Bras de fer Γαλλίας-ΗΠΑ για τις νέες φρεγάτες: To ΓΕΕΘΑ ζητά «λευκό καπνό» εντός τριμήνου

Στις 23 Δεκεμβρίου μπαίνουν οι υπογραφές για τα 18 μαχητικά 4,5 γενιάς RAFALE F3R στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλοράνς Παρλί μετά από ένα διαρκές τηλεφωνικό τετ α τετ που κρατά από το καλοκαίρι, θα βρεθούν από κοντά κι έχουν εκτός των αεροσκαφών, να συζητήσουν και για τα Γαλλικά πολεμικά πλοία.

Πριν λίγες ώρες άλλωστε από βήματος του Ελληνικού κοινοβουλίου ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε- κι αυτό ήταν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κάθε ενδιαφερόμενο «μνηστήρα»- πως τα πάντα είναι ανοιχτά.

«Όσον αφορά στην πρόκτηση των τεσσάρων φρεγατών, όχι δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Το ζήτημα αυτό είναι ακόμα ανοικτό. Το Πολεμικό Ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη επιλογή στη βάση και της δυνατότητας να έχουμε τα καλύτερα καράβια, αλλά και του συνολικού πακέτου, μέρος του οποίου έχει να κάνει με ναυπήγησή τους εδώ, επομένως εμπλοκή της εγχώριας Ναυπηγικής Βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και φυσικά της προσφοράς μιας ικανοποιητικής για το Πολεμικό Ναυτικό ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή πλοίων έτοιμων, μάχιμων, αποτρεπτικών που θα μπορέσουμε να έχουμε από όποιον έρθει να μας προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει.

Αυτή είναι η βάση του πακέτου και είμαστε ανοικτοί σε κάθε προσφορά και κάθε συζήτηση με οποιοδήποτε και ασφαλώς με τους Γάλλους, αλλά και με άλλους. Αυτή είναι μία διαδικασία που τρέχει και νομίζω ότι είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που θα αντιμετωπίσουμε σε ό,τι αφορά τα Εξοπλιστικά μας».

Αυτά σημείωσε ο κος. Παναγιωτόπουλος σε μια αποστροφή του λόγου του απατώντας στον κο. Χήτα από το κόμμα της Ελληνικής Λύσης.

  • Όμως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη έχει θίξει και πάλι το θέμα των φρεγατών στη Φλοράνς Παρλί, αναμένοντας μια διαφορετική αντιμετώπιση από το Παρίσι, ώστε το «μενού» των Belh@ra να ζεσταθεί εκ νέου.

Πηγές από τον ενδιαφερόμενο χρήστη, δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό, έλεγαν ότι γι’ αυτούς ουδέποτε θεωρήθηκαν παγωμένες οι επαφές με τους Γάλλους καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα διαβουλεύσεις πάντοτε υπήρχαν με σκοπό να βρεθεί μια κοινή γραμμή και για τις δυο πλευρές.

Και για το Πολεμικό Ναυτικό όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι λύσεις είναι κυρίως δυο σ’ ότι αφορά το «πακέτο» που αναζητά να ικανοποιήσει η Ελληνική πλευρά.

  • Οι δυο χώρες με τις οποίες μπορεί να γίνει συμφωνία G to G είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Κι όσο οι Αμερικανοί δεν δίνουν την ενδιάμεση λύση που θέλει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τόσο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις συζητήσεις και με άλλες χώρες.

Βεβαίως την ίδια στιγμή τα έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μελετούν τα πάντα σ’ ότι έχει να κάνει με την φρεγάτα πολλαπλού ρόλου MMSC που προτείνεται από την Αμερικανική πλευρά.

Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό προτείνει προς την πολιτική ηγεσία και το τι είδους ενδιάμεσες λύσεις θα μπορούσε να συζητήσει ο υπουργός με την Γαλλίδα ομόλογό του αλλά και πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα Γαλλικό «πακέτο» με ενδιάμεση λύση και νέες φρεγάτες.

Πάντως εκείνο που σημειώνεται είναι ότι μετά τα Rafale πρέπει το πολύ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να υπάρξει λευκός καπνός και για το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο όλους αυτούς τους μήνες τις κρίσης με την Τουρκία.

epirusblog.gr
5 of 5
Bras de fer Γαλλίας-ΗΠΑ για τις νέες φρεγάτες: To ΓΕΕΘΑ ζητά «λευκό καπνό» εντός τριμήνου
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1783237878450700792
item