Γιάννενα: Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης στην καρδιά της πόλης Γιάννενα: Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης στην καρδιά της πόλης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης στην καρδιά της πόλης


Επίσημη έναρξη από τον δήμαρχο, Μ. Ελισάφ και την αντιδήμαρχο, Ελ. Ακονίδου

Ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία του Διαπολιτισμικού  Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Πρόκειται για μία δομή που σκοπό έχει να στηρίξει πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην περιοχή.

Ο χώρος ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με όλα τα απαραίτητα μέτρα ενώ την ευθύνη λειτουργίας έχει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ίδρυμα Open Foundation Society.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μ. Ελισάφ, που βρέθηκε στην επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου έκανε λόγο για έναν χώρο στον οποίο πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν να προσέρχονται για την επίλυση των προβλημάτων τους.

«Στελεχώνεται με πέντε εξειδικευμένα άτομα που θα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες διερμηνείας σε τρεις γλώσσες (γαλλικά-αραβικά και φαρσί). 

Παράλληλα, ανακαινίσαμε το κτίριο που στέγαζε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, που πρόσφατα μεταφέρθηκε στο αρχοντικό Τζαβέλλα, το οποίο τώρα κοσμεί το ιστορικό κέντρο της πόλης και το μετατρέψαμε σε ένα σύγχρονο κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Η όλη προσπάθεια χρηματοδοτείται με 150.000 € από το Ίδρυμα OPEN FOUNDATION SOCIETY που για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο επιχορηγεί κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις του Δήμου μας, και τους ευχαριστώ για την ανεκτίμητη στήριξη τους.

Την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου θα έχει το ΠΚΔΙ που έχει μισθώσει το χώρο από το κληροδότημα Χαραλάμπους», είπε, ευχαριστώντας δημόσια την Πρόεδρο και αντιδήμαρχο  Ελένη Ακονίδου για τις άοκνες προσπάθειες της για την υλοποίηση αυτής της δράσης.

Επίσης, ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Στα κύρια αντικείμενα λειτουργίας του Κέντρου αναφέρθηκε αναλυτικά η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΠΚΔΙ, Ελένη Ακονίδου.

Όπως τόνισε το Κέντρο θα μπορεί:

• να παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας – διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων

• να διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμικού και κοινωνικού περιεχομένου καθώς και δράσεις ώσμωσης διαφορετικών πολιτισμών

• να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη

• να πληροφορεί και να διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο

• να υποστηρίζει τους πολίτες για την ένταξή τους στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων

• να συνεργάζεται και παραπέμπει αιτήματα σε άλλες δομές καθώς και σε υπηρεσίες, που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του.

«Η διαπολιτισμικότητα ακόμη και σήμερα – ιδιαίτερα σήμερα – δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.  Είναι ένας διαρκής αγώνας για τον σεβασμό του “άλλου” σε μια εποχή που παραμένει εχθρική στη διαφορετικότητα. 

Το Κέντρο “Ακαδημία” έρχεται να φωτίσει αυτές τις γκρίζες ζώνες της ημιμαθούς γνώσης, να υποστηρίξει ο,τι δεν υποστηρίζεται, να αγκαλιάσει όποιον ως τώρα κινείται παράλληλα και η τροχιά του δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την τροχιά των υπολοίπων, να εντάξει στον κοινωνικό ιστό της πόλης ανθρώπους που φαντάζουν ξένοι προς εμάς, αλλά μπορούν με δομές σαν αυτή που εγκαινιάζεται σήμερα να έρθουν πιο κοντά μας, να αισθανθούν μέλη του παρόντος κοινωνικού συνόλου.

Η πόλη μεγαλώνει και επεκτείνεται και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου απαντά στις προκλήσεις των εποχών και στις αυξανόμενες ανάγκες των συνανθρώπων μας με τη δημιουργία και λειτουργία νέων δομών και υποδομών», τόνισε η κ. Ακονίδου. Το Κέντρο εδρεύει στην οδό Ακαδημίας, στο κτίριο όπου μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην τηλεφωνική γραμμή 26513 13653 για να κλείνουν ραντεβού να τους παρέχονται οι πληροφορίες που χρειάζονται.

Πηγή: epirusonline.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης στην καρδιά της πόλης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5947613789834085277
Σχόλια
item