Γιάννενα: Επανεκκίνηση με υπολογισμένο ρίσκο

Μόνο υπό αυστηρούς όρους και με την πλήρη διασφάλιση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, θα μπορούσε να επανεκκινήσουν οι οικονομικές δραστηριότητες στην περιφέρεια Ηπείρου, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν «καταστροφικό».

Αυτό σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντζάνη, με αφορμή την επιστολή των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Ηπείρου, που ζητούν να γίνει η περιφέρεια «πιλότος», με βάση την καλή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και την τήρηση των μέτρων από πολίτες και επιχειρήσεις, όπως αναδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα.

«Αυτό θα ήταν ασφαλές, εφόσον τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διατηρήσουν τον κίνδυνο χαμηλό για την περιοχή μας. Δεν αρκεί απλώς να ανοίξουμε σταδιακά. 

Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία, ένα συμβόλαιο μεταξύ των συμπολιτών ότι πραγματικά τα μαγαζιά θα δουλέψουν όπως πρέπει, όλοι θα κινηθούν όπως πρέπει. 

Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ένα τέτοιο πείραμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό γιατί θα επιβράδυνε όλη τη διαδικασία για όλη την υπόλοιπη χώρα. 

Αν κάτι δεν γίνει πολύ συντονισμένα, σε συντονισμό με το κεντρικό κράτος, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ντζάνη, εξηγώντας ότι απαιτούνται συντονισμός, πόροι και ανθρώπινο δυναμικό για ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Θα έπρεπε να είναι ένα υπολογισμένο ρίσκο, όχι ανοιχτό ρίσκο. Δηλαδή όχι ανοίγουμε και ό,τι γίνει. Δεν ξέρω αν η πολιτεία έχει τους πόρους να επιτηρήσει μια τέτοια διαδικασία. 

Σίγουρα και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να έχει τους πόρους να επιτηρήσει ένα τέτοιο πείραμα, γιατί χρειάζεται εντατική καταγραφή συμπτωματικών, μαζικούς ελέγχους στους χώρους που θα ανοίξουν. 

Θέλει ειδικές συνθήκες. Ένα τέτοιο πείραμα για να πετύχει, θέλει πολλή προσοχή και πόρους χρηματοδότησης και ανθρώπινους πόρους», ανάφερε η κ. Ντζάνη.

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας»

Η καλή, πάντως, επιδημιολογική πορεία της περιοχής συνεχίζει να αποτυπώνεται και στα λύματα του, με τις καταγραφές να είναι σταθερές το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα το Εργαστήριο Επιδημιολογίας, παρόλο που βρισκόμαστε σε μια περίοδο «ηρεμίας» από την πλευρά των κρουσμάτων, συνεχίζει εντατική τη δειγματοληψία και τις καταγραφές.

Βέβαια, παρά την καλή εικόνα της περιοχή, η κ. Ντζάνη υπογράμμισε πως έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη περίοδο, μέχρι να υλοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο σύνολό τους και να επιτευχθεί το αναγκαίο ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό.

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας χρονικά. Έχουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που δε θα είναι προστατευμένοι άμεσα. Από το εμβόλιο έχουμε την ελπίδα αλλά θα πρέπει να δείξουμε και υπομονή για να αποφύγουμε τις συρροές που θα κοστίσουν την ζωή και την υγεία όλων μας. 


Δεν υπάρχει μεταβολή ως προς τα γενικά μέτρα, έχουμε μιαήσυχη περιοχή και αυτή την ησυχία θέλουμε να τη διατηρήσουμε», σημείωσε η κ. Ντζάνη, εφιστώντας την προσοχή όλων στις κοινωνικές συνευρέσεις, τους εργασιακούς χώρους αλλά και τα ταξίδια, με δεδομένο ότι η «πράσινη» Ήπειρος, αλλά και γενικότερα η χώρα μας, περικλείεται από «κόκκινες» περιοχές.


Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επανεκκίνηση με υπολογισμένο ρίσκο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2715664391853153327
item