Ενθαρρυντική η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της αγοράς

Οι ουρές που στήθηκαν έξω από κάποια καταστήματα λιανικής μπορεί να μην ήταν ο κανόνας, ωστόσο η κίνηση κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντική απ’ τον κόσμο της αγοράς. 

Και τούτο διότι ο τζίρος ήταν αρκετά καλός ενώ τηρήθηκαν απόλυτα τα μέτρα προστασίας χωρίς τον κόσμο να περιμένει επί μακρόν στις ουρές, ούτε από την άλλη να υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού που μπορεί να αποτελούσαν «βόμβα» στα θεμέλια της απόφασης πλήρους επαναφοράς της λιανικής.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι», έλεγε στο newmoney χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. 

«Ουρές μπορεί να υπήρξαν περιορισμένες, όμως γενικά ο τζίρος ήταν μίας ‘καλής Δευτέρας’», συμπληρώνει.

Την τιμητική τους είχαν χθες κυρίως τα καταστήματα ένδυσης, ωστόσο σημαντική κίνηση κατεγράφη χθες και σε γνωστές αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών παρά το γεγονός ότι σε ένα μεγάλο βαθμό είχαν καταφέρει τον τρόπο να δουλεύουν σε ικανοποιητικό βαθμό μέσω του ψηφιακού καναλιού πώλησης.

«Το πιο σημαντικό ήταν ότι ο κόσμος επισκέφθηκε όλες τις αγορές, και στο Κέντρο της Αθήνας και στις συνοικίες, αλλά και στα malls και τηρήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα χωρίς πρόβλημα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, όπως τόνισε, το μείζον σήμερα είναι ο κόσμος να μοιραστεί και να μην σπεύδει μαζικά για αγορές διότι έτσι το ρίσκο για ένα τρίτο lockdown θα αυξηθεί σημαντικά.

Το ίδιο υπογραμμίζει και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας. «Μέσα στα καταστήματα, απ’ το μικρότερο στο μεγαλύτερο, τα μέτρα τηρούνται με ευλάβεια γιατί όλοι ξέρουν ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για πισωγύρισμα. 

Και σε αυτό, είδαμε την πρώτη μέρα, ότι και οι καταναλωτές είναι σύμμαχοι μας. Είναι απαραίτητο αυτή η πειθαρχία να συνεχιστεί», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο άσχημος καιρός δεν βοήθησε χθες τον εμπορικό κόσμο σε πολλές πόλεις της επαρχίας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

«Γενικά ξεκινήσαμε δειλά. Οι μικρές ουρές που υπήρξαν χθες αφορούσαν κυρίως κάποια μεγάλα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και αυτά λόγω των αυστηρότερων μέτρων προστασίας. 

Αυτό όμως ίσως είναι και καλό ποντάροντας στο να υπάρχει διάρκεια, να μοιραστεί ο κόσμος δηλαδή. Εξάλλου για πρώτη φορά στα χρονικά έχουμε φθάσει στην περίοδο των εκπτώσεων και υπάρχει επάρκεια στην αγορά. 

Οπότε δεν χρειάζεται να σπεύσουν όλοι οι καταναλωτές να ψωνίσουν τις πρώτες μέρες με το σκεπτικό ότι δεν θα βρουν αυτό που ψάχνουν αργότερα», τονίζει ο κ. Καρανίκας.

«Το στοίχημα είναι να επανέρχεται σιγά σιγά η κανονικότητα στην αγορά. Και για το λιανεμπόριο η επαναφορά της εστίασης θα είναι ένα σημαντικό βήμα, αφού ο κόσμος συνήθως θέλει να συνδυάζει τη βόλτα του στα μαγαζιά με φαγητό, καφέ κοκ», καταλήγει.

Τέλος, ικανοποίηση επικρατεί επίσης και στα εμπορικά κέντρα μετά την πρώτη μέρα λειτουργίας. Φαινόμενα συνωστισμού αποφεύχθηκαν, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη ενώ τα καταστήματα εντός έκαναν έναν καλό τζίρο δεδομένων των συνθηκών, εξηγούσαν στελέχη μεγάλων malls της πρωτεύουσας.

Η μάχη των εκπτώσεων πάντως ξεκίνησε με γενναίες προσφορές αφού μέλημα των επαγγελματιών είναι να ξεστοκάρουν και να λάβουν απαραίτητη ρευστότητα με δεδομένο ότι σημαντικά τμήματα. 

Στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της περυσινής εκπτωτικής περιόδου δεδομένων του περιορισμού στις μετακινήσεις και της εισόδου στα καταστήματα, και της αμυντικής στάσης που τηρούν οι περισσότεροι καταναλωτές λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. 

Ένας στόχος, που όπως λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης «είναι εφικτός»

Τα καταστήματα μπορούν να υποδέχονται έναν πελάτη ανά 25 τμ κύριου χώρου. Οι καταναλωτές έχουν πλέον δύο ώρες περιθώριο απ’ τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση μετακίνησης απ’ το 13033 όπου θα έχουν στείλει SMS με κωδικό 2 ή απ’ την ώρα που θα γράψουν οι ίδιοι στο έντυπο μετακίνησης. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές.

epirusblog.gr
5 of 5
Ενθαρρυντική η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της αγοράς
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7745712885980716088
item