Γιάννενα: Ενημέρωση, έλεγχοι και ποινές για τα αδέσποτα

Ουσιαστικές λύσεις στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων που αποτελούν σοβαρό πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια για τα Γιάννενα υπόσχεται ο Δήμος, με την υποσημείωση όμως πως αυτό θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος Νίκος Τσόλης, ο Δήμος στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί σήμερα περισυλλέγει,

καταγράφει και παρέχει κτηνιατρικές υπηρεσίες στα αδέσποτα. Ορισμένα απ’ αυτά, όπως προβλέπει η νομοθεσία, επιστρέφουν υγιή στο οικείο τους περιβάλλον, κάποια φιλοξενούνται στο καταφύγιο και άλλα υιοθετούνται από φιλόζωους. Υπενθυμίζει δε το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του κυνοκομείου μετά την έγκριση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ συνολικού ποσού 300.000 ευρώ.

Με βοήθεια εθελοντών...
Ιδιαίτερο βάρος για τον περιορισμό των αδέσποτων στα Γιάννενα θα δοθεί στη συνεργασία με τις φιλοζωικές και τις τοπικές ομάδες εθελοντών. Στόχος, όπως σημειώνεται, να δοθούν άμεσες λύσεις σε βασικά προβλήματα που προκύπτουν με τα αδέσποτα ζώα.

Στο μεταξύ, ο Δήμος προαναγγέλλει, αμέσως μετά την λήξη της πανδημίας εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ημερίδες όσον αφορά την υπεύθυνη ιδιοκτησία, τη στείρωση και την αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων. Στις προθέσεις του είναι, όπως τονίζει, να δώσει κίνητρα για την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων με τοπικές δράσεις, να δημιουργήσει σταθμούς σίτισης των αδέσποτων ζώων, αλλά και ο έλεγχος των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

 Έλεγχοι και ποινές
Στο μεταξύ, ο Δήμος διαβεβαιώνει ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για την εγκατάλειψη ζώων και θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι ποινές που προβλέπονται, τις οποίες και υπενθυμίζει. Για παράδειγμα, η παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, η παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου με 300 ευρώ, η εγκατάλειψη του ζώου με 300 ευρώ, η παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου με 100 ευρώ κλπ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον νόμο Ν.4039/2012 επιτρέπεται η διατήρηση ζώου υπό όρους. Συγκεκριμένα, σε πολυκατοικία θα πρέπει να διαμένουν στο διαμέρισμα και όχι σε κοινόχρηστους χώρους (βεράντα, πυλωτή, ταράτσα κλπ.), να τηρούνται οι διατάξεις για τις ώρες κοινής ησυχίας, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, να έχουν ψηφιακή ταυτότητα, να τηρείται ο περιορισμός έως δύο ζώα εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα κλπ..

Σε μονοκατοικία επιτρέπεται η διαβίωση ζώων συντροφιάς ανεξαρτήτου αριθμού υπό τους όρους να έχουν ψηφιακή (τσιπ) ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας, να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας των ζώων και οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, να τηρούνται οι διατάξεις για ώρες κοινής ησυχίας κλπ.. Παραβίαση των παραπάνω διατάξεων επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε περίπτωση.
 
Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο διαχείρισης αδέσποτων τηλ. 26513-61165 και στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου, τηλ. 26513-61380.

Πηγή: proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ενημέρωση, έλεγχοι και ποινές για τα αδέσποτα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2026210403313149504
item