώ εξετάζεται αν εάν το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα. 

Αυτό αναφέρει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, βάσει του οποίου τα μέλη της ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν στα ιδρύματα με καταγεγραμμένα προβλήματα παραβατικότητας, βίας και ανομίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή κάθε ίδρυμα θα έχει και υπηρεσία φύλαξης, τα μέλη της οποίας θα έχουν αρμοδιότητα για την εποπτεία και φύλαξη των χώρων του, ελέγχου των εισόδων, τα οποία ευρύτερα αποτελούν ένα πρώτο «μάτι» για τα γεγονότα και τα απρόοπτα στην καθημερινή λειτουργία κάθε ΑΕΙ καθώς και για τον έλεγχο της χρήσης των χώρων τους.

«Ο τρόπος που τα ΑΕΙ θα οργανώσουν την υπηρεσία φύλαξής τους –με υπαλλήλους τους, με εταιρεία security ή όπως αλλιώς– είναι δικό τους θέμα», ανέφερε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, τα μέλη της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες. Θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, θα φορούν ειδική στολή. 

Θα περιπολούν μέσα στον χώρο των ιδρυμάτων και άρα σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται αρμοδίως στην ΕΛ.ΑΣ., από όπου θα λαμβάνουν και τις εντολές για το πώς θα δράσουν.

Σύμφωνα με πάντα με την Καθημερινή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι κάθετη ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στα ΑΕΙ. 

Η ρύθμιση, η οποία είναι έτοιμη, προβλέπει την τοποθέτηση της ΟΠΠΙ –συνολικά 1.000 άτομα– μόνο στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έχουν προβλήματα με περιστατικά βίας. 

Βέβαια, ο αριθμός των ατόμων που θα διατεθεί σε κάθε ΑΕΙ μπορεί να ενισχύεται σε ειδικές χρονικές περιόδους, σε συνεννόηση με το ίδρυμα. 

Επίσης, μπορεί να αποχωρήσει η δύναμη της ΟΠΠΙ εάν κριθεί ότι τα προβλήματα βίας και παραβατικότητας έχουν αμβλυνθεί.

epirusblog.gr
5 of 5
Ξεκινά η φύλαξη των ΑΕΙ από την Ομάδα Προστασίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6657219931348948553
item