ΗΠΑ: «Ναι» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων το οποίο προβλέπονται και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά –κάτι που διασφαλίζει ότι το νομοθετικό σώμα έχει αρκετές ψήφους για να παρακάμψει ένα πιθανό βέτο, το οποίο ξεκαθάρισε πως θα θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πλέον, το αμυντικό νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και στη Γερουσία για να τεθεί σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.


epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ: «Ναι» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3854569792310952206
item