Έρχεται η ΥΠΑΜ της Γαλλίας με πρόταση που θα ικανοποιεί την Ελλάδα

Πληροφορίες πως η Φλοράνς Παρλί θα προσφέρει δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης με το ένα εξ αυτών να είναι FREMM.

Με ολοκληρωμένη πρόταση προμήθειας φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό καταφθάνει στην Ελλάδα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μια τουλάχιστον FREMM θα προσφερθεί ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης στο ΠΝ.

Συγκεκριμένα, η γαλλική πρόταση θα περιλαμβάνει επιπλέον της προμήθειας των τεσσάρων φρεγατών για το πολεμικό Ναυτικό, τα εξής: 

- Πακέτο αναβάθμισης των 4ων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης «ΥΔΡΑ»

- 2 Πλοία ενδιάμεσης λύσης

- Ναυπήγηση στην Ελλάδα

- «Ξεκλείδωμα» προμήθειας όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Η Γαλλία φέρεται αποφασισμένη, μετά την μεγάλη συμφωνία με ταχείς διαδικασίες προμήθειας των 18 Rafale, να καταθέσει πρόταση που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ανταγωνιστεί οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Επιπλέον, η Γαλλία «ξεκλειδώνει» και την προμήθεια στρατηγικών όπλων. 

Πρόκειται για τους NAVAL Scalp ή NAVAL CRUISE MISSILE (NCM), o οποίος έχει εμβέλεια άνω των 1.000 χιλιομέτρων. 

Μαζί με αυτά δίνει και τους γνωστούς στο ΠΝ Exocet, σε συνδυασμό με το 3D Radar αλλά και το σόναρ τροπίδας, για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Με τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που προσφέρει να είναι πιθανόν μια φρεγάτα κλάσης La Fayette και μία φρεγάτα κλάσης FREMM.

Ταυτόχρονα, το γαλλικό πακέτο περιλαμβάνει την ναυπήγηση τριών εκ των τεσσάρων Belharra σε ελληνικό ναυπηγείο αφήνοντας την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει σε ποιο ενώ – κι αυτό είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό – αφήνουν το δικαίωμα στον πελάτη (εν προκειμένω στην Ελλάδα) να αποφασίσει εάν θα εξοπλίσει τις 2 εξ αυτών με αμερικανικής ή άλλης χώρας προέλευσης οπλικά συστήματα.

Επιπλέον, αναμένεται να παρουσιάσουν κι ένα ευέλικτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, που δεν θα γονατίσει τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει κι άλλα σημαντικά προγράμματα να τρέξει.

Οι Γάλλοι φέρνουν δοκιμασμένη συνταγή – από την Αίγυπτο, με την ναυπήγηση των κορβετών Gowind – προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας εκμηδενίζοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφάνιζε η αμερικανική πρόταση.

Με δεδομένο το «μούδιασμα» της αμερικανικής πλευράς το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία ίσως και να δικαιολογείται εν μέρει λόγο αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία της χώρας, το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα παραμείνει «απαθής» να παρακολουθεί τις εξελίξεις ή θα συγκεράσει όλες τις απόψεις με ίδια αφετηρία και θα εμφανίσει μία εξίσου ανταγωνιστική αν όχι καλύτερη πρόταση, η οποία θα ενισχύσει και την στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών;

Θα προσφέρει – επίσημα πλέον – πλοία ενδιάμεσης λύσης και θα αποδεσμεύσει οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας;

Πηγή: pentapostagma.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Έρχεται η ΥΠΑΜ της Γαλλίας με πρόταση που θα ικανοποιεί την Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4375178434512304489
item