Εκκρεμείς συντάξεις: Το σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να αποδοθούν 300.000 εκκρεμότητες το 2021

Συντάξεις: Προτεραιότητα στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο, καθώς εκκρεμούν αιτήσεις και από το 2017, ακόμη και κάποιες από το 2016.

Ένας τεχνοκράτης πρότζεκτ μάνατζερ έρχεται στον ΕΦΚΑ για να αναλάβει ως αποκλειστικό έργο τις «εκκρεμείς συντάξεις», σε μια προσπάθεια να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των 300.000 και πλέον εκκρεμοτήτων που ταλαιπωρεί χιλιάδες συνταξιούχους.

Το μοντέλο των Συμβούλων Διοίκησης (project managers) που έρχονται συνήθως από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να συνδράμουν το Δημόσιο στην επιτάχυνση υλοποίησης κρίσιμων έργων είναι γνωστή μέθοδος στον νέο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στην υλοποίηση μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

Ο νέος project manager θα πλαισιώνεται από την δική του ομάδα και θα κληθεί να συνεργαστεί με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, στο εξαιρετικά δύσκολο όσο και κρίσιμο πολιτικά εγχείρημα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρέπει να αναμένεται ένας έμπειρος τεχνοκράτης του ιδιωτικού τομέα, που θα μπορεί να προσεγγίσει το μείζον θέμα με μια διαφορετική ματιά και θα κληθεί να προτείνει λειτουργικές λύσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων.

Σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτισθεί ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για επιτυχία του στόχου, που δεν είναι άλλος από την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εντός του 2021. Στόχος που πάντως περιγράφεται από έμπειρα στελέχη των Ταμείων ως εξαιρετικά δύσκολος και πολύπλοκος.

Έμφαση θα δοθεί στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο, καθώς εκκρεμούν αιτήσεις και από το 2017, ακόμη και κάποιες από το 2016

Συνολικά εκκρεμούν περί τις 173.000 κύριες συντάξεις, 120.000 επικουρικές, ενώ στην αναμονή είναι και περίπου 60.000 συνταξιούχοι. που δικαιούνται εφάπαξ βοήθημα. 

Όπως έχει αποκαλύψει η «Η» οι εκκρεμότητες συνιστούν ένα κρυφό χρέος 800 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις κοστολογούνται μαζί με τα αναδρομικά τους στα 700 εκατομμύρια, ενώ οι εκκρεμείς επικουρικές κοστίζουν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η τοποθέτηση του νέου μανατζερ θα πρέπει να αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, ειδικά των πλέον προβληματικών, που θα «κουμπώσει» με τα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιανουαρίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την δημιουργία κλιμακίων υπαλλήλων που θα εργάζονται υπερωριακά με μπόνους έως 480 ευρώ το μήνα και στόχο την έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα από έναν υπάλληλο. 

Οι 70 αποφάσεις τοποθετούνται εκτός κλιμακίου -δηλαδή στο κανονικό ωράριο- και οι 60 εντός κλιμακίου, δηλαδή κατά την απασχόληση εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης. 

Στα ειδικά κλιμάκια που θα λειτουργούν με συγκεκριμένη στοχοθεσία μπορούν να συμμετέχουν μόνο υπάλληλοι που γνωρίζουν και επιτελούν αποκλειστικά τα εξής αντικείμενα: απονομή παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης), ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης, προβλέπεται να λειτουργήσουν για 12 μήνες, δηλαδή από 1.1.2021 μέχρι 31.12.2021.

Πριν την εκπνοή του 2020 ψηφίστηκε νομοσχέδιο με τέσσερις ακόμη άξονες μέτρων, όπως υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ το χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και «προσκλητήριο» σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων (με 8μηνες συμβάσεις έργου) προκειμένου να συνδράμουν τις διαδικασίες απονομής.

epirusblog.gr
5 of 5
Εκκρεμείς συντάξεις: Το σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να αποδοθούν 300.000 εκκρεμότητες το 2021
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 851001373305936835
item