Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Με click away τα ψώνια από μαγαζιά – Ειδικός κωδικός SMS για τα ρεβεγιόν

O δραματικά αργός ρυθμός αποσυμπίεσης στα δημόσια νοσοκομεία σε συνδυασμό με την αργή υποχώρηση του επιδημικού κύματος δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προβεί σε γενικευμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου, παρά την κόπωση και την ανάγκη τόνωσης της ψυχολογίας των πολιτών ενόψει εορτών. 

Έτσι, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «αποστειρωμένα» με λίγα, επιλεκτικά ψώνια και ρεβεγιόν σε πολύ στενό οικογενειακό – φιλικό περιβάλλον.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου η εισήγηση στο κυβερνητικό επιτελείο να έχει ως κεντρικό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, επιτρέποντας φειδωλό άνοιγμα σε κλάδους του εμπορίου που δύναται να περιχαρακώσουν το συνωστισμό που φέρει περαιτέρω διασπορά του ιού.

Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων

Η επιστημονική ομάδα εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν την υποχώρηση της επιδημίας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. 

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των συνοικιακών βιβλιοπωλείων και των εμπορικών καταστημάτων αλλά με παραγγελία εκ των προτέρων και παραλαβή εκτός του καταστήματος (click away).

Με τα δεδομένα αυτά, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από τις Βρυξέλλες σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους στενούς του συνεργάτες και σήμερα στις 11.00 θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν στη διάρκεια των εορτών και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Πάντως, σε αυτή την πρώτη φάση του ανοίγματος της αγοράς, δεν εντάσσονται τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα καταστήματα 

παιχνιδιών και οι αλυσίδες, καθώς οι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις των συναθροίσεων και μαζικών μετακινήσεων των πολιτών.

Ειδικός κωδικός στα SMS

Τα SMS στο 13033 θα παραμείνουν και κατά τη διάρκεια των γιορτών, ωστόσο φαίνεται πως θα γίνουν παραλλαγές. Τα ρεβεγιόν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, την παραμονή αλλά και ανήμερα, θα γίνουν το μεσημέρι, ενώ είναι πολύ πιθανό να προβλεφθεί και ειδικός κωδικός στα SMS.  

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση, να επιτρέπονται επισκέψεις σε σπίτια μόνο τις μεσημεριανές ώρες και όχι το βράδυ, με τη χρήση ειδικού κωδικού.

Αλλαγές στις ώρες του απαγορευτικού

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα ισχύσει – όπως όλα δείχνουν - καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών εκτός από τις παραμονές. Η κυβέρνηση σκέφτεται να είναι πιο ελαστικό το μέτρο τις συγκεκριμένες ημέρες μεταθέτοντας χρονικά την έναρξη του περιορισμού.

Προβληματισμός για τις εκκλησίες

Ανοιχτές εκκλησίες και λειτουργίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων ζητούν οι ιεράρχες, οι οποίοι διαμηνύουν με κάθε τρόπο πως δε θα ανεχθούν να κάνουν Χριστούγεννα με κλειστές εκκλησίες. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται να περιλαμβάνει περισσότερες λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάζεται την παραμονή των Χριστουγέννων ο Μέγας Εσπερινός να πραγματοποιηθεί στις 21:00 και μία δεύτερη θεία λειτουργία να τελεστεί στις 23:00. Ακόμη, για τα Χριστούγεννα υπάρχουν σκέψεις για τρεις λειτουργίες - στις 05:00, στις 07:00 και στις 09:00 ώστε να αποφευχθεί η πολυκοσμία.

Αντίστοιχη πρόταση υπάρχει και για τα Φώτα, με τρεις λειτουργίες, ενώ ο αγιασμός των Υδάτων στις περιοχές που παραδοσιακά γίνεται, να τελεστεί μόνο με την παρουσία του ιερέα της ενορίας χωρίς πιστούς.

epirusblog.gr
5 of 5
Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Με click away τα ψώνια από μαγαζιά – Ειδικός κωδικός SMS για τα ρεβεγιόν
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3680055005969019814
item