Ελεγχοι για κρυμμένα εισοδήματα από AirBnB και Booking τη διετία 2018-2019 – «Βόμβα» για ιδιοκτήτες

«Πενία τέχνας κατεργάζεται». Τη σοφη ρήση των προγόνων μας προσαρμόζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στους καιρούς των χαμηλών φορολογικών εσόδων και βάζει στο στόχαστρο ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τυπου AirBnB, τα οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια των ετών 2018 και 2019.

Η ΑΑΔΕ παρέλαβε από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων (την AirBnB, την Booking και τη Homeaway) για βραχυχρόνιες μισθώσεις, στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από ακίνητα, τα οποία διατέθηκαν στην Ελλάδα για τα έτη 2018 και 2019.

Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προβαίνοντας σε διασταυρώσεις με τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών για τα έτη 2018 και 2019.

Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν τα εξής:

  • Εάν οι ιδιοκτήτες που εμφανίζονται να έχουν εισόδημα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο και αν έχουν δηλώσει τις ιδιοκτησίες που εκμεταλλεύονται με βραχυχρόνια μίσθωση
  • Εάν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει τις σχετικές μισθώσεις στο taxisnet,
  • Εάν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το εισόδημα από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που εμφανίζονται να έχουν καρπωθεί

Ήδη προκαταρκτικοί έλεγχοι σε στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών απεκάλυψαν αρκετούς φορολογουμένους που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.

Σε όσες περιπτώσεις οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διαπιστώσουν ότι τα εισοδήματα αυτά δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς, θα αποστείλουν στους ιδιοκτήτες ειδοποιητήρια για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Όσοι ανταποκριθούν στα ειδοποιητήρια θα κληθούν να καταβάλουν τους επιπλέον φόρους εισοδήματος που θα προκύψουν, προσαυξημένους μόνο με τους αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. 

Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα κληθούν να πληρώσουν και τους επιπλέον φόρους, αλλά και πρόστιμα για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Συγκεκριμένα, θα επιβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως η επιβολή προστίμου (έως 5.000 ευρώ ανάλογα με την παράβαση), ο καταλογισμός πρόσθετου φόρου και προσαυξήσεων.

epirusblog.gr
5 of 5
Ελεγχοι για κρυμμένα εισοδήματα από AirBnB και Booking τη διετία 2018-2019 – «Βόμβα» για ιδιοκτήτες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1313460114262606058
item