Συντάξεις: Σε δύο δόσεις τα αναδρομικά στους κληρονόμους Συντάξεις: Σε δύο δόσεις τα αναδρομικά στους κληρονόμους | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Συντάξεις: Σε δύο δόσεις τα αναδρομικά στους κληρονόμους

Ο σχεδιασμός του ΕΦΚΑ προβλέπει την καταβολή της δεύτερης δόσης στα μέσα Μαρτίου για όσους δικαιούχους δεν πρόλαβαν την προθεσμία του Δεκεμβρίου. 

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν τις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, τις οποίες υπέστησαν συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν αποβιώσει.

Ως γνωστόν, στις 21 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης / υπεύθυνης δήλωσης με όλα τα αναγκαία στοιχεία για τους δικαιούχους κληρονόμους, προκειμένου να λάβουν αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

Όσοι δεν έχουν προλάβει να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών των δικαιούχων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τις προθεσμίες καθώς μεταξύ άλλων δικαιολογητικών απαιτείται και βεβαίωση μη αποποίησης κληρονομιάς, η έκδοση της οποίας είναι χρονοβόρα. Η σχετική βεβαίωση χορηγείται από τα ειρηνοδικεία.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (αν δεν υπάρχει διαθήκη).

Προσοχή πρέπει να δώσουν οι κληρονόμοι που έχουν κληρονομήσει τον θανόντα με διαθήκη και μέσα σε αυτή δεν αναφέρονται τα κινητά πράγματα. 

Αυτό σημαίνει ότι με τη διαθήκη ο θανών μπορεί να αφήνει τα ακίνητα σε κάποιον, αλλά να μην αναφέρει τίποτα για τα κινητά πράγματα, που σημαίνει ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι για αυτά.

Εφόσον υπάρχει διαθήκη και ορίζει ποιος είναι ο δικαιούχος, τότε δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

epirusblog.gr
5 of 5
Συντάξεις: Σε δύο δόσεις τα αναδρομικά στους κληρονόμους
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1337445071764679918
Σχόλια
item