Θεσπρωτία: Το "Πολυφωνικό Καραβάνι", που ξεκίνησε από χωριό της Θεσπρωτίας, πήρε μια θέση στην UNESCO!

Το "Πολυφωνικό Καραβάνι", που ξεκίνησε από χωριό της Θεσπρωτίας, το Πολύδροσο Σουλίου, εγγράφτηκε στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής στις 17 Δεκεμβρίου 2020.

Όπως τονίζει ο ιδρυτής του και η "ψυχή" του Αλέξανδρος Λαμπρίδης, που το εμπνεύστηκε και το υλοποίησε πριν 22 χρόνια (το 1998) με το συγχωριανό του Αντώνη Έξαρχο, "πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στο συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα!".

Αξιοσημείωτη επιτυχία, που δείχνει ότι οι παραδόσεις μας όχι μόνο δεν σβήνουν, αλλά αναγνωρίζονται ως κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει ο κ. Λαμπρίδης "το "Πολυφωνικό Καραβάνι" σταδιακά, εξαπλώθηκε σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, εξακτινώνοντας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κέρκυρα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία.

Ανέδειξε συστηματικά τα κοινά στοιχεία του πολυφωνικού τραγουδιού δώθε κι απέκει από το σύνορο με την Αλβανία και τη συνάντηση με τις πολυφωνίες των γειτονικών λαών.

Μεγάλο μέρος της δράσης του εστίασε σε μια νέα "άνοιξη πολυφωνίας" στις πόλεις, σε σειρά αστικών κέντρων με επίκεντρο την Αθήνα, προβάλλοντας και διαδίδοντας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι σε νέους ανθρώπους, θεμελιώνοντας και μεγαλώνοντας διαρκώς μια άτυπη αλλά ζώσα κοινότητα πολυφωνίας".

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Το "Πολυφωνικό Καραβάνι", που ξεκίνησε από χωριό της Θεσπρωτίας, πήρε μια θέση στην UNESCO!
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 4848237994816188092
item