Ήπειρος: Βαρύτητα στη μείωση των ποσοστών ταφής απορριμμάτων

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και τον εθνικό σχεδιασμό συζήτησε ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας – Αιχμές Αλ. Καχριμάνη, για τις αντιπαραθέσεις αιρετών για τη λειτουργία των ΣΜΑ. 

Τα βασικά σημεία του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων αλλά και τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού ανέλυσε ο Γ. Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας κατά τη σχετική τηλεδιάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε, με προεδρεύοντα τον Αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.


Ο κ. Γραφάκος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως κύριος στόχος είναι να μειωθούν αισθητά - κάτω από το 10% τα ποσοστά ταφής των απορριμμάτων έως το 2030, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο, παράλληλα με τον εθνικό σχεδιασμό, δίνει το «θεσμικό μανδύα» για την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών.


Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους Περιφερειάρχες και την ΕΝΠΕ να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους καθώς, όπως ανέφερε, στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.


Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως «τα βήματα που απαιτείται να κάνουμε για να εναρμονιστούμε με το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ήδη έχουμε κάνει» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι διεθνές σταυροδρόμι, παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, θα έπρεπε να κάνει τη στροφή προς την κυκλική οικονομία από μόνη της για να ενισχύσει την αυτάρκεια, να επενδύσει στην αειφορία και να διαμορφώσει ένα νέο ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις, για την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη».


Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης εξήρε τις προσπάθειες του υπ. Περιβάλλοντος σημειώνοντας πως «τους τελευταίους 18 μήνες ζούμε την πλέον δημιουργική καταιγίδα νομοσχεδίων που έρχονται να επιλύσουν χρόνια προβλήματα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων» και αναφέρθηκε στο προωθούμενο νομοσχέδιο.


Ειδικότερα το χαρακτήρισε «τομή», επισημαίνοντας πως θα επιφέρει σημαντικότατες αλλαγές τόσο στα στρατηγικά σχέδια όσο και στην καθημερινότητα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σε όλα τα διοικητικά και γεωγραφικά επίπεδα. Παράλληλα, όπως ανέφερε, ανοίγει πληθώρα καινοτομιών και νέων απαιτήσεων που θα πάρει χρόνο, κόπο αλλά και σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να υλοποιηθούν.


«Θα πρέπει λοιπόν, όλοι μας, να εξετάσουμε προσεκτικά και να προσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας προσπαθώντας να επιτύχουμε το βέλτιστο τρόπο υλοποίησης: να πετύχουμε το μέγιστο περιβαλλοντικό αποτελέσμα με τους διαθέσιμους πόρους, χωρίς εκπτώσεις στην περιβαλλοντική προστασία αλλά και χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών και των προϋπολογισμών μας», τόνισε.


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης, σε χθεσινές του δηλώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου καθώς όπως είπε «έχουν δουλέψει τα μέγιστα» .


Επέλεξε μάλιστα να δώσει - μέσα από ένα παράδειγμα, την εικόνα που έχει αποκομίσει για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα: «Έχω πει μια κουβέντα και δε θέλω να παρεξηγηθεί κανένας… Μεγάλωσα στην περιοχή της Σκάλας και εκεί όταν πουλούσες κάτι σου έλεγαν οι Εβραίοι γείτονές: «το έχεις από τον πατέρα σου ή το έχεις φτιάξει μόνος σου;» Κάπως έτσι μοιάζει και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας. 


Όλα τα έχει κάνει η Περιφέρεια και κάποιοι… έχουμε φτιάξει τους ΣΜΑ, και συζητάνε και δε βρίσκουν σύγκλιση…» είπε, εννοώντας τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των αιρετών για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.


Για τα πρόστιμα

Τέλος, χθες, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και σε άλλες περιφέρειες, που όπως είπε σε πολλές εξ αυτών έχουν δώσει το 60%, στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης και το 40% στις περιφέρειες.


Αναφέρθηκε στα πρόστιμα που θα είναι υπόθεση όλων μας λέγοντας: «…όταν θα πέσουν τα πρόστιμα θα αφορούν όλους» για να συνεχίσει λέγοντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων «είναι ένα θέμα που έχουμε δουλέψει τα μέγιστα στην Περιφέρεια Ηπείρου και μας ενδιαφέρει πάντα. 


Αλλά μέχρι σήμερα, ουδείς Δήμαρχος ήλθε να συζητήσει μαζί μας τι μέλλει γενέσθαι. Συζητάνε και το παράδειγμα που σας έδωσα, αν το έχεις από τον πατέρα σου ή είναι δικό σου, δείχνει την όλη κατάσταση…», κατέληξε στις δηλώσεις του.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Πηγή: anex.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Βαρύτητα στη μείωση των ποσοστών ταφής απορριμμάτων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3147923861635008081
item