Η παλαιότερη μονή στην Κρήτη είναι “χωμένη” μέσα σε φαράγγι – Απόκοσμη ομορφιά και δέος!

Η πιο παλιά μονή στην Κρήτη χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και βρίσκεται “χωμένη” κυριολεκτικά μέσα σε ένα απόκρημνο φαράγγι, προκαλώντας δέος σε όσους θελήσουν να την επισκεφθούν…

παλαιότερη μονή κρήτη μέσα σε φαράγγι

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, γνωστή και ως Καθολικό, είναι χτισμένη στην απόκρημνη πλαγιά στο φαράγγι Αυλάκι, που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη των Χανίων, στη βόρεια ακτή του Ακρωτηρίου.

Απόσκοσμη ομορφιά & πλούσια ιστορία

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη ξεκάθαρα επεξηγεί τη διάθεση του αγίου να είναι μόνος του, με την παρουσία μόνο της άγριας φύσης ολόγυρα και του Θεού να τον συντροφεύουν.

ερειπωμένη μονή κρήτη σε φαράγγι

Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι των Χανίων, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα, ενώ μια πέτρινη γέφυρα αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση σε αυτό, που πλέον είναι ερειπωμένο

Η μονή δημιουργήθηκε στη σπηλιά όπου κοιμήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης ή Ξένος κατά τον 11ο αιώνα, αποτελώντας πλέον έναν έρημο τόπο, που έχει ιστορική και θρησκευτική αξία.

μονή κρήτη απόκοσμο τοπίο σε φαράγγι

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στη Μονή μέσω ενός μονοπτιού που ξεκινάει από τη Μονή Γουβερνέτου και μετά από περπάτημα 30 λεπτών περίπου θα αντικρίσει το απόκοσμο τοπίο της περιοχής, γνωστή και ως Αρκουδοβούνια

Το παλαιότερο μοναστήρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα!

Το μοναστήρι που λειτουργεί αδιάλειτα εδώ και χρόνια και είναι ακόμα εν ενεργεία βρίσκεται στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε.

Μοναστήρι παναγία Εικοσιφοινίτισσα παλιαότερο Ευρώπη

Τα μοναστήρια στέκουν αγέρωχα σε διάφορες χώρες του κόσμου και υποδηλώνουν την πίστη των ανθρώπων εδώ και αιώνες, όπως και οι εκκλησίες, επίσης. 

Πολλά έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου στη μακραίωνη ιστορία τους, παραμένοντας πιστοί φρουροί της ορθοδοξίας.

Μοναστήρι παναγία Εικοσιφοινίτισσα παλιαότερο Ευρώπη αδιάλειτη λειτουργία

Ένα από αυτά, που λειτουργεί μάλιστα από την πρώτη μέρα της κατασκευής του μέχρι σήμερα και θεωρείται ως το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντικό ησυχαστήριο.

Το παλαιότερο μοναστήρι βρίσκεται στην Ελλάδα

Η Μονή Εικοσιφοινίσσης βρίσκεται στον Δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών, στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 753 μέτρων. 

Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου Φιλίππων Σώζοντος, ο οποίος έλαβε μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.).

Μοναστήρι παναγία Εικοσιφοινίτισσα παλιαότερο Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα

Κατά την παράδοση, ο επίσκοπος Σώζων ίδρυσε, περί το 450 μ.Χ., ναό και μοναστικό οικισμό στη θέση Βίγλα, πλησίον της Μονής. 

Ο μοναστικός οικισμός αυτός εγκαταλείφθηκε με την πάροδο των ετών και η Μονή ιδρύθηκε ουσιαστικά από τον Όσιο Γερμανό, τον 8ο αιώνα.

Μοναστήρι παναγία Εικοσιφοινίτισσα παλιαότερο Ευρώπη μέσα στο πράσινο

Πρόκειται για το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που πολλοί παρομοιάζουν με αληθινό ησυχαστήριο, το οποίο δέχεται πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. 

Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχει βιώσει καταστροφές, ενώ η ανασύσταση της Μονής και η αναβίωση του μοναχισμού σε αυτήν πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Δράμας Διονύσιο Κυράτσο, αμέσως μετά την ενθρόνισή του το 1965.

Με μέριμνά του εγκαταστάθηκε στη Μονή γυναικεία αδελφότητα και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανέγερσης κτισμάτων. 

Το όνομα της Μονής, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκδοχές, οφείλεται στο θαύμα της εικόνας της Παναγίας, η οποία έλαμπε και σκορπούσε φως «φοινικούν», δηλαδή κόκκινο, όπως η πορφυρά των Φοινίκων. 

Απ’ αυτό προέρχεται και η ονομασία: Εικών φοινίσσουσα – Εικών φοίνισσα – Εικοσιφοίνισσα.

epirusblog.gr
5 of 5
Η παλαιότερη μονή στην Κρήτη είναι “χωμένη” μέσα σε φαράγγι – Απόκοσμη ομορφιά και δέος!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4978960593826100446
item