Eξοπλιστικό πρόγραμμα-''μαμούθ'' στις ΕΔ

Σημαντική εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός και η εκτέλεση πολλών εξοπλιστικών προγραμμάτων την ώρα που το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ρυθμίζουν με τους Γάλλους της Dassault, της Armee d’el Air και κυρίως με το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας τις τελευταίες αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες για τη μεγάλη συμφωνία απόκτησης των Rafale.

Υπό την καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ, τα επιτελεία έχουν επιδοθεί σε μια μάχη με το χρόνο είτε για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες κρίσιμων για την άμυνα προγραμμάτων είτε να θέσουν τις βάσεις ώστε να δρομολογηθούν άμεσα μια σειρά άλλα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία αφορούν κυρίως τη συντήρηση οπλικών συστημάτων πρώτης γραμμής. 

Επιπλέον, σχεδόν όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορία χρειάζονται συντήρηση, αλλά απαραίτητη είναι και η επαναπιστοποίηση όπλων και βλημάτων  τα οποία χρησιμοποιούν και οι τρεις κλάδοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 30 προγράμματα βρίσκονται στην τελική ευθεία προς υλοποίηση καθώς Επιτελεία και ΓΔΑΕΕ καταρτίζουν τους  γενικούς και ειδικούς όρους σύμφωνα με το νόμο συμβάσεων. 

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για αναβαθμίσεις  και υποστήριξη συστημάτων και από τους τρεις κλάδους οι οποίες εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια εκκρεμούσαν. 

Η αναβάθμιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «SPERWER» (πολύτιμων για την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας),η υποστήριξη των Επιθετικών Ελικοπτέρων «ΑPACHE» AH-64A (οπλικό σύστημα που δεν διαθέτει η Τουρκία) και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας C-130 και C-27 εντάσσονται προς αυτή  την κατεύθυνση.

Οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν άμεση ανάγκη από συντήρηση ή και αντικατάσταση ταχύπλοων σκαφών και υλικών μάχης ενώ και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός επικοινωνιών ειδικά στα στρατιωτικά αεροδρόμια απαιτούν εκσυγχρονισμό.

Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικοί «σκόπελοι» και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για να προχωρήσουν όλα τα προγράμματα. 

Η συνεχής μάλιστα επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων προσθέτει συνεχώς ανάγκες αφού τα μέσα χρησιμοποιούνται στα όρια των αντοχών τους τα οποία μάλιστα είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται πολλά χρόνια σε υπηρεσία.


Πηγή: pentapostagma.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Eξοπλιστικό πρόγραμμα-''μαμούθ'' στις ΕΔ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2269627487551993635
item