Την ύφεση του Γ΄ τριμήνου ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ

Πριν καν ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ την ένταση και το βάθος της ύφεσης κατά το γ΄τρίμηνο, η παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι και την εορταστική περίοδο ανάβει…. λαμπάκι «Προσδεθείτε» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο δ΄τρίμηνο.

Η πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα συνδέεται (με διαφορά φάσης ενδεχομένως) με την πορεία της ύφεσης στην ΕΕ και διεθνώς. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν η Ελλάδα γινόταν «ο Κήπος της Εδέμ» χωρίς ίχνος κορωνοϊού, δεν θα έμενε ανεπηρέαστη απότο 2ο κύμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που φέρνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητος σε χώρες – «αιμοδότες» της Ελληνικής Οικονομίας (μέσω τουρισμού, εξαγωγών κλπ) όπως Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ.

Οι ανακοινώσεις από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat αναμένεται πάντως να αποτελέσουν ισχυρή πυξίδα για το ξεκίνημα του 2021. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό όμως θα παίξει και η έλευση των εμβολίων στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Δύο εβδομάδες πριν ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν πάντως να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το 2021 θα πάρει ισχυρό «ριμπάουντ» η ελληνική Οικονομία. 

Στηρίζονται στην υπόθεση όμως ότι ως τον Απρίλιο θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση, μετά την έλευση του εμβολίου και με καλύτερη τουριστική περίοδο, χωρίς 3ο lockdown για τη χώρα μαςή την ΕΕ γενικότερα.

Από την άλλη, η χρονιά κλείνει με «εκτός λειτουργίας» (και εκτός μάχης) τα εστιατόρια, τα μπαρ, πάμπολλα καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφους κλπ.

Έτσι όμως οι αντοχές που επέδειξε η ελληνική οικονομία ως και το τρίτο τρίμηνο του 2020 περιορίζονται,Και ακόμα κι αν ανοίξει η αγορά υπό αυστηρούς όρους, έστω για λίγες ημέρες πριν τις γιορτές, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και ο τζίρος να πλησιάσει τα περσινά επίπεδα προ κρίσης.
epirusblog.gr
5 of 5
Την ύφεση του Γ΄ τριμήνου ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4607332661772167721
item