Κύπρος: "Η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τη δεύτερη Μοίρα αυτοκινούμενων πυροβόλων NORA B-52" Κύπρος: "Η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τη δεύτερη Μοίρα αυτοκινούμενων πυροβόλων NORA B-52" | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κύπρος: "Η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τη δεύτερη Μοίρα αυτοκινούμενων πυροβόλων NORA B-52"

Η συγκεκριμένη αγορά και ένταξη του εν λόγω πυροβόλου στην Εθνική φρουρά αναβαθμίζει κατακόρυφα την ισχύ πυρός της Κύπρου.

Τη δεύτερη μοίρα πυροβόλων σερβικής προέλευσης NORA Β-52 των 155 mm παρέλαβε η Εθνική Φρουρά, με άκρα μυστικότητα και ασφάλεια χθές το βράδυ.

Το 2017, η Κυπριακή Δημοκρατία παρήγγειλε από τη Σερβία 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα (4 πυροβολαρχίες) NORA B-52 των 155 χιλιοστών.

Πρόκειται για πυροβόλα τα οποία είναι εγκατεστημένα σε οχήματα 8Χ8 και διαθέτουν αυτόματο σύστημα γεμίσματος, έχοντας 36 βλήματα έτοιμα για χρήση, ενώ  μπορεί να βάλλει 11 βλήματα το λεπτό.

Ένας από τους τύπους αυτού του πυροβόλου μπορεί να λειτουργήσει και ως εκτοξευτήρας αντιαρματικού πυραύλου 30F39 Krasnopol, ο οποίος κατευθύνεται με λέιζερ και έχει βεληνεκές 20 χιλιόμετρα.

Ο συγκεκριμένος τύπος πυροβόλου έχει αγοραστεί και χρησιμοποιείται και από άλλα κράτη και θεωρείται αξιόπιστος.

Παράλληλα αποτελεί συμφέρουσα επιλογή λόγω της τιμής του, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή πυροβόλων των ίδιων δυνατοτήτων, που κατασκευάζουν άλλα κράτη.

Τα NORA B-52 θα ενισχύσουν το πυροβολικό της ΕΦ το οποίο διαθέτει μικρό αριθμό αυτοκινούμενων σλοβάκικων πυροβόλων και γαλλικών ΜΚ3F.

Στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ρυμουλκούμενων πυροβόλων και η αντικατάστασή τους με αυτοκινούμενα που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Η συγκεκριμένη αγορά και ένταξη του εν λόγω πυροβόλου στην Εθνική φρουρά αναβαθμίζει κατακόρυφα την ισχύ πυρός της, ενώ θέτει εντός βεληνεκούς το σύνολο σχεδόν των κατεχομένων και κυρίως το αεροδρόμιο Τύμπου, το οποίο χρησιμοποιείται από τους Τούρκους και που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα ανατολικότερα από την Λευκωσία, καθώς και την Κερύνεια που απέχει 27 χιλιόμετρα από την Λευκωσία.

Σημειωτέον ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής ενισχύονται διαρκώς με οπλικά συστήματα που αντικαθιστούν παλαιότερα υποδεέστερων επιδόσεων, όπως το αυτοκινούμενο πυροβόλο T155 Firtina, που αντικατέστησε τα ξεπερασμένα Μ44Τ.

Πηγή: pentapostagma.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Κύπρος: "Η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τη δεύτερη Μοίρα αυτοκινούμενων πυροβόλων NORA B-52"
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5643688561047305269
Σχόλια
item