Άρτα: Προχωρά η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ - Δείτε πως θα γίνει

Την αρχιτεκτονική μελέτη αξιοποίησης του Ξενία Άρτας ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού...

Το ΚΑΣ είχε εκφραστεί θετικά για τη μετατροπή του Ξενία σε πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής τον Μάρτιο του 2018 με τον όρο να υποβληθεί ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης του χώρου.

Δύο χρόνια πριν, το 2016, είχε προηγηθεί το «όχι» του στον σχεδιασμό του Δήμου Αρταίων για επαναλειτουργία του Ξενία ως ιδιωτικής ξενοδοχειακής μονάδας, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του Κάστρου της Άρτας. 

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Δήμος Αρταίων αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τα περί αξιοποίησης του χώρου, χωρίς να λείψουν εκείνη την περίοδο και οι πολιτικές εντάσεις.

«Με τη νέα αυτή απόφαση, το ΚΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού, κλείνει οριστικά το ενδεχόμενο αξιοποίησης του Ξενία ως ξενοδοχείου και το έργο πλέον θα αφορά αποκλειστικά παρεμβάσεις για την πολιτιστική, ψυχαγωγική και αισθητική λειτουργικότητά του με δραστηριότητες που θα απευθύνονται στο σύνολο της αρτινής κοινωνίας» αναφέρει η δημοτική αρχή Αρταίων σε ανακοίνωσή της.

Στο Ξενία Άρτας, που βρίσκεται μέσα στο βυζαντινό Κάστρο, θα φιλοξενηθούν καφέ-εστιατόριο στο ισόγειο (όπως λειτουργούσε και στο παρελθόν), η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διάφορες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια.












«Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση του έργου αυτού εντός του έτους 2023, ώστε πλέον Κάστρο και Ξενία να είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, για όλους τους Αρτινούς, μετά από τριάντα χρόνια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το έργο της αξιοποίησης του Ξενία έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Το Ξενία στην Άρτα χτίστηκε το 1958 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα. Από το 1960 έως το 1993 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Από το κλείσιμό του μέχρι σήμερα, είναι εγκαταλελειμμένο. Το 2012, το πρώην Ξενία παραχωρήθηκε στον Δήμο Αρταίων και το 2014 καταχωρήθηκε στην ακίνητη περιουσία του.









Πηγή: bizness.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Προχωρά η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ - Δείτε πως θα γίνει
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6031320084719895433
item