Γιάννενα: Οι υγειονομικοί δίνουν το καλό παράδειγμα για το εμβόλιο στο Πανεπιστηνιακό Νοσοκείο

Σε υψηλά ποσοστά ο εμβολιασμός των υγειονομικών του νοσοκομείου - Κυρ. Μητσοτάκης: «Στους 8.000 οι εμβολιασμοί ημερησίως, 55 νέα νοσοκομεία στο πρόγραμμα»

Το καλό παράδειγμα για τους εμβολιασμούς δίνουν οι υγειονομικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθώς σε διάστημα 10 ημερών από την περασμένη Τρίτη, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία, έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 70%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε χθες το Ioannina TV, μέχρι το πρωί της Παρασκευής είχαν εμβολιαστεί 1.200 υγειονομικοί σε σύνολο 1.650 που έχουν δηλώσει τη συναίνεσή τους να κάνουν το εμβόλιο στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την ασφάλεια του εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού, όπως ανέφερε ο Γ. Φλούδας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ.

Όπως ανέφερε, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε περιστατικό αλλεργίας ή άλλων παρενεργειών στο υγειονομικό προσωπικό, προσθέτοντας ακόμη, ότι ακριβώς η εικόνα αυτή, έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον και τις δηλώσεις έγγραφης συναίνεσης των υγειονομικών που είχαν κρατήσει αποστάσεις αρχικά από τον εμβολιασμό.

«Είναι αλήθεια, ότι και μεταξύ των υγειονομικών υπήρχε ένα ποσοστό που αντιμετώπισε τον εμβολιασμό με επιφύλαξη, όμως η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει στην πορεία, γιατί και όσοι είχαν κάποιες επιφυλάξεις, βλέπουν και αντιλαμβάνονται, ότι ο εμβολιασμός είναι η πλέον ασφαλής διέξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε με την πανδημία», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Εξάλλου, από την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού στην ηλικιακή κατηγορία των 85 ετών και άνω, ωστόσο οριστικές αποφάσεις για το εάν το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και για τον γενικό πληθυσμό στον ίδιο χώρο όπου και ξεκίνησε, στον 4ο όροφο δηλαδή της πρώτης πτέρυγας, δεν έχουν ληφθεί.

Ο κ. Φλούδας σε δηλώσεις του μετέφερε τον προβληματισμό της κοινότητας των υγειονομικών, για το ενδεχόμενο να αναλάβει το ΠΓΝΙ έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που πραγματικά μπορεί να αναλάβει ως ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, σημειώνοντας πως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλές παράμετροι, και κυρίως το ότι το νοσοκομείο θα κληθεί και πάλι αν χρειαστεί, να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος με ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Αυτό που λέμε εμείς, είναι, ότι δε μπορεί το ΠΓΝΙ να σηκώσει ένα μεγαλύτερο βάρος καλύπτοντας ως εμβολιαστικό κέντρο ολόκληρο το νομό, γιατί εκτός από τα ζητήματα χωροταξίας, υπάρχει και η καθημερινότητα που θα πρέπει να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το προσωπικό, που ήδη έχει αυξημένες αρμοδιότητες και καθήκοντα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, μεταξύ των συζητήσεων που διαλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η λειτουργία του Ξενώνα φιλοξενίας του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» ως εμβολιαστικό κέντρο, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Φλούδας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το ενδεχόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αφού υπάρχει μία και μοναδική οδός πρόσβασης από και προς τον ξενώνα, που εξυπηρετεί και το σύνολο των προσερχόμενων στο νοσοκομείο.

«Ήδη έχουν ξεκινήσει επίσης οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Νιάρχου και το επόμενο δίμηνο, αναμένεται να φτάσουν στον κόμβο του νοσοκομείου, επομένως θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη συμφόρηση από αυτήν που παρατηρείται σήμερα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Και το νοσοκομείο των Φιλιατών

Παράλληλα, στη διαδικασία του εμβολιασμού του υγειονομικού τους προσωπικού μπήκαν από την Πέμπτη και τα νοσοκομεία Φιλιατών και Πρέβεζας αντίστοιχα, στα οποία χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου στους πρώτους ιατρούς και νοσηλευτές.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και στο νοσοκομείο της Άρτας με ταχείς ρυθμούς και με ποσοστά ανταπόκρισης και συμμετοχής των υγειονομικών, που δημιουργούν αισιοδοξία για δημιουργία ενός τείχους ανοσίας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, σχετικά γρήγορα.

Στο νοσοκομείο της Πρέβεζας έγιναν την Πέμπτη 31 εμβολιασμοί, ενώ στην Άρτα 39, με τον συνολικό αριθμό να έχει φτάσει τους 229.

Στο νοσοκομείο Φιλιατών έφτασαν την Πέμπτη οι πρώτες 225 δόσεις εμβολίων και άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού στους πρώτους υγειονομικούς που έχουν συναινέσει σε αυτόν.

Την Πέμπτη χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου σε 40 υγειονομικούς και η διαδικασία θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Κυριακή. 

Μία από τις υγειονομικούς που έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο των Φιλιατών, σε δηλώσεις της αμέσως μετά απευθύνθηκε στο γενικό πληθυσμό, συνιστώντας σε όλους να το κάνουν, ενώ χαρακτήρισε ανάξια σχολιασμού όσα λέγονται για παρενέργειες του εμβολίου. 

«Είναι το μοναδικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός

«Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα. 

Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για τον COVID-19.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η προτεραιότητα την οποία είχε καθορίσει η επιτροπή εμβολιασμών ήταν σαφής: εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. 

Στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σήμερα προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω. 

Επενδύουμε όπως είπα στη διαφάνεια και στη λογοδοσία και στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναρτώνται καθημερινά λίγο πριν τις 18:00 οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικρατείας και σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Είναι μία διαδικασία -θέλω να το  τονίσω- η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη από τις υπερσύγχρονες αποθήκες έως τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να διασφαλίζεται ο αναγκαίος έλεγχος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και η άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται».

Πηγή: anex.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Οι υγειονομικοί δίνουν το καλό παράδειγμα για το εμβόλιο στο Πανεπιστηνιακό Νοσοκείο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6692742195399626933
item