Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές εντός Ιανουαρίου

Εντός Ιανουαρίου καλεί την Ελλάδα για έναρξη διερευνητικών επαφών η Τουρκία, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου η χώρα του καλεί σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. 

Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι είναι ανοικτός να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα, μετά από σχετική πρόσκληση που κατέθεσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Εντι Ράμα. 

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι, πλέον, η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία να αρνηθεί καθώς το Oruc Reis αποχώρησε από την περιοχή ενώ τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από το σημείο που σταμάτησαν τους προηγούμενους 60 γύρους. 

«Μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου έξι μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία».

«Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Όσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. 

Έχουν γίνει 60 συναντήσεις και είδα κι εγώ, υπάρχουν 5.000 σελίδες εγγράφων και υπήρξε προσέγγιση σε θέματα. Όμως όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές», κατέληξε

Δένδιας: Θα προσέλθουμε με εποικοδομητική διάθεση

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

Ταραντίλης: Η Τουρκία να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, σε ερώτηση αν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από τη στάση της Τουρκίας απάντησε ότι είναι απαραίτητο η Τουρκία να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια. 

«Συνεχώς εξετάζουμε όχι μόνο εμείς αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη στάση της Τουρκίας. Πραγματικά είναι απαραίτητο να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια. 

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι όποτε και αν επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές σίγουρα θα προσέλθει με μία θετική, ειλικρινή βούληση και μια εποικοδομητική διάθεση. Μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», είπε συγκεκριμένα.


epirusblog.gr
5 of 5
Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές εντός Ιανουαρίου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7124569211419676249
item