Σπίτια χτισμένα πάνω σε ιστορικές γέφυρες – Ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα!

Οι γέφυρες συνήθως χρησιμοποιούνται από οχήματα ή πεζούς, διευκολύνοντας τη διάβαση πάνω από ένα ποτάμι, θάλασσα ή λίμνη. Ωστόσο υπάρχουν ιστορικά γεφυράκια στον κόσμο που φιλοξενούν σπίτια και καταστήματα, αποτελώντας ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα…

Οι γέφυρες είναι αποτυπωμένες στη συνείδηση του κόσμου ως έργα υποδομής. Ο σχεδιασμός τους μπορεί να ποικίλλει, αλλά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους και οι αναλογίες τους καθορίζονται αυστηρά από τη χρήση τους και την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται.

Τι συμβαίνει όμως όταν μία γέφυρα εμπλουτίζεται με άλλες χρήσεις; Τότε παύει να αποτελεί έργο υποδομής και μεταμορφώνεται σε ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα και εντυπωσιακό αξιοθέατο!

Εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο όμορφες και ξεχωριστές γέφυρες που φιλοξενούν σπίτια και καταστήματα, αποτελώτας από μόνες τους ιστορικά μνημεία και ιδιαίτερα αρχιτεκτονήματα!

Ponte Vecchio, Φλωρεντία, Ιταλία

Το όνομά της σημαίνει «Παλαιά Γέφυρα». Είναι το διασημότερο παράδειγμα κατοικημένης γέφυρας και είναι η παλαιότερη της Φλωρεντίας, αφού πολλοί πιστεύουν πως κατασκευάστηκε κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. 

Πήρε τη σημερινή της μορφή το 1345, όταν ανακατασκευάστηκε ύστερα από την καταστροφή της από πλημμύρα και ενσωματώθηκαν κατοικίες πάνω σε αυτή.

ιστορική γέφυρα Ponte Vecchio Φλωρεντία

Οι προσθήκες αυτές χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως εργαστήρια ή παρασκευαστήρια από διάφορους εμπόρους, όπως κρεοπώληδες και βυρσοδέψες, οι οποίοι κατοικούσαν πάνω από τα καταστήματα τους.

Αυτό άλλαξε όμως όταν ο Δούκας Φερδινάνδος Α’ αποφάσισε να χρησιμοποιούνται από χρυσοχόους, κυρίως γιατί η προηγούμενη χρήση τους προκαλούσε πολλά σκουπίδια και δυσάρεστες οσμές! 

Σήμερα οι κατοικίες της Ponte Vecchio χρησιμοποιούνται ως καταστήματα souvenir, έργων τέχνης και κοσμημάτων.

ιστορική γέφυρα Ponte Vecchio Φλωρεντία με σπίτια

Αξιομνημόνευτο γεγονός στην ιστορία της γέφυρας αποτελέι η εντολή που έδωσε ο Αδόλφος Χίτλερ κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο να μην καταστραφεί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γέφυρες της Φλωρεντίας, καθώς τη θαύμαζε ιδιαίτερα.

Ponte di Rialto, Βενετία, Ιταλία

Άλλος ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός της γειτονικής μας χώρας. 

Η διάσημη γέφυρα βρίσκεται στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας και φιλοξενεί πολλά καταστήματα. Αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο.

ιστορική γέφυρα Ponte di Rialto Βενετία

Ύστερα από πολλές καταστροφές και πυρκαγιές, η γέφυρα ανακατασκευάστηκε πλήρως με πέτρα το 1589.

ιστορική γέφυρα Ponte di Rialto Βενετία με σπίτια και καταστήματα

Ο αρχιτέκτονας Antonio de Ponte που τη σχεδίασε είχε υποστεί κριτική για τη μορφή της, που είχε μία καμάρα και έντονη κλίση, καθώς πολλοί θεωρούσαν πως η αρχιτεκτονική της ήταν τόσο χαρακτηριστική που την καθιστούσε «ανόητη». 

Η γέφυρα, παρόλα αυτά, πέρασε το test του χρόνου και στέκει ακόμη αγέρωχη και δημοφιλής.

Krämerbrücke, Erfurt, Γερμανία

Βρίσκεται στo Erfurt της Γερμανίας, μοναδική στο είδος της σε περιοχή της Ευρώπης βόρεια των Άλπεων, και κατοικείται αδιάκοπα εδώ και 500 χρόνια.

Συνδέει τις όχθες του παραπόταμου Breitstrom και πριν προστεθούν οι κατοικίες, χρησιμοποιούνταν ως πεζογέφυρα και φιλοξενούσε λαϊκές αγορές.

ιστορική γέφυρα Krämerbrücke Γερμανία με σπίτια

Σήμερα, η πλειονότητα των κτισμάτων πάνω στη γέφυρα ανήκει στον δήμο και έχει εμπορική χρήση. τα περισσότερα από τα 32 κτίσματα κατοικούνται από τεχνίτες και αντικέρ

Η μακρά ιστορία της γέφυρας και η καθιέρωση της ως αρχιτεκτονική κληρονομιά συντέλεσαν στη δημιουργία του Krämerbrücke Foundation και κατά συνέπεια στη χρηματοδότηση της συντήρησής της έως τις μέρες μας.

ιστορική γέφυρα Krämerbrücke Γερμανία με σπίτια χρωματιστά

Οι ειδικές εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης που έγιναν τα τελευταία χρόνια έκαναν δυνατή και τη διέλευση οχημάτων πάνω από τη γέφυρα. 

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης έχει πάρει το όνομα του από τη γέφυρα και ονομάζεται Krämerbrückenfest. Λαμβάνει χώρα γύρω από τη γέφυρα και στην παλαιά πόλη κάθε χρόνο τον Ιούνιο.

Pulteney Bridge, Bath, Αγγλία

Η γέφυρα Pulteney διασχίζει τον ποταμό Avon στο Bath της Αγγλίας και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της βρετανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από το 1955. 

Σχεδιάστηκε από τον Robert Adam, αφού εμπνεύστηκε από τον Andrea Palladio και  ολοκληρώθηκε το 1773 με κόστος £11,000.

ιστορική γέφυρα Pulteney Αγγλία με κτήρια

Είναι η μία από τις τέσσερις γέφυρες στον κόσμο που διαθέτουν καταστήματα σε όλο το μήκος τους και από τις δύο πλευρές τους

Η γέφυρα παρέμεινε στη μορφή που τη σχεδίασε ο Adam για λιγότερο από 20 χρόνια, καθώς οι πλημμύρες του 1799 και του 1800 κατέστρεψαν το βόρειο κομμάτι της, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ανακατασκευή.

ιστορική γέφυρα Pulteney Αγγλία με σπίτια

Οι καταστηματάρχες του 19ου αιώνα μετέτρεψαν την κατασκευή και τις προσόψεις των ιδιοκτησιών τους, αλλάζοντας παράθυρα και δημιουργώντας προεκτάσεις που αιωρούνταν πάνω από το νερό. 

Το 2009 τα δημοτικά συμβούλια του Bath και του North East Somerset πρότειναν να διακοπεί η διέλευση οχημάτων πάνω από τη γέφυρα και να χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς, όμως η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε το 2011.

Έχοντας μήκος 45 μ. και πλάτος 18 μ., η ιστορική γέφυρα εξυπηρετεί πεζούς, ταξί και λεωφορεία και στέκει εντυπωσιακή όντας και μνημείο αρχιτεκτονικής προστατευόμενο από την UNESCO.

epirusblog.gr
5 of 5
Σπίτια χτισμένα πάνω σε ιστορικές γέφυρες – Ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8875586193033167035
item