7 ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένες σε σχήμα αστεριού & η σημασία της κατασκευής τους – Μνημεία της UNESCO για την τέλεια γεωμετρική ομορφιά τους! (βίντεο)

Είναι διάσπαρτες σε όλη την Ευρώπη και φημίζονται για την τέλεια γεωμετρική ομορφιά τους, που κάποιος μπορεί να θαυμάσει πλήρως μόνο από ψηλά. 

Ο λόγος για τις ευρωπαϊκές πόλεις που είναι χτισμένες σε σχήμα αστεριού, οι οποίες κατασκευάστηκαν με τον τρόπο αυτό για συγκεκριμένους λόγους. Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τις 7 πιο χαρακτηριστικές από αυτές…

Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή

Ένας εντελώς νέος, ορθολογικός τρόπος σχεδιασμού οχυρωμένων οικισμών, οι πόλεις του 16ου και 17ου αιώνα ήταν ένα κόσμημα της τότε εποχής που κατασκευάστηκαν από τα πιο λαμπρά μυαλά. 

Η οικοδόμηση οχυρών προμαχώνων σε σχήμα αστεριού ξεκίνησε στην Ιταλία κατά την Αναγέννηση, όταν η πυρίτιδα και το κανόνι κατέστησαν τα παλιά μεσαιωνικά τείχη ξεπερασμένα.

Οι ψηλοί, κατακόρυφοι τοίχοι έδωσαν τη θέση τους σε προμαχώνες χαμηλού υψομέτρου, οι οποίοι προσέφεραν λιγότερο στόχο στους εχθρούς, ενώ οι μεγάλες τάφροι, τα κεκλιμένα χωματουργικά έργα και τα περίπλοκα δίκτυα των προμαχώνων εξάλειφαν τυχόν τυφλά σημεία και απέτρεπαν τον στρατό από το να φτάσει οπουδήποτε κοντά στα τείχη.

360p geselecteerd als afspeelkwaliteit
  • Οι ΕΙΚΟΝΕΣ με τον Τάσο Δούση ταξιδεύουν στη Βόρεια Ταϊλάνδη - Τάτα, Η πανέμορφη ελεφαντίνα

Οι πρώτες πόλεις σε σχήμα αστεριού

Αυτή η αρχιτεκτονική είχε την χρυσή της εποχή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1500 και ιδιαίτερα του 1600, μια περίοδο κατά την οποία πολλά μέρη της Ευρώπης είδαν σχεδόν αδιάκοπο πόλεμο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μερικά από τα καλύτερα και πιο θαυμάσια παραδείγματα συγκεντρώνονται σε μέρη όπως η Ολλανδία και η κοιλάδα του Ρήνου, όπου υπήρχε έντονο πολεμικό θέμα. 

Στρατιωτικοί μηχανικοί όπως ο Γάλλος Σέμπαστιεν Λε Πρέστρε ντε Βαβάν και ο Ολλανδός αντίπαλός του Μέννο βαν Κοέορν μετέφεραν την οχύρωση των πόλεων σχεδόν στην κατηγορία της τέχνης.

Ακολουθεί μια επιλογή από μερικές από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης σε σχήμα αστεριού, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

Ολλανδία, Naarden

Naarden Ολλανδία πόλη αστέρι

Η Ολλανδία είναι η χώρα που διαθέτει πολλές πόλεις σε σχήμα αστεριού. 

Η ολλανδική εξέγερση (1566-1648) ενάντια στην ισπανική κυριαρχία, άφησε το σημάδι της στο αστικό τοπίο της χώρας.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή πόλη-αστέρι είναι το Naarden, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά του Άμστερνταμ

Πλήρως περιτριγυρισμένο από δύο γραμμές οχύρωσης, μας παρουσιάζει την τέλεια οχύρωση στο σχήμα αυτό.

Naarden Ολλανδία πανοραμική
Naarden Ολλανδία χιονισμένη

Ιταλία, Palmanova

Βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας, η Palmanova (δεν πρέπει να συγχέεται με το ομώνυμο θέρετρο της Μαγιόρκας) είναι η πεμπτουσία των γεωμετρικών πόλεων, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες.

Palmanova Ιταλία πανοραμική

Οι Ενετοί την έχτισαν στα τέλη του 16ου αιώνα για να υπερασπιστούν τα βορειοανατολικά σύνορα της Γαλήνιας Δημοκρατίας τους. 

Η ακτινική της διάταξη εκτείνεται από ένα κεντρικό εξαγωνικό τετράγωνο (το “Piazza del Duomo”) σε ομόκεντρους δακτυλίους εννέα όψεων που διασχίζονται από ευθείες λεωφόρους οι οποίες οδηγούν στις γωνίες του.

Palmanova Ιταλία πόλη αστέρι

Ολόκληρο το σύνολο περιβάλλεται από μια εξωτερική διπλή περίμετρο οχυρώσεων σε σχήμα αστεριού.

Η Palmanova αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Palmanova Ιταλία Παλιά Πόλη

Πορτογαλία, Almeida

Almeida Πορτογαλία πόλη σε σχήμα αστεριού

Στη βόρεια Πορτογαλία, πολύ κοντά στα ισπανικά σύνορα, αυτή η πόλη σε σχήμα αστεριού εντυπωσιάζει με την εμφάνισή της. 

Έχει περίπου 1.300 κατοίκους και αποτελεί κλασικό δείγμα στη χώρα, αλλά και από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις με αυτό το σχήμα.

Almeida Πορτογαλία κάστρο Παλιά Πόλη

Γαλλία, Neuf-Brisach

Άλλη μία πόλη-αστέρι, που ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, ως τμήμα του δικτύου φρουρίων που δημιουργήθηκε από τον Sébastien Le Prestre de Vauban, τον μεγαλύτερο στρατιωτικό μηχανικό του Louis XIV.

Γαλλία Neuf-Brisach πανοραμική πόλης σε σχήμα αστέρι

Χτίστηκε από το μηδέν στη γαλλική πλευρά του Ρήνου, αφού η Γαλλία έχασε την πόλη Breisach στην απέναντι όχθη του ποταμού, εξ ου και το πρόθεμα “Neuf” (Νέο).

Neuf-Brisach Παλιά Πόλη με τείχη

Σχεδιάστηκε από την αρχή για μικτή πολιτική-στρατιωτική χρήση, ακολουθώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις για το πώς πρέπει να είναι μια «ιδανική πόλη», με οκταγωνικό σχεδιασμό και δρόμους τοποθετημένους σε τετράγωνο πλέγμα.

Neuf-Brisach Γαλλιά σε σχήμα αστέρι

Τσεχία, Terezín

Χτισμένη στα τέλη του 18ου αιώνα ως πόλη-φρουρός από τον αυτοκράτορα του Αψβούργου Joseph II, ο οποίος την ονόμασε από τη μητέρα του, την αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα. 

Μετά τη ναζιστική κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας, η Γκεστάπο χρησιμοποίησε μέρος των εγκαταστάσεων της πόλης ως φυλακή και ολόκληρη η πόλη μετατράπηκε αργότερα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και γκέτο.

Terezin Τσεχία πόλη-αστέρι

Εβραίοι κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη βρέθηκαν εκεί, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν αργότερα σε στρατόπεδα εξόντωσης. 

Υπολογίζεται ότι από σχεδόν 150.000 ανθρώπους που πέρασαν από αυτό που οι Ναζί ονόμαζαν «Theresienstadt Ghetto» κατά τη διάρκεια του πολέμου, μόνο 23.000 επέζησαν. 

Σήμερα εδώ βρίσκεται το περίφημο Μουσείο Ghetto Terezín.

Terezin Τσεχία πανοραμική πόλης

Πολωνία, Zamosc

Πόλη που επίσης ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, η Παλιά Πόλη Zamosc έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής της διάταξης του 16ου αιώνα.

Zamosc Πολωνία πόλη-αστέρι

Η μοναδικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει αρχιτεκτονικές επιρροές από διάφορα μέρη της Ευρώπης, καθώς ήταν ένα εμπορικό κέντρο που προσέλκυσε εμπόρους από την Ανατολή και τη Δύση. 

Επίσης, το σχέδιο της πόλης υλοποιήθηκε από έναν Ιταλό αρχιτέκτονα από την Πάδοβα που ενσωμάτωσε αρχιτεκτονικά στοιχεία από τη χώρα του.

Zamosc πόλη-αστέρι στην Ευρώπη

Κροατία, Karlovac

Αυτή η εξαγωνική πόλη-αστέρι χτίστηκε από τους Habsburgs το 1579 ως προμαχώνας για να προστατεύσει τα εδάφη τους από τους Οθωμανούς. Τον αιώνα που ακολούθησε οι τελευταίοι την πολιόρκησαν 7 φορές, όλες χωρίς επιτυχία.

Karlovac πόλη-αστέρι Κροατία

Αν και τα σύγχρονα προάστια έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Παλιά Πόλη, το αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο στον πυρήνα της έχει διατηρηθεί άριστα.

Karlovac πόλη σε σχήμα αστεριού στην Κροατία

Δείτε την υπέροχη ομορφιά τους από ψηλά, μέσα από το ακόλουθο βίντεο:


epirusblog.gr
5 of 5
7 ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένες σε σχήμα αστεριού & η σημασία της κατασκευής τους – Μνημεία της UNESCO για την τέλεια γεωμετρική ομορφιά τους! (βίντεο)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4083555587245021697
item