Οι Γερμανοί μπέρδεψαν τα ποσοστά και έβγαλαν... άχρηστα τα εμβόλια της AstraZeneca

Προβληματισμό προκαλούν στη Γερμανία οι αναφορές ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα σε άτομα άνω των 65 ετών. Εάν τα στοιχεία επαληθευτούν, τότε τίθεται σε κίνδυνο η στρατηγική εμβολιασμών στη χώρα.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας πάντως απέρριψε τις αιτιάσεις, λέγοντας ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να επιβεβαιώσουν μια τέτοια υπόθεση. «Περίπου το 8% των ατόμων στη δοκιμή ήταν μεταξύ 56 έως 69 ετών και μόλις 3%-4% ήταν πάνω από 70 ετών» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αποτελεσματικότητα μόνο 8% στους ηλικιωμένους.

Χθες, η εφημερίδα Handelsblatt μετέδωσε ότι το Βερολίνο φοβόταν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είχε αποτελεσματικότητα μόλις 8% στους ηλικιωμένους, που είναι και η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο και δυνητικά συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει λόγω κορωνοϊού.

Περισσότερα στοιχεία αναμένει η Γερμανία

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αναφέρθηκε στο ζήτημα, εξηγώντας ότι τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους είναι αραιά, λόγω της φύσης των μελετών της εταιρείας.

Πάντως, ο Σπαν αρνήθηκε να απαντήσει αν θα υπάρξουν αλλαγές στη στρατηγική εμβολιασμών, λέγοντας ότι δεν θα μετέχει σε εικασίες και ότι προτιμά να περιμένει τα δεδομένα περισσότερων αναλύσεων, προς το τέλος της εβδομάδας.

Μόλις το Βερολίνο πάρει τα στοιχεία τόσο των γερμανικών όσο και των ευρωπαϊκών αρχών, θα αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσει και ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
epirusblog.gr
5 of 5
Οι Γερμανοί μπέρδεψαν τα ποσοστά και έβγαλαν... άχρηστα τα εμβόλια της AstraZeneca
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3055531233237008804
item