Ήπειρος: Πρωτοχρονιά στην Ήπειρο με έρημα χωριά και πόλεις! Ήπειρος: Πρωτοχρονιά στην Ήπειρο με έρημα χωριά και πόλεις! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Πρωτοχρονιά στην Ήπειρο με έρημα χωριά και πόλεις!

Στους ορεινούς δημοφιλείς προορισμούς που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, φέτος επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, υποδεχθήκαμε το 2021, ελπίζοντας βέβαια ότι σύντομα θα πάρουμε και πάλι… τις ζωές μας στα χέρια μας!

Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά ξημέρωσε για όλους, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν  δεν επέτρεψαν εορτασμούς με γεμάτα σπίτια, ανοιχτά καταστήματα , ταξίδια, αγκαλιές και ανταμώματα. 

Ακόμη και τα κάλαντα έπεσαν «θύμα» του κορωνοϊού τις φετινές γιορτές, επιτείνοντας το μουντό κλίμα που έχει δημιουργήσει η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση! 

Έρημα χωριά!
Πιο δύσκολη βέβαια είναι η κατάσταση στα χωριά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και οι δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί είναι έρημοι! 

Μέτσοβο, Ζαγόρι, Κόνιτσα, Τζουμέρκα, τέτοια περίοδο, τα προηγούμενα χρόνια έσφυζαν από ζωή, με επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα να κατακλύζουν χωριά και χιονοδρομικά κέντρα! 

Φέτος όμως ούτε και οι απόδημοι κατάφεραν να έρθουν στις πατρογονικές τους εστίες, με αποτέλεσμα στα χωριά να έχουν μείνει οι μόνιμοι κάτοικοι, στα πιο μικρά μάλιστα λιγοστοί ηλικιωμένοι που θα γιορτάσουν μοναχικά! 

Η εικόνα για τα περισσότερα χωριά είναι άδειες πλατείες, κλειστά σπίτια, εκκλησίες, καφενεία…

Στον διαφορετικό εορτασμό -λόγω κορωνοϊού- αναφέρθηκε χθες στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, τονίζοντας ότι «αυτές τις ημέρες η σκέψη μας είναι και στους απόδημους Ηπειρώτες, που φέτος στερήθηκαν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους εξαιτίας της πανδημίας. Είμαι    βέβαιος  ότι τη νέα χρονιά θα τους έχουμε ξανά κοντά μας».

Ανησυχία για την επόμενη μέρα
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησαν νέα δεδομένα, με αρχές και επαγγελματίες του τουρισμού να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς χάθηκε μια περίοδος που… παραδοσιακά οι τζίροι κινούνται σε υψηλά επίπεδα! 

Οι επιχειρηματίες λοιπόν του χειμερινού τουρισμού έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν τις πληγές τους και όσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα επανέλθει η χώρα σε μια μερική έστω κανονικότητα, η στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας μοιάζει μονόδρομος. epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Πρωτοχρονιά στην Ήπειρο με έρημα χωριά και πόλεις!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 256321075925413292
Σχόλια
item