Πώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας σύμφωνα με μελέτες

«Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει να είμαστε ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους», είχε πει κάποτε οDavid Steindl-Rast, διάσημος συγγραφέας και λέκτορας.

Οι περισσότεροι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που είναι ευγνώμονες και εκτιμούν οτιδήποτε έχουν, και άλλους ανθρώπους που διαμαρτύρονται για όλα αυτά που δεν έχουν. 

Είναι οι άνθρωποι που είτε βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, είτε μισοάδειο. Στην πραγματικότητα η εικόνα που έχουμε για το περιεχόμενο του ποτηριού, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή ένδειξη της γενικής μας ευτυχίας!

Η ευγνωμοσύνη πάει πακέτο με τη χαρά, γιατί μαθαίνεις να είσαι αυτάρκης και να εκτιμάς αυτά που έχεις στο σήμερα. Να απολαμβάνεις τη στιγμή, το εδώ και τώρα, γιατί το σήμερα, με ό, τι συμπεριλαμβάνει, είναι όλα όσα έχεις.

Το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα κι ούτε το εξουσιάζεις.

Πώς όμως η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας;

Καλύτερη σχέση με τον σύντροφό σας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Social Psychological and Personality Science, τα άτομα που αφιέρωσαν χρόνο για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τον σύντροφό τους ένιωσαν πιο θετικά απέναντί ​​του και πιο άνετα στο να εκφράσουν ανησυχίες για τη σχέση. Μάλιστα, η ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε σε άλλη έρευνα ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν σε έναν ικανοποιητικό μακροχρόνιο γάμο (25-40 ετών).

Καλύτερες επιδόσεις

Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι υπάλληλοι που ακούνε μηνύματα ευγνωμοσύνης από τους διευθυντές τους μπορεί να έχουν το κίνητρο να εργαστούν σκληρότερα. 

Επίσης, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι μαθητές που ένιωθαν ευγνωμοσύνη είχαν υψηλότερους βαθμούς, καλύτερη κοινωνική ένταξη και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, συγκριτικά με τους μαθητές που δεν ένιωθαν ευγνώμονες.

Πιο ποιοτικός ύπνος

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, δοκιμάστε να καταγράψετε όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνώμονες. Το γράψιμο σε ένα τετράδιο ευγνωμοσύνης για 15 λεπτά πριν από τον ύπνο φάνηκε ότι βοηθάει τους μαθητές να ανησυχούν λιγότερο και να κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα, σύμφωνα με μελέτη. 

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι όταν κοιμούνται, οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αρνητικές σκέψεις που διαταράσσουν τον ύπνο και είναι πιο πιθανό να σκεφτούν θετικά πράγματα, ενισχύοντας την ποιότητα του ύπνου τους.

Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία

Η έκφραση ευγνωμοσύνης δεν είναι καλή για την καρδιά σας μόνο με τη μεταφορική έννοια. Η ευγνωμοσύνη και τα θετικά συναισθήματα φαίνεται ότι προστατεύουν κυριολεκτικά αυτό το ζωτικό όργανο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να δράσουν ευεργετικά σε όσους έχουν υπέρταση. 

Επίσης, οι μελέτες για την αισιοδοξία, ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται άμεσα με την ευγνωμοσύνη, δείχνουν μια σχέση μεταξύ θετικής σκέψης και χαμηλότερων επιπέδων αρτηριακής πίεσης. 

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας σύμφωνα με μελέτες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3815619971175750197
item