Άρτα: Γκόκας - Αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες σε Δήμους της ΠΕ Άρτας Άρτα: Γκόκας - Αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες σε Δήμους της ΠΕ Άρτας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Γκόκας - Αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες σε Δήμους της ΠΕ Άρτας

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοϊδη, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, Εσωτερικών, κ. Βορίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό, αναφέροντας αναλυτικά τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της ΠΕ Άρτας, από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν λόγω της πρόσφατης σφοδρής βροχόπτωσης, και είχαν σαν αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές και σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και περιουσίες πολιτών, αλλά και επιχειρήσεων και αγροτικών καλλιεργειών και εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι επλήγησαν τρεις Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και ειδικότερα ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη και ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ο κ. Γκόκας, τις προηγούμενες ημέρες, και συγκεκριμένα την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Νικολάου Σκουφά και συνομίλησε με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους πολίτες των περιοχών αυτών για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε υποδομές, καλλιέργειες και περιουσίες των πολιτών και επιχειρήσεων, από τις πλημμύρες εξαιτίας των βροχοπτώσεων αυτών.

Επίσης, ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων για τις ζημιές και καταστροφές που υπέστησαν οι Δήμοι αυτοί, κυρίως σε υποδομές, όπως στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα ύδρευσης.

Ιδιαίτερα στον Δήμο Ν. Σκουφά, και περισσότερο στη Δημοτική Ενότητα Πέτα, σημείωσε ότι η σφοδρή κακοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα δρόμοι και εκτάσεις να πλημμυρίσουν,να προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις και σπίτια κατοίκων, αλλά και σοβαρές ζημιές σε υποδομές του Δήμου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Δήμος Ν. Σκουφά, με έγγραφό του ζητά να κηρυχθεί ο εν λόγω Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου που έχει γνωστοποιηθεί και στον ίδιο.

Επιπλέον στους ορεινούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ανέφερε ότι η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους και ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων των περιοχών αυτών, ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα και στους Δήμους αυτούς να απαγορεύεται η διέλευση σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και να γίνονται διαρκείς συστάσεις για προσεκτική μετακίνηση.

Ενώ υπενθύμισε ότι πριν ένα χρόνο, μετά από επίσης έντονες βροχοπτώσεις, ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές του.

Επίσης ανέφερε ότι τα φαινόμενα αυτά, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται, με αποκορύφωμα τις πλημμύρες του 2015.

Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης δράσης και αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές των πληγέντων Δήμων της Άρτας αλλά και συνδρομής και ανακούφισης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις,και άμεση αποκατάσταση των ζημιών των περιουσιών τους, σημειώνοντας ότι αρκετοί είναι αγρότες, με μοναδική πηγή εισοδήματος καλλιέργειες και εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές από τη βροχόπτωση αυτή.

Τέλος, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειές τους σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης και των ζημιών που προκλήθηκαν και για την ουσιαστική στήριξη όλων των πληγέντων σε όλους τους Δήμους, για τις προθέσεις τους σχετικά με το αίτημα του Δήμου Ν. Σκουφά για την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τα έργα και τις παρεμβάσεις στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, που είχε ενταχθεί σ’ αυτό το πλαίσιο, καθώς και για τον προγραμματισμό και την εξέλιξη των μεγάλων έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Άρτας, στον Άραχθο, αλλά και των απαραίτητων μικρότερων έργων σε ρέματα, μικρούς ποταμούς και παραποτάμους.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα ακόλουθα: «Κύριοι Υπουργοί, η σφοδρή βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών στην Άρτα, προκάλεσε πλημμύρες σε διάφορους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές και σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και περιουσίες πολιτών.

Συγκεκριμένα, επλήγησαν τρεις Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και ειδικότερα ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη και ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ιδιαίτερα στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, και περισσότερο στην Δημοτική Ενότητα Πέτα η σφοδρή κακοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα δρόμοι και εκτάσεις να πλημμυρίσουν,να προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια κατοίκων λόγω της πλημμύρας, αλλά και σοβαρές ζημιές σε υποδομές του Δήμου. Μέχρι σήμερα πολλά σημεία των οδικών δικτύων της περιοχής δεν έχουν αποκατασταθεί και υπάρχουν συστάσεις στους πολίτες να τα αποφεύγουν ή να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, με έγγραφό του ζητά να κηρυχθεί ο εν λόγω Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, και της ανάγκης για την αντιμετώπισή τους μέσα από αυτό το πλαίσιο.

Επιπλέον στους ορεινούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, και ειδικότερα στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη και στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, η βαριά βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους και ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων των περιοχών αυτών, ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα και στους Δήμους αυτούς να απαγορεύεται η διέλευση σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και να δίνονται διαρκείς συστάσεις για προσεκτική μετακίνηση.

Να σημειωθεί δε, ότι πριν ένα χρόνο, μετά από επίσης έντονες βροχοπτώσεις, ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές.

Κύριοι Υπουργοί,

Τα φαινόμενα αυτά επαναλαμβάνονται δυστυχώς, με κορυφαίο τις πλημμύρες του 2015 από τον Άραχθο ποταμό, αλλά και τις συχνές υπερχειλίσεις ρεμάτων, όπως το ρέμα Μπούση, ο Βωβός ποταμός και άλλα.

Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει ανάγκη άμεσης δράσης και αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές των πληγέντων Δήμων της Άρτας αλλά και συνδρομής και ανακούφισης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις,και άμεση αποκατάσταση στις ζημιές των περιουσιών τους. Να σημειωθεί δε, ότι αρκετοί είναι αγρότες με μοναδική πηγή εισοδήματος καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές από τη βροχόπτωση αυτή.

Κύριοι υπουργοί, επειδή, υπάρχει άμεση ανάγκη, αντιμετώπισης της κατάστασης και των ζημιών που προκλήθηκαν, αφού η κακοκαιρία έπληξε σε μεγάλο βαθμό το Δήμο Νικολάου Σκουφά, αλλά και τους Δήμους Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων με ζημιές σε περιουσίες και ζημιές και βλάβες σε υποδομές,

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αναγκαίο να υπάρξει η άμεση ανακούφιση και ουσιαστική στήριξη όλων των πληγέντων,

Επειδή, υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα, στην περιοχή της Άρτας, και πρέπει να προχωρήσουν έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας σε όλες τις περιοχές της Άρτας. Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί,

1.Σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών σε οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, αντλιοστάσια κλπ αλλά και για την καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν καταστροφές στις ιδιωτικές περιουσίες πολιτών, αλλά και των αγροτών και των επιχειρήσεων των πληγέντων αυτών Δήμων;

2.Ποιές είναι οι προθέσεις σας και οι ενέργειές σας σχετικά με το αίτημα του Δήμου Νικολάου Σκουφά για την κήρυξη του εν λόγω Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

3.Ποιές είναι οι παρεμβάσεις, τα έργα, και οι δράσεις στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της κήρυξής του πριν ένα χρόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Ποιός είναι ο προγραμματισμός για περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο αυτό;

4. Ποιός είναι ο προγραμματισμός και ποιά η εξέλιξη για τα αναγκαία έργα υποδομής για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην Π.Ε Άρτας, όπως η Αντιπλημμυρική Προστασία της Άρτας, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα πρέπει να επανενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και τα υπόλοιπα μικρότερα, επίσης πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, σε ρέματα, μικρούς ποταμούς και παραποτάμους;».
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Γκόκας - Αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες σε Δήμους της ΠΕ Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6691188240925745528
Σχόλια
item