Άρτα: Μετα τα μαύρα πανιά ακολουθεί... μοτοπορεία

Μαύρα πανιά στις εισόδους των καταστημάτων τους σε ένδειξη πένθους, ανάρτησαν οι έμποροι στην Άρτα, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην τοπική αγορά και το νέο κλείσιμο των καταστημάτων, τα οποία μέσα στις γιορτές δούλεψαν με τη μέθοδο του click away...

«Η κυβέρνηση μας εμπαίζει. Δεν έχει κάποιο σχέδιο για το εμπόριο. Ενώ μας παρουσίαζε πως θα πάμε από το click away στο click in shop, δηλαδή να επισκέπτονται με ραντεβού τα καταστήματα με φυσική παρουσία οι καταναλωτές, μένουμε και πάλι σπίτι καθώς ανεστάλη η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα», είπε στο star.gr ο Δημήτρης Χουλιάρας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική οικονομία, μίλησε για μία τραγική εικόνα.

«Την περίοδο των εορτών άνοιξε με το click away μόνο το 70% των καταστημάτων. Από αυτά το 30%, κατέγραψε μία πτώση τζίρου 90% σε σχέση με την περσινή περίοδο. 

Επειδή ακούσαμε από διάφορα υπουργεία ότι η κατανάλωση ήταν αυξημένη, προφανώς εννοούσαν ότι από το μηδέν πήγαμε σε ένα 10% τζίρο και θεωρούν ότι αυτό ήταν μία ευχάριστη νότα για την αγορά. Για εμάς ήταν ταφόπλακα, καθώς απλώς ψώνισαν οι γνωστοί και οι φίλοι μας», σημείωσε.


«Κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο για την αγορά- Έρχονται λουκέτα» 

Αναφερόμενος στη σημερινή κινητοποίηση, ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι ήταν ένα μήνυμα του εμπορικού κόσμου προς την κυβέρνηση ότι δεν αντέχει άλλο να παραμένει κλειστός, καθώς τόσο οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, όσο και οι οικογένειές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομικά προβλήματα.

«Πρέπει να ανοίξουμε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με έναν πελάτη σε κάθε κατάστημα, έτσι ώστε και να είμαστε υγιείς αλλά και να λειτουργήσει η οικονομία. 

Δεν μιλάμε πλέον για βοήθεια με δόσεις και ρυθμίσεις. Ζητάμε να παγώσουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, για τρία έως πέντε χρόνια για να μπορέσουμε να πληρώνουμε τα τρέχοντα», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε, ότι η επόμενη ημέρα αναμένεται πολύ δύσκολη για το ελληνικό εμπόριο. 

«Δεν υπάρχουν οι καταναλωτές που να διαθέτουν χρήματα. Το επόμενο εξάμηνο είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία. Μέχρι τώρα όλα ήταν ερασιτεχνικά σε ό,τι έχει να κάνει με το εμπόριο», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας προκειμένου να καταφέρει η αγορά «να σταθεί στα πόδια της».

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, την ίδια ώρα που παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα, οι εκτιμήσεις για τον κλάδο είναι δυσοίωνες. 

Στο πρώτο lockdown υπήρχε η εκτίμηση ότι θα έχουμε λουκέτο στο 25% των καταστημάτων. Σήμερα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 30- 35% τα καταστήματα που θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Το Σάββατο προγραμματίζουν μοτοπορεία στο κέντρο της Άρτας

Σε ένδειξη συμπαράστασης στα μέλη του, κλειστό παρέμεινε για δύο ώρες σήμερα το Επιμελητήριο Άρτας, ενώ οι επιχειρηματίες του εμπορικού κόσμου, στάθηκαν από τις δέκα το πρωί και για δύο ώρες στις εισόδους των καταστημάτων τους. 

Στο πλαίσιο των δράσεων που έχει εξαγγείλει ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, καλεί το ερχόμενο Σάββατο 16/01 τα μέλη του σε αυτοκινούμενη πορεία διαμαρτυρίας εντός της πόλης.

Πηγή: ​star.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Μετα τα μαύρα πανιά ακολουθεί... μοτοπορεία
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5302760045614379591
item