Από σήμερα οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων στα Ιωάννινα Από σήμερα οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων στα Ιωάννινα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Από σήμερα οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων στα Ιωάννινα

Ξεκινά σήμερα το πρωί ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στα Γιάννενα, με άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, που έχουν ήδη λάβει έγκριση για την προσέλευσή τους σε ένα από τα τρία, μέχρι στιγμής, εμβολιαστικά κέντρα που έχουν ετοιμαστεί.

Πρόκειται για τα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», αλλά και στο Κέντρο Υγείας της πόλης.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε εμβολιαστικό κέντρο μετατράπηκε ο χώρος της φυσικοθεραπείας, δίπλα ακριβώς από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές, στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έχει διαμορφωθεί ο ισόγειος χώρος στο παλιό κτίριο, στις «καμάρες», με δυο εμβολιαστικές γραμμές, ενώ δυο θα είναι οι εμβολιαστικές γραμμές που θα λειτουργήσουν και στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων.

Η προετοιμασία είναι πυρετώδης, ενώ, με στόχο να ρυθμιστούν οι τελευταίες εκκρεμότητες, τους χώρους που έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα για τους πολίτες, επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Νικόπουλος.

Οι εμβολιασμοί των πολιτών ξεκινούν τέσσερις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί, δηλαδή τις 20 Ιανουαρίου, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις, με τον εμβολιασμό της α’ δόσης των υγειονομικών να βαίνει προς ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην ειδική πλατφόρμα, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν εμβολιαστεί 2.324 υγειονομικοί στα Γιάννενα, 565 στην Άρτα, 320 στην Πρέβεζα και 225 στην Θεσπρωτία.

Αντιδράσεις για τη «χωροθέτηση» εντός νοσοκομείων

Πάντως, η αλλαγή του σχεδιασμού για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων εντός των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας έχει επιτείνει την ανησυχία των υγειονομικών, που θεωρούν ότι τα ήδη αποδυναμωμένα από προσωπικό ιδρύματα, θα αποδυναμωθούν περαιτέρω, καθώς ένας σημαντικός αριθμός υγειονομικών θα απασχοληθεί και στα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ.

Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση των κλινικών covid και άλλων τμημάτων των νοσοκομείων, την ώρα που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τρίτο κύμα πανδημίας, ακόμη πιο σφοδρό, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού.

«Είμαστε εκείνοι οι οποίοι πρώτοι θέλουμε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να λήξει αυτή η πανδημία, όμως αυτή η διαδικασία μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, γιατί το κύμα της πανδημίας δεν έχει τελειώσει και οι ίδιοι γιατροί που βρίσκονται στις μονάδες covid, θα αναγκαστούν να βρίσκονται ώρες ολόκληρες, ακόμη και 24ωρα στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Με αυτούς τους εργαζόμενους και γιατρούς, δεν μπορεί να επιτευχθεί, γιατί πάλι θα λέμε τα ίδια, ότι φεύγουν οι γιατροί από τις μονάδες και πάνε στα εμβολιαστικά και τούμπαλιν. 

Ανακυκλώνονται οι ίδιοι και αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», σημείωσε η κ. Κιτσανού.

Όπως υπογράμμισε, αυτό που έπρεπε να γίνει, είναι η ουσιαστική ενίσχυση και οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε οι ΤΟΜΥ, κατάλληλα στελεχωμένες και εξοπλισμένες, να αναλάβουν αυτό το έργο, διευκολύνοντας τα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Οδηγίες για τον εμβολιασμό

Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης πρέπει να μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο εμβολιαστικό κέντρο (τουλάχιστον 15’ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις. 


Επίσης, θα πρέπει να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του. 


Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του, αλλά και να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).


Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Από σήμερα οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων στα Ιωάννινα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8437626824501295556
Σχόλια
item