Σχολεία: Να ανοίξουν μαζί γυμνάσια, λύκεια θέλει η κυβέρνηση - Φόβοι των ειδικών

Η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα γυμνάσια και λύκεια - Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Να ανοίξουν όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια, ταυτόχρονα επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά το «τοπίο» θα ξεκαθαρίσει την Παρασκευή από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, η οποία θα δώσει και την απάντηση για την επαναλειτουργία των σχολείων

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί το «πράσινο φως» μόνο για τη Γ' Λυκείου και αυτό είναι κάτι που το έχει αποφασίσει οριστικά το υπουργείο Παιδείας, καθώς υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα τα οποία εντοπίζονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εάν από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια ή θα χρειαστεί μια ακόμη εβδομάδα παράταση και θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

«Παίρνουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι αναλύουν τα δεδομένα, μέρα με τη μέρα, την Παρασκευή θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις και θα προχωρούμε», δήλωσε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης

Η υπουργός Παιδείας, από την πλευρά της, θα ζητήσει να ανοίξουν τόσο τα Λύκεια όσα και τα Γυμνάσια, καθώς οι αρχικές σκέψεις για το άνοιγμα μόνο της Γ' τάξης του Λυκείου συναντά σοβαρές δυσκολίες καθώς:

Οι εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν στη Γ' Λυκείου, διδάσκουν και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, οπότε οι καθηγητές δεν θα μπορούν να κάνουν μάθημα και δια ζώσης και με τηλεκπαίδευση.

Αυτό φυσικά είναι αδύνατο να γίνει για πολλούς λόγους αλλά κυρίως διότι τα σχολεία θα έπρεπε να διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για όλο το προσωπικό, που θα έπρεπε να διδάξει τους μαθητές των άλλων τάξεων.

Φέτος αυξημένες ανάγκες για τη δια ζώσης διδασκαλία έχουν και οι μαθητές της Α' Λυκείου διότι και αυτοί για πρώτη φορά θα εξετασθούν για τις προαγωγικές εξετάσεις μέσω της τράπεζας θεμάτων, όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας, κάτι για το οποίο όμως δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι. 

Αυτή η παράμετρος, μάλιστα, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας, όπως επισημαίνουν και οι εκπαιδευτικοί. 

Πάντως τα πρώτα κρούσματα στα σχολεία ήδη εμφανίστηκαν και ήδη ένα τμήμα σχολείου στη Λάρισα έκλεισε σε ιδιωτικό σχολείο, καθώς μαθητής βρέθηκε με κορονοϊο. Πρόκειται για το πρώτο τμήμα που κλείνει μετά την επανέναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με απόφαση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας.

Οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών

Οι καθηγητές δηλώνουν ότι φυσικά και επιθυμούν να ανοίξουν τα σχολεία αλλά εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι να είναι ασφαλείς

Ήδη, όπως λένε πάρα πολλοί συνάδελφοί τους έχουν ασθενήσει βαριά και αρκετοί έχασαν τη ζωή τους και δεν θέλουν να θρηνήσουν άλλα θύματα. 

Ιδιαίτερα οι καθηγητές αλλά και οι δάσκαλοι, οι οποίοι διδάσκουν σε σχολεία περιοχών όπου το κρύο πλέον είναι τσουχτερό ή έχει χιονίσει ότι δεν μπορούν ν' ανοίξουν τα παράθυρα όπως συνιστά ο ΕΟΔΥ, διότι τα παιδιά θα ξεπαγιάσουν και ότι δεν μπορούν να αντέξουν μέσα στις κρύες τάξεις ακόμη και όταν φορούν χοντρά μπουφάν.

Επισημαίνουν επίσης ότι η τηλεκπαίδευση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στους μαθητές, καθώς έχουν μείνει πίσω στην αφομοίωση της διδακτικής ύλης και στο τέλος της χρονιάς θα έρθουν αντιμέτωποι με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις καθώς και τις Πανελλαδικές χωρίς να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι.

Επιφυλακτικοί επιστήμονες

Οι επιστήμονες, πάντως, είναι ακόμη επιφυλακτικοί όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων και όπως τόνισε και ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος «τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. 

Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ.

Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Mέλος Επιτροπής, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο ν' ανοίξει το λιανεμπόριο παρά τα γυμνάσια και τα Λύκεια, λέγοντας οτι "αν κάνουμε ένα βήμα ακόμα θα πρέπει ο πατέρας να φέρει εισόδημα στο σπίτι. Τον Μάη το πρώτο που άνοιξε ήταν το λιανεμπόριο».

epirusblog.gr
5 of 5
Σχολεία: Να ανοίξουν μαζί γυμνάσια, λύκεια θέλει η κυβέρνηση - Φόβοι των ειδικών
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4039821387189689735
item