Επίσημη πρώτη, αύριο, για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», με τις Περιφέρειες Ηπείρου - Ιονίων Νήσων και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Θα ακολουθήσει στις 13 του μηνός η Δυτική Μακεδονία, στις 14 Δεκεμβρίου η Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου η Κεντρική Μακεδονία, στις 16 Δεκεμβρίου η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, στις 18 Δεκεμβρίου η  Δυτική Ελλάδα, στις 20 Δεκεμβρίου η Θεσσαλία και στις 21 Δεκεμβρίου οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Όσον αφορά στις αιτήσεις για υπαγωγή πολυκατοικιών στο πρόγραμμα εξοικονόμησης, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 18 Ιανουαρίου 2021.

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, πρόκειται για μια δράση από την οποία  βγαίνουν κερδισμένοι όλοι - πολίτες, επιχειρήσεις επαγγελματίες του κλάδου των κατασκευών και η βιομηχανία των δομικών υλικών.

«Η χώρα εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες ρυπογόνας ενέργειας, καθώς οι κατοικίες απορροφούν, σχεδόν, το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων εκτιμάται ότι θα μειώσει την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερους από 200.000 τόνους, ενώ θα εξοικονομηθούν περισσότερες από 900.000 Mwh ενέργειας.

Στο νέο πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, αναμένεται να ενταχθούν 60.000 κατοικίες

Το ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί, δεδομένου ότι το πρόγραμμα στηρίζει το περιβάλλον και την οικονομία, υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αιτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. 

Στόχος είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030.

Οι επιλέξιμες δαπάνες και οι παρεμβάσεις

Το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων με το βασικό ποσοστό επιχορήγησης να ανέρχεται έως το 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. 

Σε αυτό το ποσοστό εντάσσεται κίνητρο για επιπλέον επιδότηση 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας (για όσες κατοικίες υπαχθούν στο πρόγραμμα τα έτη 2020 και 2021) και επιπλέον 10% για Δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

Εκτός από τις συνήθεις παρεμβάσεις που επιδοτούνταν στα προηγούμενα προγράμματα (π.χ. κουφώματα, θερμομονώσεις κλπ) για πρώτη φορά θα επιδοτούνται και έργα για την ενεργειακή αυτονομία ενός κτιρίου

Αφορούν στην εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης του κτιρίου, αλλά μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+. 

Ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου  φωτοβολταϊκού σταθμού επιδοτούνται και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Ακόμη καλύπτεται η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (SmartHome).

Η Ελλάδα έχει την τεχνογνωσία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου Στέφανος Παλλαντζάς, τα τρία πρώτα καλύτερα πιστοποιημένα κουφώματα για παθητικά κτίρια στον κόσμο είναι ελληνικά, ελληνικών εταιρειών.

Ο ίδιος έχει αναβαθμίσει ένα παλιό σπίτι ώστε να λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα σωστά μονωμένο «θερμός», δίχως απώλειες θερμότητας και με μηχανισμό αερισμού που τροφοδοτεί με φρέσκο αέρα το ακίνητο. 

Όπως εξήγησε, η θέρμανση και η ψύξη ενός σπιτιού-θερμός 120 τετραγωνικών μέτρων κοστίζει 140 ευρώ ανά έτος δίχως φωτοβολταϊκή μονάδα, ενώ μία απλή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε ενέργεια. Έχει μάλιστα πλεόνασμα 1.500 kWh, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

«Θα μπορέσουμε να εκμηδενίσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα τόσο στο κτίριο όσο και στις μετακινήσεις μας, 100%», είπε, συμπληρώνοντας ότι με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα είναι δυνατή η κάλυψη όλων των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο σπίτι-πρότυπο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών ΕπιθεωρητώνΚώστας Λάσκος  παρουσίασε ακίνητο το οποίο έχει αναβαθμιστεί ριζικά και πριν την υλοποίηση των έργων προκαλούσε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τάξης των 11 τόνων ανά έτος, ενώ απαιτούσε περίπου 3.000 ευρώ για την πρέπουσα θέρμανσή του. 

«Το κόστος της θέρμανσης έχει πέσει στο μισό, από 1.000 ευρώ στα 500 το χρόνο», σημείωσε.

Ο Παντελής και η Ευαγγελία Γκάτζιαρη, κτηνοτρόφοι από την Κοζάνη, μετέφεραν τη δική τους εμπειρία και μίλησαν στον Πρωθυπουργό για τα οφέλη της παρέμβασης στο σπίτι τους με την αντικατάσταση των κουφωμάτων και τη τοποθέτηση θερμομόνωσης περιμετρικά του κτιρίου μέσω του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ».  

«Το κόστος της θέρμανσης έχει πέσει στο μισό, πληρώναμε 1.000 ευρώ τηλεθέρμανση και φτάσαμε στα 500 το χρόνο. Η διαδικασία στοίχισε 10.000 ευρώ αλλά εμείς πληρώσαμε μόνο 4.000 ευρώ και αυτό με άτοκο δάνειο», ανέφερε η κυρία Γκάτζιαρη. 

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Στέργιος Κιάνας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου Στέφανος Παλλαντζάς και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών Κώστας Λάσκος.

Πηγή: Insider