Μετά τη «Μέδουσα»… έρχεται η «Ευνομία»

Τη τακτική των πολυμερών συμμαχιών ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και του ηγεμονικού ρόλου που επιδιώκει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Στον άξονα με Κύπρο και Ισραήλ και στην πρόσφατη στρατηγική αμυντική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προστίθεται και η τετραμερής συνεργασία Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Κύπρου. 

Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, η χώρα μας επιδίωξε και ανέλαβε τη διοργάνωση της άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ 21» με τη συμμετοχή δυνάμεων των τεσσάρων κρατών.

Μετά από συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στους επιτελείς των χωρών συμφωνήθηκε τετραμερής συντονισμένη παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη μετάδοση του μηνύματος για συνεργασία και καλή γειτονία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις επιταγές του. 

Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 20» πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο ανοιχτά της Κύπρου.

Σε εξέλιξη η «ΜΕΔΟΥΣΑ»

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 10» με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου αλλά και της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η διευρυμένη πολυεθνική άσκηση «Μεδουσα 10» πραγματοποιείται ανοιχτά της Αλεξάνδρειας και νοτιανατολικά της Κρήτης. 

Περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα επιχειρησεων που αφορούν ασκήσεις αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, αποβατικές ασκήσεις ειδικών δυνάμεων, ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση με 2 φρεγάτες και ένα ελικόπτερο, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, μαχητικά αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την Αλεξάνδρεια και τη Σούδα καθώς και ένα ιπτάμενο ραντάρ.

Στη «Μέδουσα 10» μετέχουν F-16 των Εμιράτων, φρεγάτες και κορβέτες του γαλλικού και αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναμένεται και η συμμετοχή ελικοπτεροφόρων της Γαλλίας και της Αιγύπτου. Η πολυεθνική άσκηση ολοκληρώνεται στις 6 Δεκεμβρίου.

Η «Μέδουσα» ξεκίνησε το 2015 με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Στη συνέχεια και μέχρι και το 2019 πραγματοποιείτο από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο. 

Όμως, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμι και την υπογραφή στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διευρύνθηκε σε πενταμερή με τη συμμετοχή της Γαλλίας και των Εμιράτων.

Η συμμετοχή της Γαλλίας και των Εμιράτων και ο άξονας συμμαχιών που έχει δημιουργήσει η Αθήνα έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. 

Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επιχειρώντας να κρύψει την προκλητικότητα και τον μιλιταρισμό της Τουρκίας αναφέρθηκε στην άσκηση «Μέδουσα 10» κατηγορώντας αβάσιμα την Αθήνα για πρόκληση έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και αποφυγή διαλόγου.

Πηγή: onalert.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Μετά τη «Μέδουσα»… έρχεται η «Ευνομία»
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3475992628574020292
item