ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις Εκκλησίες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις Εκκλησίες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις Εκκλησίες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Απορριπτική ήταν η απάντηση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις τρεις αιτήσεις δικηγόρων, που ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων.

Η ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να σημειωθεί, ότι παρά τις διαρροές για προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος για την λειτουργία των Θεοφανείων και την μη συμμετοχή πιστών σε αυτή, σήμερα δεν κατατέθηκε καμία αίτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Μητσοτάκης - Ιερώνυμος: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν! «Αναλάβετε τις ευθύνες σας»

Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας παραμένουν για το θέμα του ανοίγματος των ναών την ημέρα των Θεοφανείων. 

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε ένα σύντομο διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ των μελών της νέας κυβέρνησης, ωστόσο φαίνεται πως διατηρείται η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση των δύο ανδρών έγινε σε καλό κλίμα και αναμένεται τις επόμενες ώρες ανακοίνωση από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου προς την κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι.

Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, όταν μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ υπουργών ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία».

Τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Η σύγκρουση κυβέρνησης – Ιεραρχίας ξέσπασε χθες όταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει ανοιχτούς τους ναούς για τα Θεοφάνεια, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκλησίες στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε στις 2 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 11 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση της Διαρκής Ιερά Σύνοδος απάντησε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο νόμος «δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» και ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη με στόχο «να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως υπήρξε επικοινωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία πριν από τις ανακοινώσεις που αφορούσαν στον εορτασμό των Θεοφανίων, με την Ιεραρχία να ενημερώνεται για την αυστηροποίηση των μέτρων. 

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια εντός της ημέρας προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα.

epirusblog.gr
5 of 5
ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις Εκκλησίες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4361014563606534959
Σχόλια
item