Άρτα: Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για το Open Mall, το οποίο θα αποτελεί ένα «πάντρεμα του παλιού με το καινούριο»! Άρτα: Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για το Open Mall, το οποίο θα αποτελεί ένα «πάντρεμα του παλιού με το καινούριο»! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για το Open Mall, το οποίο θα αποτελεί ένα «πάντρεμα του παλιού με το καινούριο»!

Σε κλίμα ήρεμο, χωρίς εντάσεις και προστριβές, συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. 

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης για ακόμη μια φορά. Θέμα μείζονος σημασίας που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν η παρουσίαση προτάσεων -Βραβείων της Κριτικής Επιτροπής για τον Ανοικτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων με τίτλο: “Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Aρταίων (Open Mall)”.

1ο βραβείο δεν δόθηκε, δόθηκε το 2ο βραβείο και το 3ο βραβείο μοιράστηκε στις δύο άλλες προτάσεις. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν μικρή, με μόνο τρεις προτεινόμενες μελέτες, όμως και οι τρεις ήταν αρκετά καλές, γεγονός που χαροποίησε την κριτική επιτροπή. 

Ωστόσο, αποφασίστηκε από την κριτική επιτροπή να μην δοθεί 1ο βραβείο, διότι οι μελέτες δεν ήταν αρκετά δουλεμένες για να αποτελέσουν μελέτες για διαγωνισμό προσχεδίων. 

Συγκεκριμένα, και οι τρεις μελέτες ήταν του επιπέδου διαγωνισμού ιδεών, δεν ήταν ολοκληρωμένες. Όλες οι μελέτες είχαν επομένως πολλά δυνατά σημεία αλλά και πολλά αδύναμα. 

Ο κύριος μελετητής θα είναι αυτός που προκρίθηκε με το 2ο βραβείο, μα το 2ο βραβείο κι όχι το 1ο, δίνει τη δυνατότητα στον κύριο μελετητή να προχωρήσει σε διορθώσεις και βελτιώσεις, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν και να προστεθούν καλά στοιχεία και από τις δύο επόμενες μελέτες που μοιράστηκαν το 3ο βραβείο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό για την πόλη της Άρτας. 

Πάντως, αξίζει να επισημάνουμε ότι το χρονοδιάγραμμα για να κινηθούν όλες οι διαδικασίες είναι πολύ σφικτό, όπως τόνισε και η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων. 

Πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθεί η μελέτη για να εγκριθεί και να δημοπρατηθεί μετά το έργο το συντομότερο δυνατό, μιας που είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και το έργο πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του 2023.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής “Το έργο “Open Mall” είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ για το Δήμο Αρταίων και άλλες 400.000 για τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας, με τον οποίο είχαμε μια άριστη συνεργασία πάνω στο θέμα αυτό. 

Περίπου 200 καταστήματα της Άρτας δέχτηκαν να αλλάξουν την πρόσοψή τους, να γίνουν σε αυτά εξωτερικά οι κατάλληλες διαμορφώσεις ώστε να έχουν μια ενιαία ταυτότητα στο Open Mall. 

Το σλόγκαν της πρόσκλησης για τις προτάσεις ήταν “Αναβαθμιζόμαστε Εκσυγχρονιζόμαστε Αποκτούμε ταυτότητα” και σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθούν όλες οι διαμορφώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική αγορά της πόλης μας. 

Αναλυτικά, όλο το πεζοδρομημένο κομμάτι, περίπου 20.000 τ.μ. θα αλλάξει, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθεί και έργο ηλεκτροφωτισμού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Αξίζει να τονίσουμε ότι θα τοποθετηθούν και στοιχεία νερού, όπως συντριβάνια, για να δώσουν μια νέα μορφή στο κέντρο της Άρτας. 

Μπάρες επίσης θα τοποθετηθούν στις εισόδους για να μην περνούν μέσα αυτοκίνητα, όπως συμβαίνει τώρα. 

Επιπρόσθετα, θα αξιοποιήσουμε τα περιφερειακά πάρκινγκ, αφού με μικρό λεωφορείο δωρεάν θα μεταφέρουμε από αυτά τους δημότες και τους επισκέπτες μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας. 

Στόχος μας είναι να δώσουμε ό,τι είναι καλύτερο στο ιστορικό μας κέντρο, να αναβαθμίσουμε αυτόν τον κοινόχρηστο χώρο, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική ταυτότητά του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη συνεδρίαση ορθώς επισημάνθηκε από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης πως “στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για το Open Mall πρέπει να υπάρχει το “πάντρεμα του παλιού με το καινούριο”. 

Το κέντρο της Άρτας πρέπει να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί, διατηρώντας όμως όλα τα στοιχεία εκείνα από την Άρτα του παρελθόντος, που αποτελούν την ταυτότητα της πόλης μας”.

Αναλυτικά, “πρέπει να υπάρξει ανάδειξη κι αξιοποίηση των πέτρινων στοιχείων που έχουν οι παλιότερες οικοδομές της Άρτας, σε μια προσπάθεια να αναδειχτούν οι όψεις”, δήλωσε ο Επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον”, Γιάννης Παπαλέξης. “Η Άρτα πρέπει να κρατήσει τα στοιχεία που την κάνουν ξεχωριστή, η πόλη μας δεν πρέπει να μοιάζει με τις άλλες!”

Από την πλευρά της, η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Τζένη Ταπραντζή -Κοίλια επεσήμανε “Το Open Mall αποτελεί ήδη και θα αποτελέσει πολύ περισσότερο μετά την ολοκλήρωσή του ένα μεγάλο έργο για το κέντρο της πόλης της Άρτας, αλλά και τους γύρω δρόμους, και σε αυτό τη σημείο θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε κυρίως αυτούς που το σκέφτηκαν: τον Εμπορικό Σύλλογο και την κα Ευγενία Φωτονιάτα που βοήθησε να έρθει αυτό το έργο μέσω ΕΣΠΑ στην πόλη της Άρτας με την έγκριση και τη γενικότερη συμβολή της, γιατί να μην ξεχνάμε ότι η Άρτα είναι η πρώτη πόλη της Ηπείρου που υλοποιεί πρώτη το Open Mall και μάλιστα θα αποτελέσει και μία από τις πρώτες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. 

Άρα αυτό από μόνο του αποτελεί και στοιχείο που ανεβάζει την αξία της αγοράς της Άρτας, αλλά θα ενισχύσει και τον Εμπορικό κόσμο της πόλης μας που σήμερα στενάζει. 

Η άποψή μου είναι γρήγορα πρέπει να τρέξουμε αυτό το έργο... Πρέπει γρήγορα να τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε η αγορά της Άρτας να αλλάξει επιτέλους, διότι και οι συνδημότες μας έχουν κουραστεί πια να αντικρίζουν την ίδια εικόνα στο κέντρο της πόλης μας. 

Να ευχαριστήσω και τη Χριστίνα Παπαδημητρίου που σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας συνέβαλε στο να έρθει το Open Mall στην Άρτα, μέσα από την πρόταση που κατέθεσαν. 

Έχω εμπιστοσύνη στους επιστήμονες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να κινήσουμε τις διαδικασίες όσο το δυνατό γρηγορότερα!”.

O δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Χρηστούλης επεσήμανε “Από αυτά που είδα στις παρουσιάσεις έμεινα έκπληκτος, όσα είδα μου άρεσαν πάρα πολύ για την πόλη μου! 

Η δική μου παρατήρηση είναι μόνο ότι θα ήθελα η τελική πρόταση να περιλαμβάνει περισσότερο πράσινο κι όχι μόνο το υγρό στοιχείο που παρουσιάστηκε, δηλαδή τα συντριβάνια. Θα πρότεινα να υπάρχει περισσότερο πράσινο στην τελική διαμόρφωση…”

Κλείνοντας να πούμε ότι πολλές ακόμη παρατηρήσεις και προτάσεις ακούστηκαν από δημοτικούς συμβούλους κατά την ώρα της συνεδρίασης, ενώ τώρα, με μια χαρούμενη αγωνία θα λέγαμε, περιμένουμε όλοι οι πολίτες της Άρτας τη διαμόρφωση της τελικής μελέτης, για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα είναι στην πράξη το Open Mall.

Πηγή: maxitisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για το Open Mall, το οποίο θα αποτελεί ένα «πάντρεμα του παλιού με το καινούριο»!
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5889942998896693077
Σχόλια
item