9η αξιολόγηση: Ανοιχτούς λογαριασμούς για τον Απρίλιο αφήνουν οι θεσμοί

Ικανοποίηση για όποια πρόοδο σημειώθηκε και κατανόηση για τις όποιες υστερήσεις λόγω πανδημίας, εξέφρασαν οι θεσμοί στις διαβουλεύσεις κορυφής  που ολοκληρώνονται σήμερα , προκειμένου να συντάξουν και να υποβάλουν την 9η Έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας της χώρας μας.

«Ολοι οι υπουργοί παρουσίασαν τις εξελίξεις στον τομέα τους μέσα σε μισή ώρα ο καθένας, δεν είχαμε εμπλοκές» αναφέρει στο newmoney.gr κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Στα περισσότερα μέτωπα, η χώρα βρέθηκε σε καλύτερη από το αναμενόμενο θέση, δεδομένων και των εκτάκτων συνθηκών.

«Αγκάθι» αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά (εδώ και σχεδόν 10 χρόνια) τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα που ποτέ δε μηδενίζονται. Οι θεσμοί άκουσαν θετικά τα σχέδια και τις δεσμεύσεις του νέου υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για ταχεία  έκδοση των εκκρεμών και των νέων συντάξεων. 

Δεδομένου ότι μόλις ανέλαβε, αλλά και επειδή από την 9η Αξιολόγηση δεν εξαρτάται εκταμίευση υποδόσεων από τα ANFA’s και SMP’s προς τη χώρα μας, οι θεσμοί φάνηκε να δίνουν πίστωση χρόνου μέχρι το επόμενο ραντεβού για την 10η αξιολόγηση τον Απρίλιο.

Αν και “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδιά της για τα επόμενα μέτρα στήριξης, δε φάνηκε κάποια αρνητική αντίδραση των επικεφαλής των θεσμών.

Στα δημοσιονομικά επισφραγίσθηκε το θηριώδες έλλειμμα του 2020 που, πάντως, αναμένεται τελικά να είναι μικρότερο από όσο υπολογίστηκε στον Προϋπολογισμό του 2021.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η εξέταση για Σκαραμαγκά, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ καθώς, παρά την πανδημία, η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό για τις προσπάθειες εξυγίανσης και ανασυγκρότησης τέτοιων υπερχρεωμένων προβληματικών επιχειρήσεων.

Πιο αβέβαια είναι όμως τα πράγματα για την πορεία του ιδιωτικού χρέους. Κυρίως για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο και την επανέναρξη των πλειστηριασμών.

Για τα θέματα αυτά, θα φανεί ενδεχομένως και σήμερα εάν οι θεσμοί διατηρούν τις αρχικές επιφυλάξεις τους, πο θα τις αποτυπώσουν και στις σελίδες της 9ης Αξιολόγησης για τη χώρα μας.

epirusblog.gr
5 of 5
9η αξιολόγηση: Ανοιχτούς λογαριασμούς για τον Απρίλιο αφήνουν οι θεσμοί
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8577231838839460893
item