Εξαγωγές: Εσπεριδοειδή και ακτινίδια κερδίζουν τους Ευρωπαίους – Το «αγκάθι» της Ινδίας

Ανησυχία για γραφειοκρατία και πρόσθετο κόστος προκαλεί στους εξαγωγείς το διάταγμα που εξέδωσε η Ινδία τον Αύγουστο του 2020 και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο τα φορτία με οπωροκηπευτικά προϊόντα που θα εισάγονται στη χώρα θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση ότι δεν είναι γενετικά τροποποιημένα.

Οπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης «αρκετά φρέσκα προϊόντα υπάγονται στη νέα ινδική νομοθεσία, όπως μήλα, μελιτζάνες, δαμάσκηνα, πεπόνια, φασόλια, γλυκές πιπεριές και ντομάτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από την Πολιτεία η διευκρίνιση της κατάστασης προς αποφυγή περιττού φόρτου εργασίας, καθώς και το βάρος για τις επιχειρήσεις οπωροκηπευτικών, προκειμένου κάθε παρτίδα να πρέπει να πιστοποιηθεί.

Στο μεταξύ, σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα καταγράφουν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε συνεχίστηκε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα η διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον INCOFRUIT-HELLAS, τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια είναι από τα αγαπημένα φρούτα των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στη διάρκεια ζωής τους και τη βιταμίνη C. Ετσι, εκτιμάται ότι η ζήτηση και οι τιμές θα βελτιωθούν τον Φεβρουάριο και κυρίως στα μέσα Μαρτίου εν όψει και του Πάσχα στην Ευρώπη.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται, με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη κατά 4,7% στους 43.936 τόνους, έναντι 46.100 τόνων, σε αντίθεση με τις φράουλες, οι αποστολές των οποίων συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς και από 1/1 έως 21/1/2020 ανήλθαν σε 1.905 τόνους, έναντι 1.239 τόνους πέρυσι.

Αντίστοιχα, διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές τομάτας αγγίζοντας τους 1.912 τόνους, από 984 τόνους σε σχέση με το 2020, ενώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινούνται οι αποστολές ακτινιδίων, στους 102.022 τόνους.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατευθείαν από τον αγρό) από Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους, που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο μητρώο και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

epirusblog.gr
5 of 5
Εξαγωγές: Εσπεριδοειδή και ακτινίδια κερδίζουν τους Ευρωπαίους – Το «αγκάθι» της Ινδίας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1385572377676510367
item