Η στρατηγική επιλογή της «Προοδευτικής Συμμαχίας» διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ – Το μήνυμα Τσίπρα στις τάσεις

Μήνυμα προς όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς το καθένα στέλεχος ξεχωριστά, να εργαστούν για τη «συμπόρευση με προοδευτικές δυνάμεις» έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Στον απόηχο των νέων, απογοητευτικών για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκοπήσεων και της ανάδειξης ως κεντρικού μηνύματος την κυριαρχία Μητσοτάκη στο χώρο του Κέντρου, ο κ. Τσίπρας φέρεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να είπε ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείσει ως Κεντροαριστερά, τότε δεν θα μπορέσει να κερδίσει ούτε τις επόμενες εκλογές.

«Η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Δεν αποτέλεσε απλώς ένα άνοιγμα σε στελέχη του προοδευτικού χώρου, αλλά την αναγκαία διαδικασία συμπόρευσής μας με προοδευτικούς πολίτες, ρεύματα και συλλογικότητες προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η χώρα.

Είναι προτεραιότητα η διεύρυνση και η συμπόρευση με προοδευτικές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, με άνοιγμα σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα (συνδικαλιστικούς φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια κ.λπ.). 

Οφείλουμε, λοιπόν, το επόμενο διάστημα, παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του κόμματος, να υλοποιήσουμε αυτή τη στρατηγική επιλογή σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους.

Στον συνδικαλιστικό χώρο, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού και της διανόησης. Παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για να στήσουμε την Προοδευτική Συμμαχία.

Να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών με στόχο μια συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς», φέρεται να είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου.

Χρονοδιάγραμμα

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου στις οργανώσεις μελών του κόμματος, πρότεινε να γίνουν ξεχωριστές θεματικές εκδηλώσεις για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία, για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος, για την πρόταση του κόμματος για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για την προάσπιση της Δημοκρατίας και το ρόλο των ΜΜΕ και για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με έμφαση στην αξιοκρατία, στη δημοκρατία και στη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και στην αποκέντρωση του κράτους.

Αναμένεται η αντίδραση της «Ομπρέλας», δηλαδή της τάσης των 53+ που μεγάλωσε με τη συμβολή παλιών και κορυφαίων στελεχών του κόμματος, καθώς η στρατηγική επιλογή της «Προοδευτικής Συμμαχίας» αποτελεί βασική αιτία του διχασμού του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι πίσω από τον όρο «Προοδευτική Συμμαχία» κρύβεται η επιδίωξη του κ. Τσίπρα και των επιτελών του να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Αριστεράς σε «νέο ΠΑΣΟΚ», επιλογή με την οποία διαφωνούν, αλλά και πιστεύουν ότι αναδεικνύεται ως στρατηγική προκειμένου να κρύψει τη βασική αδυναμία του κ. Τσίπρα να παραμείνει ανταγωνιστικός στον πολιτικό στίβο, ασκώντας υπεύθυνη, αντιπολίτευση θέσεων και όχι «αντιπολίτευση των social media».

epirusblog.gr
5 of 5
Η στρατηγική επιλογή της «Προοδευτικής Συμμαχίας» διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ – Το μήνυμα Τσίπρα στις τάσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4589272479887744241
item